BibTex RIS Cite

Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme

Year 1997, Volume: 5 Issue: 3, - , 01.12.1997

Abstract

Yanık sonrasında glikoneogenez, katabolizma ve bazal enerji harcaması artar. Çalışmamızda; 22 çocuk yanık hastasında, yanık sonrasında 24 saat içinde beslenmeye başlandı. Nazoenteral tüp ile (10 hasta) veya oral yol ile (12 hasta) hastalara sıvı beslenme solüsyonu verildi. Tüp beslenme yapılan hastaların kalori alımları, ağırlıkları, kan albümin düzeyleri ve azot dengeleri oral beslenen hastalar ile karşılaştırıldı. Ağırlık, kan albümin düzeyi va azot dengesi 20 gün boyunca takip edildi. Günlük kalori ihtiyacı, Davies formülü ile belirlendi. Ticari olarak hazırlanmış enteral beslenme solüsyonları kullanıldı. Tüp beslenme desteği, 20 gün boyunca beslenme pompası yardımı ile sürekli infüzyon şeklinde sürdürüldü. Tüp beslenme yapılan hastalarda yapılan kalori tam olarak verildi. Ortalama serum albümin düzeyi 3,9 gr/dl oldu. Serum albümin düzeyi 2,4 gr/dl'ye düşen bir hastada, albümin replasmanı gerekti. Azot dengesi 14.8 günde sağlandı. Oral beslenen 12 hastadan 3'ü hesaplanan kaloriyi tam olarak aldı. Kalan 9 hasta yetersiz kalori aldı. Serum albümin düzeyi ortalama 3,1 gr/dloldu. Hastaların 3'üne albümin replasmanı yapıldı. Pozitif azot dengesi 18,7 günde sağlandı. Ciddi komplikasyon görülmedi. Erken ve yeterli enteral beslenme kalori, protein, vitamin ve diğer besin elemanlarının karşılanmasında etkin, güvenli ve fizyolojik bir yöntemdir. Tüp beslenme, yeterli enteral beslenme desteğinin en etkin yoludur.

Year 1997, Volume: 5 Issue: 3, - , 01.12.1997

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63HP26PH
Journal Section Articles
Authors

Nazım Gümüş This is me

Cemil Dalay This is me

Emrah Aslan This is me

Levent Göcenler This is me

Kamuran Kıvanç This is me

Publication Date December 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 5 Issue: 3

Cite

APA Gümüş, N., Dalay, C., Aslan, E., Göcenler, L., et al. (1997). Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 5(3).
AMA Gümüş N, Dalay C, Aslan E, Göcenler L, Kıvanç K. Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme. turkplastsurg. December 1997;5(3).
Chicago Gümüş, Nazım, Cemil Dalay, Emrah Aslan, Levent Göcenler, and Kamuran Kıvanç. “Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 5, no. 3 (December 1997).
EndNote Gümüş N, Dalay C, Aslan E, Göcenler L, Kıvanç K (December 1, 1997) Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 5 3
IEEE N. Gümüş, C. Dalay, E. Aslan, L. Göcenler, and K. Kıvanç, “Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme”, turkplastsurg, vol. 5, no. 3, 1997.
ISNAD Gümüş, Nazım et al. “Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 5/3 (December 1997).
JAMA Gümüş N, Dalay C, Aslan E, Göcenler L, Kıvanç K. Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme. turkplastsurg. 1997;5.
MLA Gümüş, Nazım et al. “Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 5, no. 3, 1997.
Vancouver Gümüş N, Dalay C, Aslan E, Göcenler L, Kıvanç K. Çocuk Yanıklarında Erken Tüp Beslenme. turkplastsurg. 1997;5(3).