BibTex RIS Cite

Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı

Year 2016, Volume: 8 Issue: 1, - , 18.04.2016

Abstract

Bilindiği üzere Türkiye’nin enerjiye olan ihtiyacı ve buna yönelik politikaları son yıllarda giderek artmaktadır ve ayrıca enerjiye olan gereksinimin en büyük sebebi olarak sanayi üretimleri ve harcamaları gelmektedir. Bununla birlikte uluslararası finans piyasalarının enerji ve sanayi üretimine yönelik etkisi gelişmektedir. Uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların önemli göstergelerinden biri olan VIX korku endeksi, piyasalarda stres arttıkça yükselen bir değere sahiptir. Tabi ki bu durum Türkiye piyasaları tarafından da ciddi bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı aylık olarak 2006:03 – 2013:06 dönemindeki, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların en önemli göstergelerinden biri olan VIX korku endeksinin, Türkiye’nin toplam sanayi üretimi ve enerji üretimi endekslerinde yaşanan değişimlere uzun dönem etkisinin eş bütünleşik olup olmadığının tespitine yöneliktir. Eş bütünleşme analizi olarak otoregresif dağıtılmış gecikme (ARDL) modeli tercih edilmiştir. Bu sınır testi yaklaşımının diğer eş bütünleşme yöntemlerine göre küçük örneklemlerde daha güvenilir sonuçlar vermesi, içsellik problemi ve uzun dönem katsayıları üzerindeki hipotezleri test edebilmeye imkân tanımasıdır. Sonuç olarak kullanılan değişkenler arasında eş bütünleşme ilişkisi bulunmuştur. Uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların sanayi ve enerji üretim endeksleri ile uzun dönem ilişkisi tespit edilmiştir.

Year 2016, Volume: 8 Issue: 1, - , 18.04.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Eray Akgun

Celil Zurnacı This is me

Mehmet Mert

Publication Date April 18, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Akgun, E., Zurnacı, C., & Mert, M. (2016). Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8(1).
AMA Akgun E, Zurnacı C, Mert M. Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. April 2016;8(1).
Chicago Akgun, Eray, Celil Zurnacı, and Mehmet Mert. “Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi Ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8, no. 1 (April 2016).
EndNote Akgun E, Zurnacı C, Mert M (April 1, 2016) Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8 1
IEEE E. Akgun, C. Zurnacı, and M. Mert, “Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 1, 2016.
ISNAD Akgun, Eray et al. “Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi Ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8/1 (April 2016).
JAMA Akgun E, Zurnacı C, Mert M. Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;8.
MLA Akgun, Eray et al. “Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi Ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 1, 2016.
Vancouver Akgun E, Zurnacı C, Mert M. Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;8(1).