BibTex RIS Cite

Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Year 2002, Volume: 10 Issue: 1, - , 01.04.2002

Abstract

Dermatofibrosarkoma protuberans (DFSP) dermisten orijin alan, lokal agressif davranışlı, nadir görülen bir yumuşak doku tümörüdür. Tedavi lezyonun en az 3cm salim sınırla, fasyayı da dahil ederek yapılan eksizyondur. DFSP vakalarının küçük bir yüzdesinde tümörün bir kısmında fibrosarkomatöz bölgeler görülebilmekte ve bu sahalar hastalığın histolojik olarak fibrosarkomdan ayrımını güçleştirmektedir (DFSP-FS) yapılan birçok çalışmada hemen hemen tüm DFSP tümörlerinde immunohistokimyasal olarak CD34 pozitifliği bulunmuştur. Bu da DFSP'ın diğer fibrohistiositik tümörlerden (dermatofibrom, malign fibröz histiositom, infantil myofibromatoz, fibrosarkom, hipertrofik skar ve keloid) ayrımında son derece önemli bir tanısal ipucudur. DFSP-FS vakalarında en önemli tartışma konusu fibrosarkomatöz değişimin prognozu etkileleyip etkilemediği olmuştur. DFSP-FS vakalarında fatal rekürrens ve uzak metastaz insidansının daha yüksek olduğu kabul edilmektedir. Literatürde en kısa pre-rekürent ralık 6 ay olarak belirtilmiştir. DFSP'ta rekürens hızını belirleyen en önemli faktör ilk lezyon eksizyonu sırasındaki marjinin yeterliliğidir. Sonuç olarak FS değişim gösteren DFSP vakaları, bu değişimin olmadığı DFSP vakalarına göre belirgin olarak daha kötü prognozlu olup agressif tedavi ve yakın takip gerektirmektedir.

Year 2002, Volume: 10 Issue: 1, - , 01.04.2002

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA62YF87VA
Journal Section Articles
Authors

Galip Ağaoğlu This is me

Serhat Totan This is me

Hıfzı Velidedeoğlu This is me

Onur Erol This is me

Publication Date April 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Ağaoğlu, G., Totan, S., Velidedeoğlu, H., Erol, O. (2002). Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 10(1).
AMA Ağaoğlu G, Totan S, Velidedeoğlu H, Erol O. Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. April 2002;10(1).
Chicago Ağaoğlu, Galip, Serhat Totan, Hıfzı Velidedeoğlu, and Onur Erol. “Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 10, no. 1 (April 2002).
EndNote Ağaoğlu G, Totan S, Velidedeoğlu H, Erol O (April 1, 2002) Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 10 1
IEEE G. Ağaoğlu, S. Totan, H. Velidedeoğlu, and O. Erol, “Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”, turkplastsurg, vol. 10, no. 1, 2002.
ISNAD Ağaoğlu, Galip et al. “Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 10/1 (April 2002).
JAMA Ağaoğlu G, Totan S, Velidedeoğlu H, Erol O. Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. 2002;10.
MLA Ağaoğlu, Galip et al. “Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 10, no. 1, 2002.
Vancouver Ağaoğlu G, Totan S, Velidedeoğlu H, Erol O. Fibrosarkomatöz Değişim Gösteren Dermatofibrosarkoma Protuberans: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. 2002;10(1).