BibTex RIS Cite

Telomer, Telomeraz ve Plastik Cerrahide Olası Yeri

Year 1999, Volume: 7 Issue: 2, - , 01.08.1999

Abstract

Normal insan hücreleri belirli sayıda hücre bölünmesini takiben yaşlanma sürecine girerler. Bu dönem replikatif yaşlanma olarak adlandırılabilir ve telomer kısalmasının buna neden olduğuna inanılmaktadır. Son yıllarda hücre bölünmesi sırasında DNA zincirinin uç kısımlarının- bu bölgeler telomer olarak isimlendirilmektedir- molekülü enzimatik degradasyondan koruyan ve kromozomal stabiliteyi sağlayan özelleşmiş yapılar olduğu ortaya konmuştur. Hücre bölünmesi sırasında molekülün uç kısımlarındaki kısalmanın telomeraz enzim aktivitesi ile önlendiği ve böylece hücrenin yaşlanmasının engellendiği bildirilmiştir. Telomeraz enzimi memeli hücrelerinde telomerik bölgelere bölünme sırasında kaybedilen kromozomal uç yapıları ekleyerek kısalmayı önlemektedir. Bir çok kanserde telomeraz aktivitesinin arttığı iyi bilinmektedir. Telomer ve telomeraz aktivitesi ile ilgili bilgiler kanser gelişimi, invazyonu ile tanı ve tedavisinde ayrıca gecikmiş yara iyileşmesinin fizyopatolojisinde önemli ipuçları verecek gibi görünmektedir. Bu makalede hücre proliferasyonu, hücresel yaşlanma ve insan organizması yaşlanmasında telomer ve telomerazın rolü kısaca gözden geçirilmiştir. Ayrıca kanserde telomerazın tanısal ve prognostik önemi özetlenmiş ve kanser tedavisinde gelecekteki muhtemel fonksiyonları tartışılmıştır. Bunun yanında yara iyileşmesi ve plastik cerrahi ilgi alanına giren olası fonksiyonlarına dikkat çekilmeye çalışılmıştır.

Year 1999, Volume: 7 Issue: 2, - , 01.08.1999

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63ED62JB
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Deveci This is me

Publication Date August 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Deveci, M. (1999). Telomer, Telomeraz ve Plastik Cerrahide Olası Yeri. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 7(2).
AMA Deveci M. Telomer, Telomeraz ve Plastik Cerrahide Olası Yeri. turkplastsurg. August 1999;7(2).
Chicago Deveci, Mustafa. “Telomer, Telomeraz Ve Plastik Cerrahide Olası Yeri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7, no. 2 (August 1999).
EndNote Deveci M (August 1, 1999) Telomer, Telomeraz ve Plastik Cerrahide Olası Yeri. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7 2
IEEE M. Deveci, “Telomer, Telomeraz ve Plastik Cerrahide Olası Yeri”, turkplastsurg, vol. 7, no. 2, 1999.
ISNAD Deveci, Mustafa. “Telomer, Telomeraz Ve Plastik Cerrahide Olası Yeri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 7/2 (August 1999).
JAMA Deveci M. Telomer, Telomeraz ve Plastik Cerrahide Olası Yeri. turkplastsurg. 1999;7.
MLA Deveci, Mustafa. “Telomer, Telomeraz Ve Plastik Cerrahide Olası Yeri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 7, no. 2, 1999.
Vancouver Deveci M. Telomer, Telomeraz ve Plastik Cerrahide Olası Yeri. turkplastsurg. 1999;7(2).