BibTex RIS Cite

Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman

Year 1996, Volume: 4 Issue: 3, - , 01.12.1996

Abstract

Kronik yaralarda istenen şekil ve sürede yara iyileşmesinin tamamlanabilmesi için ilk ve ön koşul; yara sahasında bulunan nekrotik dokuların en kısa sürede, değişik debridman yöntemlerinden biriyle yara yerinden uzaklaştırılmasıdır. Bu çalışmamızda; kliniğimizde son 1 yıl içinde 17 olguda Clostridium Histolyticum'un kültür filtratından elde edilen kollajenaz enzimi ve eşlik eden proteazlrı içeren bir pomad kullanılarak; nekrotik doku içeren, ülsere kronik yaralarda kollajenazın yara iyileşmesine olan olumlu ve olumsuz etkileri araştırldı. Olguların 2'si diabetik, 3'ü bası yarası, 44'ü yanık, 5'i travmatik ve 3'ü iatrojenik nedenlerle oluşmuş; farklı vücut bölgelerine lokalize, birçok tedavi şekli denenmiş olmasına rağmen iyileşememiş, zaman içinde kronik yara karekteri kazanmış ve değişik seviyelerde nekrotik doku içeren ülsere yaralardan oluşuyordu. Nekrozun az ve defektin daha küçük olduğu 11 olguda cerrahi girişime gereksinim olmadan tek başına enzimatik debridman ile tam bir yara iyileşmesi sağlanırken; 6 olguda ek olarak cerrahi girişime gereksinim duyuldu. Nekrotik karakterdeki kronik yaraların 2. hafta içinde temizlendikleri ve greft konulmaya hazır hale geldikleri gözlendi. Olgularımızdan elde ettiğimiz sonuçlar değerlendirldiğinde, bu tür bir enzimatik debridman yöntemiyle doyurucu sonuçların elde edildiği gözlenmiştir.

Year 1996, Volume: 4 Issue: 3, - , 01.12.1996

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63KF93JE
Journal Section Articles
Authors

Nedim Sarıfakioğlu This is me

Cemil Dalay This is me

Metin Yavuz This is me

Erol Kesiktaş This is me

Sabri Acartürk This is me

Publication Date December 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 4 Issue: 3

Cite

APA Sarıfakioğlu, N., Dalay, C., Yavuz, M., Kesiktaş, E., et al. (1996). Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 4(3).
AMA Sarıfakioğlu N, Dalay C, Yavuz M, Kesiktaş E, Acartürk S. Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman. turkplastsurg. December 1996;4(3).
Chicago Sarıfakioğlu, Nedim, Cemil Dalay, Metin Yavuz, Erol Kesiktaş, and Sabri Acartürk. “Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 4, no. 3 (December 1996).
EndNote Sarıfakioğlu N, Dalay C, Yavuz M, Kesiktaş E, Acartürk S (December 1, 1996) Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 4 3
IEEE N. Sarıfakioğlu, C. Dalay, M. Yavuz, E. Kesiktaş, and S. Acartürk, “Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman”, turkplastsurg, vol. 4, no. 3, 1996.
ISNAD Sarıfakioğlu, Nedim et al. “Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 4/3 (December 1996).
JAMA Sarıfakioğlu N, Dalay C, Yavuz M, Kesiktaş E, Acartürk S. Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman. turkplastsurg. 1996;4.
MLA Sarıfakioğlu, Nedim et al. “Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 4, no. 3, 1996.
Vancouver Sarıfakioğlu N, Dalay C, Yavuz M, Kesiktaş E, Acartürk S. Kronik Yaralarda Kollajenaz İle Enzimatik Debridman. turkplastsurg. 1996;4(3).