Research Article
BibTex RIS Cite

Antalya’daki Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü ve Fiyatlama Uygulamaları Üzerine bir Araştırma

Year 2011, Volume: 3 Issue: 1, 201 - 222, 01.03.2011

Abstract

ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 2011, Volume: 3 Issue: 1, 201 - 222, 01.03.2011

Abstract

Bu çalışmada, Antalya ve çevresinde faaliyet gösteren beş yıldızlı konaklama işletmelerinde, yiyecek-içecek maliyet kontrol sistemleri ve fiyatlama konusunun araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın ana kütlesini 196 adet 5 yıldızlı otel ve 1.sınıf tatil köyü oluşturmaktadır. Çalışma, araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan bir anket aracılığı ile yürütülmüş ve elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığı ile analize tabi tutulmuştur. Anket sonuçlarının analizi sonucunda işletmelerin büyük bir çoğunluğunun yiyecek maliyetlerinin kontrolünde aylık basit maliyet kontrol sistemini, içecek kontrol sistemi olarak ise standart maliyet kontrol sistemini kullandıkları görülmüştür. Ayrıca genel fiyatlama yaklaşımı olarak kâra dayalı fiyatlama yaklaşımının, oda fiyatlarının belirlemesinde ise gelir-gider tahminlemesi yönteminin daha yoğun olarak kullanıldığı saptanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Adnan Dönmez This is me

Ali Arıcı This is me

Filiz Angay Kutluk This is me

Publication Date March 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Dönmez, A., Arıcı, A., & Kutluk, F. A. (2011). ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 3(1), 201-222.
AMA Dönmez A, Arıcı A, Kutluk FA. ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. March 2011;3(1):201-222.
Chicago Dönmez, Adnan, Ali Arıcı, and Filiz Angay Kutluk. “ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3, no. 1 (March 2011): 201-22.
EndNote Dönmez A, Arıcı A, Kutluk FA (March 1, 2011) ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3 1 201–222.
IEEE A. Dönmez, A. Arıcı, and F. A. Kutluk, “ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 1, pp. 201–222, 2011.
ISNAD Dönmez, Adnan et al. “ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 3/1 (March 2011), 201-222.
JAMA Dönmez A, Arıcı A, Kutluk FA. ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2011;3:201–222.
MLA Dönmez, Adnan et al. “ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 1, 2011, pp. 201-22.
Vancouver Dönmez A, Arıcı A, Kutluk FA. ANTALYA’DAKİ BEŞ YILDIZLI KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ VE FİYATLAMA UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2011;3(1):201-22.