BibTex RIS Cite

Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz

Year 2000, Volume: 8 Issue: 2, - , 01.08.2000

Abstract

Pediatrik yaş grubunda maksillofasyal travmalara bağlı kemik ve yumuşak doku onarımlarını gerektiren yaralanmalara daha nadir olarak rastlanmaktadır. Bu sunumda GATA Plastik Cerrahi kliniğine son 5 yıl içinde başvurn 9 pediatrik maksillofasyal travmalı hastanın retrospektif olarak incelenip, tedavi yaklaşımları, görüntüleme yöntemleri ve uzun süreli takipte ortaya çıkan komplikasyonlar sunulmuştur. Toplam 9 hastadan 6 tanesi erkek (%66.6), 3 tanesi kız (%33.3) hastaydı. Hastaların 5 tanesi 10 yaş ve altında (%55.5) ve 4 tanesi ise 10-17 yaş grubunda (%44.4) idi. Kırıkların oluşnedenleri 4 hastada motorlu araçlarla oluşan trafik kazaları (%44.4), 3 hastada yüksekten düşme (%33.^), 1 hastada ateşli silah yaralanması (%11.1) ve 1 hastada ise depreme bağlı ezilme (%11.1) idi. Sadece 3 hastada tek bir kırık alanı mevcut iken (%33.3) geri kalan 6 hastada birden fazla alanda kırık vardı (%66.6). Tedavide mandibula kondil kırıkları hariç tüm hastalara açık redüksiyon ve internal fiksasyon uygulandı. Rijid internal fiksasyon için titanyum plak ve vida sistemlerini kullandık ve 2 olgumuzda 1 yıl sonra, 2 olgumuzda 3 yıl sonra ve 1 olgumuzda 7 yıl sonra plak ve vidaları çıkardık. Vakalarımızın hiç birinde geç dönemde yüz kemik gelişim bozukluğu saptamadık. 7 Yıl sonra plak çıkardığımız hastamızda plak ve vida sistemlerinin kemik içine gömüldüğünü saptadık 13 yaşında olan bir olgumuzda geç dönemde yeterli yüz konturunu elde edbilmek amacıyla malar ve infraorbital yörede medpor implant kullandık. İmplantın yerine tutturulması amacıyla da titanyum vida kullandık. Hastanın takiplerinde implanta it bir komplikasyona rastlamadık. Çok yoğun travma merkezlerinde bile pediatrik yüz kırıkları ile igili olgular ve bu konudaki deneyim oldukça sınırlıdır. Pediatrik maksillofasyal travmaların tedavisi sırasında erişkinlerdeki girişimlerden bazı farkjlılıklar olduğu düşünülmelidir ve bazı prensiplere dikkat edilmelidir. Bu konuyla uğraşan tüm klinikler hastalara yaptıkları tedavileri, sonuçları ve komplikasyonları ve hastaların geç dönem takiplerinin kayıtlarını tutmalıdırlar. Böylece henüz tam olarak prensipleri belirlenemeyen bu konudaki bilgilerimiz zamanla artacaktır. Bu da cerrahın böyle bir durmda tedavi filozofisini geliştirmesini sağlayacaktır.

Year 2000, Volume: 8 Issue: 2, - , 01.08.2000

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63CC66CS
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Şengezer This is me

Engin Er This is me

Mustafa Deveci This is me

Selçuk Işık This is me

Publication Date August 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Şengezer, M., Er, E., Deveci, M., Işık, S. (2000). Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 8(2).
AMA Şengezer M, Er E, Deveci M, Işık S. Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz. turkplastsurg. August 2000;8(2).
Chicago Şengezer, Mustafa, Engin Er, Mustafa Deveci, and Selçuk Işık. “Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8, no. 2 (August 2000).
EndNote Şengezer M, Er E, Deveci M, Işık S (August 1, 2000) Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8 2
IEEE M. Şengezer, E. Er, M. Deveci, and S. Işık, “Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz”, turkplastsurg, vol. 8, no. 2, 2000.
ISNAD Şengezer, Mustafa et al. “Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8/2 (August 2000).
JAMA Şengezer M, Er E, Deveci M, Işık S. Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz. turkplastsurg. 2000;8.
MLA Şengezer, Mustafa et al. “Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 8, no. 2, 2000.
Vancouver Şengezer M, Er E, Deveci M, Işık S. Pediatrik Maksillofasial Travmalar: Klinik Deneyimlerimiz. turkplastsurg. 2000;8(2).