BibTex RIS Cite

Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri

Year 2003, Volume: 11 Issue: 2, - , 01.08.2003

Abstract

Fleksör tendon yaralanmalarının onarım sonrası rehabilitasyonunda ultrason (US) uygulamasının etkinliğini araştırmak amacıyla kontrollü klinik çalışma yapıldı.20 hastaya ait 35 fleksör tendon onarım sonrası üçüncü haftada rastgele iki gruba ayrıldı.Postoperatif üçüncü haftanın sonunda birinci gruba (10 hastada 18 parmak) 'ultrason ve egzersiz', ikinci gruba 'sadece egzersiz uygulaması başlandı ve üç hafta sürdürüldü.Hastalar total aktif hareket (TAH) ve parmakucu- distal palmar çizgi mesafesi (PU-DPÇ) parametreleri ile değerlendirildi. Sonuçlar ki-kare ve t-testi ile analiz edildi.Her iki grupta tedavi sonrasında tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler saptandı.İki grubun tedavi sonrası ölçümleri birbiriyle kıyaslandığında ise TAH ve PU-DPÇ uzaklığında birinci grupta diğer gruptan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha fazla düzelme saptandı.Ultrasonun yara iyileşmesinin, dolayısıyla tendon iyileşmesinin çeşitli fazlarınında yararlı etkileri olduğu deneysel çalışmalarda kanıtlanmış olmasına rağmen çalışmamız bildiğimiz kadarıyla bu konudaki ilk kontrollü klinik çalışmadır.Çalışmamızın sonuçları ışığında, ultrasonun fleksör tendon yaralanmalarının onarım sonrası rehabilitasyonunda tedaviye yardımcı bir yöntem olarak kullanılabileceğini ileri sürebiliriz.

Year 2003, Volume: 11 Issue: 2, - , 01.08.2003

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA62RZ92JY
Journal Section Articles
Authors

Lale Altan This is me

Ümit Bingöl This is me

Serhat Özbek This is me

Merih Yurtkuran This is me

Publication Date August 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Altan, L., Bingöl, Ü., Özbek, S., Yurtkuran, M. (2003). Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 11(2).
AMA Altan L, Bingöl Ü, Özbek S, Yurtkuran M. Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri. turkplastsurg. August 2003;11(2).
Chicago Altan, Lale, Ümit Bingöl, Serhat Özbek, and Merih Yurtkuran. “Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11, no. 2 (August 2003).
EndNote Altan L, Bingöl Ü, Özbek S, Yurtkuran M (August 1, 2003) Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11 2
IEEE L. Altan, Ü. Bingöl, S. Özbek, and M. Yurtkuran, “Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri”, turkplastsurg, vol. 11, no. 2, 2003.
ISNAD Altan, Lale et al. “Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 11/2 (August 2003).
JAMA Altan L, Bingöl Ü, Özbek S, Yurtkuran M. Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri. turkplastsurg. 2003;11.
MLA Altan, Lale et al. “Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 11, no. 2, 2003.
Vancouver Altan L, Bingöl Ü, Özbek S, Yurtkuran M. Fleksör Tendon Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Ultrason Uygulamasının Yeri. turkplastsurg. 2003;11(2).