BibTex RIS Cite

Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi

Year 2000, Volume: 8 Issue: 2, - , 01.08.2000

Abstract

Marmara depremi sonrası Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesine başvuran hastalar retrospektif olarakdeğerlendirildi. Toplam başvuran 683 olgudan, 60'ına hastanede yatırılarak plastik cerrahi tarafından müdahalede bulunuldu. Olguların tanısal dağılımı değerlendirildiğinde, en büyük grubu fasyatomi defektleri oluşturmakta idi (28 olgu). Diğer olguların yüz kırıkları, el yaralanmaları ve muhtelif doku yaralanmaları olduğu görüldü. Olgularda tedavi; greftleme, miniplak ile fraktür tesbiti, sinir ve tendon onarımı, flep ile onarım, ekstremite amputasyonu gibi rutin plastik cerrahi prosedürleri ile sağlandı. Olguların etyolojik değerlendirilmesinde yıkıntı altında ezilme dışında; yanlış kurtarma işlemleri, geç müdahale, transport yetersizlikleri ve hastaların yönlendirme kusurlarının olduğu saptandı. Bu tür yaralılara plastik cerrahi disiplini içinde yapılacak pek çok uygulama mevcuttur ve bunların afet psikolojisi dışında düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Plastik ve Rekonstrüktif cerrahiye kitlesel afet olayları sonrasında erken müdahele ve geç dönem komplikasyonların önlenmesi açısından büyük görevler düşmektedir. Bu tür yaralıların ve yaraların tedavisinde temel prensiplerin yerleşmesi ve hastaların daha az morbidite ile bu yaralanmaları geçirmesi ve bilgi birikimine katkısı olması amacıyla Marmara-99 depremi ile ilgili tecrübelerimizi bu makale ile aktarmak istiyoruz.

Year 2000, Volume: 8 Issue: 2, - , 01.08.2000

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63CG32JS
Journal Section Articles
Authors

Tayfun Türkaslan This is me

Oğuz Çetinkale This is me

Akın Yücel This is me

Yağmur Aydın This is me

Muzaffer Altıntaş This is me

Publication Date August 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Türkaslan, T., Çetinkale, O., Yücel, A., Aydın, Y., et al. (2000). Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 8(2).
AMA Türkaslan T, Çetinkale O, Yücel A, Aydın Y, Altıntaş M. Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. turkplastsurg. August 2000;8(2).
Chicago Türkaslan, Tayfun, Oğuz Çetinkale, Akın Yücel, Yağmur Aydın, and Muzaffer Altıntaş. “Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri Ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8, no. 2 (August 2000).
EndNote Türkaslan T, Çetinkale O, Yücel A, Aydın Y, Altıntaş M (August 1, 2000) Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8 2
IEEE T. Türkaslan, O. Çetinkale, A. Yücel, Y. Aydın, and M. Altıntaş, “Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi”, turkplastsurg, vol. 8, no. 2, 2000.
ISNAD Türkaslan, Tayfun et al. “Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri Ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 8/2 (August 2000).
JAMA Türkaslan T, Çetinkale O, Yücel A, Aydın Y, Altıntaş M. Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. turkplastsurg. 2000;8.
MLA Türkaslan, Tayfun et al. “Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri Ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 8, no. 2, 2000.
Vancouver Türkaslan T, Çetinkale O, Yücel A, Aydın Y, Altıntaş M. Deprem Yaralılarına Plastik Cerrahi Açısından Yapılacak Tedavi Prensipleri ve Marmara-99 Depremi Tecrübesi. turkplastsurg. 2000;8(2).