BibTex RIS Cite

DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM

Year 2008, Volume: 16 Issue: 1, 11 - 14, 01.04.2008

Abstract

Ağız boşluğunda hamartomlar oldukça nadir görülen oluşumlardır. Genellikle oral-fasial-dijital sendromun bir parçası olarak görülürler. Bu sendromun bir bileşeni de damak yarığıdır. Burada sunulan olguda dilde ve damakta tespit edilen hamartomlardan başka damak yarığı onarım ameliyatı sırasında sert damakta bilateral mukoperiosteal fleplerin altında kemik komponentte, solda ise yumuşak damak seviyesinde yağ hücreleri içeren hamartomatöz yapılar tespit edilmiştir. Sert damak seviyesinde oral mukozayı kapatabilmek için bahsedilen kemik yapılar eksize edilmiş, bu durum mukozal flepleri incelttiği için onarımı zorlaştırmıştır. Yumuşak damaktan eksize edilen kitle ise burada bulunması gereken levator kasın yerini aldığı için onarım sonrası aynı taraf karşı tarafa oranla kısa ve dar kalmıştır. Sonuç olarak ağız boşluğu içinde nadir görülen hamartomlar klinik muayeneyle tespit edilemeyecek şekilde damakta da bulunabilir. Olgumuzda bu durum damak yarığı onarım planını etkilemiş ve onarım sonrası sonuca da yansımıştır.

CLEFT PALATE WITH PALATAL HAMARTOMA; SURGICAL APPROACH

Year 2008, Volume: 16 Issue: 1, 11 - 14, 01.04.2008

Abstract

Hamartomas in the oral cavity are quite rare. When seen, they are usually a component of Oral-facial-digital Syndrome. Another component of this syndrome is cleft palate. In the presented case there are lingual and palatal hamartomas and cleft palate. Additional hamartomas were diagnosed during the cleft palate surgery. Bilateral osseous lesions were present under the mucoperiosteal flaps and a lipoma was present in the left soft palate. The osseous hamartomas were excised so as to close the oral mucosa at the level of the hard palate. This caused thinning of the mucosal flaps and subsequent risk of fistula. Since the soft palatal mass replaced the ipsilateral levator muscle, the soft palate was short and narrow with respect to the contralateral side after the surgery. In conclusion, the rare intra-oral hamartomas may be present in the palatal tissues that cannot be diagnosed by inspection. In our case, we encountered such a situation that caused a change in the operative plan and post-operative result.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA59YF99TB
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Sönmez This is me

Tevfik Şatır This is me

Nursel Elçioğlu This is me

Özhan Çelebiler This is me

Ayhan Numanoğlu This is me

Publication Date April 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 16 Issue: 1

Cite

APA Sönmez, A., Şatır, T., Elçioğlu, N., Çelebiler, Ö., et al. (2008). DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 16(1), 11-14.
AMA Sönmez A, Şatır T, Elçioğlu N, Çelebiler Ö, Numanoğlu A. DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM. turkplastsurg. April 2008;16(1):11-14.
Chicago Sönmez, Ahmet, Tevfik Şatır, Nursel Elçioğlu, Özhan Çelebiler, and Ayhan Numanoğlu. “DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 16, no. 1 (April 2008): 11-14.
EndNote Sönmez A, Şatır T, Elçioğlu N, Çelebiler Ö, Numanoğlu A (April 1, 2008) DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 16 1 11–14.
IEEE A. Sönmez, T. Şatır, N. Elçioğlu, Ö. Çelebiler, and A. Numanoğlu, “DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM”, turkplastsurg, vol. 16, no. 1, pp. 11–14, 2008.
ISNAD Sönmez, Ahmet et al. “DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 16/1 (April 2008), 11-14.
JAMA Sönmez A, Şatır T, Elçioğlu N, Çelebiler Ö, Numanoğlu A. DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM. turkplastsurg. 2008;16:11–14.
MLA Sönmez, Ahmet et al. “DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 16, no. 1, 2008, pp. 11-14.
Vancouver Sönmez A, Şatır T, Elçioğlu N, Çelebiler Ö, Numanoğlu A. DAMAKTA HAMARTOMU OLAN DAMAK YARIKLI OLGUDA YAKLAŞIM. turkplastsurg. 2008;16(1):11-4.