This article examines the map called “Nova absolutaque Russiae, Moscoviae, et Tartariae descriptio” published in London in 1562 the author of which was a famous trader, diplomat and Queen Elizabeth I Tudor̓s official ambassador to the Safavid Empire Anthony Jenkinson. Although the original version of the map was found in 1987 and since that time a number of works concerning Anglo-Safavid relations was published, so far this map has not been the object of special study as the source of the Safavid Empire and particularly Anglo-Safavid relations in both domestic and western historiography. An attempt is being taken for the first time to study Jenkinsonʼs map as an historical source on the Safavid Empire. Jenkinson’s map is unique in that it is not only the most ancient and first visual representation of the Safavid Empire in English sources, but it also influenced the further development of the European cartography and became an integral part of the first modern geographical atlas in the world “Theatrum Orbis Terranum” by Abraham Ortelius (1570) and Gerardus Mercatorʼs world map (1572). The map is of exceptional value and importance for the history of cartography of Russia, Azerbaijan, England and the countries of Central Asia. Special attention was paid to the map’s issues of dating and authorship. Detailed analysis of the mapʼs southern segment revealed that this map may serve as the valuable source of military, historical, geopolitical, geographical, toponymical, religious, ethnographical and partly economical history of the Safavid Empire, as well as on the history of Anglo-Safavid relations.
Bu makale, yazarı ünlü bir tüccar, diplomat ve Kraliçe I. Elizabeth Tudor'un Safevi İmparatorluğunda resmi elçisi olan Antoni Jenkinson tarafından 1562 yılında Londra'da yayınlanan "Nova absolutaque Russiae, Moscoviae, et Tartariae descriptio" adlı haritayı incelemektedir. Haritanın orijinal hali 1987 yılında bulunsa bile ve o zamandan beri İngiltere-Safevi ilişkilerine ilişkin bir dizi eser yayınlanmış olmasına rağmen, bu harita hem yerli hem de batı tarihçiliğinde Safevi İmparatorluğu'nun ve özellikle de İngiltere-Safevi ilişkilerinin kaynağı olarak şimdiye kadar özel bir inceleme konusu olmamıştır. Jenkinson'un haritasını Safevi İmparatorluğu hakkında tarihi bir kaynak olarak incelemek için ilk kez bir girişimde bulunulmuşdur. Jenkinson'un haritası, Safevi İmparatorluğu'nun İngiliz kaynaklarında yalnızca en eski ve ilk görsel temsili olması değil, aynı zamanda Avrupa haritacılığının daha da gelişmesini etkilemesi ve dünyadakı ilk modern coğrafi atlası Abraham Ortelius’un “Theatrum Orbis Terranum” (1570) ve Gerardus Mercator'un dünya haritasının (1572) ayrılmaz bir parçası olması bakımından benzersizdir. Harita, Rusya, Azerbaycan, İngiltere ve Orta Asya ülkelerinin haritacılık tarihi için olağanüstü değer ve öneme sahiptir. Haritanın kesin yayın tarihinin ve yazarının kimliğinin belirlenmesine özellikle dikkat edilmişdir. Haritanın güney kesiminin ayrıntılı analizi, bu haritanın Safevi İmparatorluğu'nun askeri-tarihi, jeopolitik, coğrafi, yerbilimsel, dini, etnografik ve kısmen ekonomik tarihinin yanı sıra İngiliz-Safevi ilişkileri tarihinin değerli bir kaynağı olabileceğini ortaya koymuştur.
Jenkinson’un haritası Safevi İmparatorluğu İngiltere-Safevi ilişkileri Antoni Jenkinson Haritacılık
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Submission Date | November 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Derginin tarandığı indeksler: ASOS İndeks, CiteFactor, ERIH PLUS , Eurasian Scientific Journal Index (ESJI)
Turquoise International Journal of Scientific Research of the Turkic World is licensed under Attribution-NonCommercial (CC BY-NC) 4.0 International License