BibTex RIS Cite

Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz

Year 2015, Volume: 7 Issue: 1, - , 21.03.2016

Abstract

1980’li yıllardan itibaren enflasyon ve faiz oranlarını düşürmek, sürdürülebilir bir büyüme süreci oluşturmak amacıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, yeterli alt yapı şartları oluşturulmadan uygulamaya konulan finansal serbestleşme politikaları, pek çok finansal krize neden olmuştur. Uygulanan bu ve benzeri politikalar sonucu 1990’dan itibaren dünyanın pek çok ülkesinde çok sayıda finansal kriz yaşanmıştır. 2008 yılında ABD’de patlak vererek dünyaya yayılan küresel finansal kriz etki alanı en geniş olan finansal krizdir. 2008 küresel krizini diğer krizlerden farklı kılan ise öncelikle gelişmiş ülkeleri etkilemesidir. Bu makalenin amacı gelişmiş ülkelerde yaşanan finansal krizlerin oluşumunda etkili olan faktörleri belirlemek ve bu krizlerin öngörülebilirliğini analiz etmektir. Bu amaca ulaşmak için gelişmiş ülkeler arasından seçilen İtalya, İngiltere, Almanya, İspanya ve Yunanistan’ın 1990:01-2010:12 dönemi regresyon ağaçları modeli ile analiz edilmiştir. Finansal krizlerin öngörüsünde en başarılı bulunan göstergeler PPBE, M2/Rezervler, M2/Rezervler (düzey), RDKTS, RFO ve hisse senedi fiyatıdır. Regresyon ağaçları modeli ile 1992 ERM krizi İtalya ve İngiltere’de, 2008 küresel finansal krizi İngiltere, İspanya ve Yunanistan’da başarı ile öngörülmüştür.

Year 2015, Volume: 7 Issue: 1, - , 21.03.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Muhammet Avcı

Harun Solak

Publication Date March 21, 2016
Published in Issue Year 2015 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Avcı, M., & Solak, H. (2016). Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(1).
AMA Avcı M, Solak H. Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. March 2016;7(1).
Chicago Avcı, Muhammet, and Harun Solak. “Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli Ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, no. 1 (March 2016).
EndNote Avcı M, Solak H (March 1, 2016) Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 1
IEEE M. Avcı and H. Solak, “Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 1, 2016.
ISNAD Avcı, Muhammet - Solak, Harun. “Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli Ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/1 (March 2016).
JAMA Avcı M, Solak H. Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Avcı, Muhammet and Harun Solak. “Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli Ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 1, 2016.
Vancouver Avcı M, Solak H. Finansal Krizlerin Regresyon Ağaçları Modeli ile Öngörülmesi: Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Analiz. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(1).