BibTex RIS Cite

Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu

Year 1996, Volume: 4 Issue: 2, - , 01.08.1996

Abstract

Temporomandibuler eklem (TME) ankilozları ağız açıklığını kıstlayan yaşam kalitesini azaltan, beraberinde çene yüz deformiteleri, ortognatik ve ortodontik problemleri ortaya çıkaran önemli fonksiyonel bir patolojidir. Çocuklardaki TME ankilozu ve daha önceden ankiloz nedeniyle cerrahi tedavi yapılan erişkin reankilozları, ramus yüksekliğinde belirgin azalmaya, daha şiddetli çene yüz deformitelerine ve ortodontik problemlere neden olur. Kostokondral otojen greftle TME artroplastisi TME de hareketsizlik şikayetine çözüm getirmesi yanında ramusu uzatma imkanı da sağlayan bir yöntemdir. Çocukluk çağı ankilozunda kostokondral otojen greftlerin epifiz plakları sayesinde mandibula ramusunda büyümenin olduğu da değişik yayınlarda belirtilmiştir. Kliniğimizde 1993-1995 tarihleri arasında 6 hastada toplam 8 TME'e kostokondral otojen greftle interpozisyonel TME artroplastisi yapılmıştır. Hastaların ikisi çocuk, dördü erişkindi; iki hastada bilateral, dört hastada tek taraflı ankiloz vardı. Hastaların üçü daha önce ikişer kez opere edilmişti. Hastaların fizik muayenesinde özellikle diş çürükleri, Class II maloklüzyon, mikrognati ve ortalama 6.6 mm maksimal insisor açıklık (MİA) tespit edildi. Greftler patolojinin karşı tarafında 5. veya 6. kostalardan alındı. Plak ve vida ile rijit fiksasyon uygulandı. Hastaların geç dönem takiplerinde ortalama 28.3 mm MİA ve rahat çene hareketleri sağlandığı gözlendi. Çocuk hastalarımızın çenelerinde normale yakın gelişme olduğu saptandı.

Year 1996, Volume: 4 Issue: 2, - , 01.08.1996

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63KZ98HH
Journal Section Articles
Authors

Ufuk Emekli This is me

Serhat Tuncer This is me

Sinan Nur Kesim This is me

Atilla Arıncı This is me

Tamer Koldaş This is me

Bedrettin Görgün This is me

Publication Date August 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Emekli, U., Tuncer, S., Kesim, S. N., Arıncı, A., et al. (1996). Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 4(2).
AMA Emekli U, Tuncer S, Kesim SN, Arıncı A, Koldaş T, Görgün B. Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu. turkplastsurg. August 1996;4(2).
Chicago Emekli, Ufuk, Serhat Tuncer, Sinan Nur Kesim, Atilla Arıncı, Tamer Koldaş, and Bedrettin Görgün. “Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 4, no. 2 (August 1996).
EndNote Emekli U, Tuncer S, Kesim SN, Arıncı A, Koldaş T, Görgün B (August 1, 1996) Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 4 2
IEEE U. Emekli, S. Tuncer, S. N. Kesim, A. Arıncı, T. Koldaş, and B. Görgün, “Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu”, turkplastsurg, vol. 4, no. 2, 1996.
ISNAD Emekli, Ufuk et al. “Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 4/2 (August 1996).
JAMA Emekli U, Tuncer S, Kesim SN, Arıncı A, Koldaş T, Görgün B. Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu. turkplastsurg. 1996;4.
MLA Emekli, Ufuk et al. “Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 4, no. 2, 1996.
Vancouver Emekli U, Tuncer S, Kesim SN, Arıncı A, Koldaş T, Görgün B. Temporomandibuler Eklem Ankilozunun Kostokondral Greftle Rekonstrüksiyonu. turkplastsurg. 1996;4(2).