BibTex RIS Cite

Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları

Year 1998, Volume: 6 Issue: 2, - , 01.08.1998

Abstract

Sepsis ve buna bağlı komplikasyonlar sonucu mortalite gelişme oranı %40'ın üzerinde rapor edilmektedir. Bu yüksek mortalite oranı, mevcut tedavi şekillerinin gözden geçirilmesi ve yeni tedavi ajanlarının kullanılma gerekliliğini göstermektedir. Bu amaçla yanığa bağlı sepsis tablosundaki 21 hastada klasik yanık tedavisine ek olarak granulosit koloni stimüle edici faktör (G-CSF) kullanıldı. Tedavi öncesi, tedavi sürerken ve tedavi sonrası hastaların kan immüglobulin, kompleman ve akut faz reaktanları düzeyleri üçer gün aralıklarla ölçüldü. Bu sonuçlar kendi içinde ve kontrol grubu olarak seçilen sepsis tablosunda olmayan yanık travmalı 12 hastanın üçer gün aralıklarla elde edilmiş sonuçlarıyla istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Kompleman ve akut faz reaktanları ölçümlerinde; yanık sonrası gelişen sepsisin neden olduğunu veya G-CSF tedavisine bağlı olduğunu düşünebileceğimiz herhangi bir özellikle karşılaşılmadı. Ancak immünglobülinlerin ölçümlerinde, IgM düzeylerinin sepsisteki hastalarda G-CSF tedavsisne karşın dört ve yedinci günlerde kontrol grubuna nazaran anlamlı düşük bulunması başlangıçtaki sepsise bağlı katabolik süreci doğrulamaktadır. IgE düzeylerinin de yine aynı günlerde kontrol grubuna kıyasla anlamlı yüksek bulunması tedavi başlangıcında G-CSF'e karşı konağın alerjik yanıtını göstermektedir. Bu klinik çalışmamızla, uygun endikasyonla kullanılması durumunda G-CSF'in yanığa bağlı sepsis tedavisinde etkili bir destek ajan olarak kullanılabileceği kanısına vardık.

Year 1998, Volume: 6 Issue: 2, - , 01.08.1998

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63GR33SC
Journal Section Articles
Authors

Emrah Aslan This is me

Metin Yavuz This is me

Cemil Dalay This is me

Nazım Gümüş This is me

Sabri Acartürk This is me

Kamuran Kıvanç This is me

Publication Date August 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Aslan, E., Yavuz, M., Dalay, C., Gümüş, N., et al. (1998). Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 6(2).
AMA Aslan E, Yavuz M, Dalay C, Gümüş N, Acartürk S, Kıvanç K. Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları. turkplastsurg. August 1998;6(2).
Chicago Aslan, Emrah, Metin Yavuz, Cemil Dalay, Nazım Gümüş, Sabri Acartürk, and Kamuran Kıvanç. “Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 6, no. 2 (August 1998).
EndNote Aslan E, Yavuz M, Dalay C, Gümüş N, Acartürk S, Kıvanç K (August 1, 1998) Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 6 2
IEEE E. Aslan, M. Yavuz, C. Dalay, N. Gümüş, S. Acartürk, and K. Kıvanç, “Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları”, turkplastsurg, vol. 6, no. 2, 1998.
ISNAD Aslan, Emrah et al. “Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 6/2 (August 1998).
JAMA Aslan E, Yavuz M, Dalay C, Gümüş N, Acartürk S, Kıvanç K. Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları. turkplastsurg. 1998;6.
MLA Aslan, Emrah et al. “Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 6, no. 2, 1998.
Vancouver Aslan E, Yavuz M, Dalay C, Gümüş N, Acartürk S, Kıvanç K. Yanık Sepsisi Tedavisinde Granulosit Koloni Stimüle Edici Faktör (G-CSF) Kullanımının İmmünolojik Sonuçları. turkplastsurg. 1998;6(2).