BibTex RIS Cite

Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma

Year 2000, Volume: 8 Issue: 3, - , 01.12.2000

Abstract

Parsiyel sinir lezyonlarının onarımında halen kullanılmakta olan tedavi şekilleri fonksiyonel sinir liflerini yaralama riski taşımaktadır. Bu çalışmada by-pass sinir greftlerinin parsiyel sinir lezyonlarının onarımındaki etkinliği araştırıldı. 12 adet köpeğin sol siyatik sinirleri ortaya konularak, bir hemostat yardımı ile sinir gövdesinin %50'sinde ezilme yaralanması oluşturuldu. Ezilme yaralanması oluşturulan sinirler, yaralanma sonrası üçüncü ayda by-pass sinir greftleri ile tamir edildi. Aynı seansta sağ siyatik sinirlerde sinir gövdesinin %50'sinde parsiyel kesi oluşturularak, by-pass sinir greftleri ile onarım uygulandı. Onarımdan 3 ve 6 ay sonra siyatik sinir by-pass sinir segmentlerinde aksiyon potansiyelleri kaydedildi. Sinir greftlerinde morfolojik değerlendirme, akson sayımı ve lif/akson çapı oranları (D/d) hesaplanarak yapıldı. Üçüncü ayda sol siyatik sinir genişliğinde %23 artış saptanırken, by-pass greft uygulaması sonrası 3. ve 6. aylarda sırasıyla %8 ve %11 azalma olduğu saptandı. Elektrofizyolojik testler sinir greftlerinin fonksiyonel olduğunu gösterdi. Altıncı aydaki ortalama akson sayısı ve D/d oranları sırasıyla 15500 ve 18000 olarak bulundu. Bu çalışma deneysel bir memeli modelinde, by-pass sinir grefti içine sinir rejenerasyonu olduğunu desteklemektedir. Parsiyel sinir yaralanmalarının tedavisinde, by-pass sinir grefti kullanımının daha pratik bir onarım metodu olacağı kanısındayız.

Year 2000, Volume: 8 Issue: 3, - , 01.12.2000

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63CC26HP
Journal Section Articles
Authors

Serdar Öztürk This is me

Selçuk Işık This is me

Yaşar Kütükçü This is me

Publication Date December 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Öztürk, S., Işık, S., & Kütükçü, Y. (2000). Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 8(3).
AMA Öztürk S, Işık S, Kütükçü Y. Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. turkplastsurg. December 2000;8(3).
Chicago Öztürk, Serdar, Selçuk Işık, and Yaşar Kütükçü. “Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8, no. 3 (December 2000).
EndNote Öztürk S, Işık S, Kütükçü Y (December 1, 2000) Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8 3
IEEE S. Öztürk, S. Işık, and Y. Kütükçü, “Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma”, turkplastsurg, vol. 8, no. 3, 2000.
ISNAD Öztürk, Serdar et al. “Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8/3 (December 2000).
JAMA Öztürk S, Işık S, Kütükçü Y. Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. turkplastsurg. 2000;8.
MLA Öztürk, Serdar et al. “Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 8, no. 3, 2000.
Vancouver Öztürk S, Işık S, Kütükçü Y. Parsiyel Sinir Lezyonlarının Tedavisinde Otojen By-Pass Sinir Greft Kullanılması: Köpeklerde Deneysel Çalışma. turkplastsurg. 2000;8(3).