BibTex RIS Cite

Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt ve İndirekt Etkisi

Year 1994, Volume: 2 Issue: 2, - , 01.08.1994

Abstract

Günümüzde fleplerle onarım plastik ve rekonstrüktif cerrahi alanında önemli bir yer tutmaktadır. Ancak fleplerde iskemiye bağlı olarak görülen nekroz, hem hasta hem de cerrahı üzmekte aynı zamanda para ve zaman israfına da neden olmaktadır. İskeminin ana nedeni olan vazokonstrüksiyononu engellemek flep cerrahisinde tedavinin temelini teşkil eder. Vazokonstrüksiyonu engellemek için bir çok deneysel ve klinik araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar arasında nitrogliserinin etkisi denenmiş ve fleplerdeki kan akımını artırdığını bildirmiştir. Deneysel çalışmamızda, fleplerdeki vazokonstrüksiyonu gideren nitrogliserinin topikal kullanımında lokal (direkt nitrogliserin grubu-DNG) ve sistemik (indirekt nitrogliserin grubu-İNG) uygulamasının etkileri çalışıldı. Deneyde iki adet domuz denek olarak kullanıldı. Deneklerin gövde yan yüzlerinde 4x16 cm boyutlarında ventral pediküllü flepler hazırlandı. Vazokonstrüksiyonu gidermek için 5 mg nitrogliserin içeren flasterler kullanıldı. Nitrogliserinin lokal (direkt) ve sistemik (indirekt) etkisi araştırıldı. Araştırma sonucunda, deney grubu flep canlılık oranları kontrol grubu flep canlılık oranlarına göre ortalama 10.48 cm2'lik (%16.38) bir artış gösterdi. Deney grupları kendi aralarında kıyaslandığında lokal nitrogliserin uygulamasının (DNG), sistemik uygulanmasına göre (ING) flep canlılık oranlarında 4.0cm2'lik (%6.25) bir artışa neden olduğu saptandı.

Year 1994, Volume: 2 Issue: 2, - , 01.08.1994

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA63TJ49AK
Journal Section Articles
Authors

Bahattin Çeliköz This is me

Mustafa Deveci This is me

Naki Selmanpakoğlu This is me

Publication Date August 1, 1994
Published in Issue Year 1994 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Çeliköz, B., Deveci, M., & Selmanpakoğlu, N. (1994). Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt ve İndirekt Etkisi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 2(2).
AMA Çeliköz B, Deveci M, Selmanpakoğlu N. Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt ve İndirekt Etkisi. turkplastsurg. August 1994;2(2).
Chicago Çeliköz, Bahattin, Mustafa Deveci, and Naki Selmanpakoğlu. “Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt Ve İndirekt Etkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 2, no. 2 (August 1994).
EndNote Çeliköz B, Deveci M, Selmanpakoğlu N (August 1, 1994) Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt ve İndirekt Etkisi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 2 2
IEEE B. Çeliköz, M. Deveci, and N. Selmanpakoğlu, “Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt ve İndirekt Etkisi”, turkplastsurg, vol. 2, no. 2, 1994.
ISNAD Çeliköz, Bahattin et al. “Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt Ve İndirekt Etkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 2/2 (August 1994).
JAMA Çeliköz B, Deveci M, Selmanpakoğlu N. Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt ve İndirekt Etkisi. turkplastsurg. 1994;2.
MLA Çeliköz, Bahattin et al. “Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt Ve İndirekt Etkisi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 2, no. 2, 1994.
Vancouver Çeliköz B, Deveci M, Selmanpakoğlu N. Flep Canlılığı Üzerine Topikal Nitrogliserin Uygulamasının Direkt ve İndirekt Etkisi. turkplastsurg. 1994;2(2).