Review
BibTex RIS Cite

Turkey's Place in the World Mushroom Foreign Trade

Year 2019, Volume: 1 Issue: 5, 102 - 107, 27.12.2019

Abstract

World mushroom production in 2017 is 10 million 242 thousand tons and 76.7% of the production is done in China and Turkey covers the 0.4% of the world mushroom production. Agaricusgenus of fresh mushroom export in 2017 was 1 billion 11 million dollars and imports amounted to 1 billion 104 million dollars. Poland, the Netherlands, Canada and Ireland are the major exporters, while the UK, the United States, Germany and the Netherlands are major importers. China, the Netherlands, Italy and South Korea are important countries of the 724.672.000 US dollar world fresh mushrooms export sector (except the agaricus cultivar) in 2017 Turkey with a 6.1 million fresh mushroom exports volume has a 0.8% share. World's fresh mushrooms import (excluding agaricus mushrooms) were around 749 million dollars in 2017 with 12.8% by Germany, 9.6% by France, 9.2% by Italy and 8.6% was performed by Japan. Exports of dried mushrooms (excluding agaricus mushrooms) which were 1.4 billion dollars in 2013 were around 2.3 billion dollars in 2017. China, the world's largest mushroom producer and exporter country, is the most important country that covers the 90.7% of the world dried mushroom export in 2017.In 2017, value of the world imports of dried mushrooms (excluding agaricus cultivars) were around 514 million dollars from 19.3% by Hong Kong, 14.2% by Thailand, 11.2% were realized by Japan. Mushrooms exported from Turkey are mainly natural mushrooms, which are mostly demanded by European countries and Japan They should be seen as a renewable and sustainable resource that can provide significant foreign currency inflow to our country.

References

  • Anonim, 2018a. FAO; Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
  • Anonim, 2018b. Trade Map; Trade statistics for international business development, https://www.trademap.org
  • Anonim, 2018c. TÜİK; Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri,http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001
  • Anonim, 2018d. Türkiye İstatistik Kurumu Kayıtları, Ankara.
  • Ergün, E., M.K. Soylu, M. Uçar, 2008. Türkiye Kültür Mantarcılığının Sosyo-Ekonomik Yapısı. VIII. Mantarcılık Kongresi, s.9-14 Kocaeli.

Türkiye’nin Dünya Mantar Dış Ticaretindeki Yeri

Year 2019, Volume: 1 Issue: 5, 102 - 107, 27.12.2019

Abstract

2017 yılı dünya mantar üretimi 10.242.000 ton olup, üretimin %76.7’si Çin tarafından karşılanmakta, Türkiye dünya mantar üretiminden %0.4 oranında pay almaktadır.2017 yılında agaricus cinsi dünya taze mantar ihracatı 1.011.289.000 dolar, ithalatı ise 1.104.479.000 dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatta Polonya, Hollanda, Kanada ve İrlanda, ithalatta İngiltere, ABD, Almanya ve Hollanda önemli ülkelerdir. 724.672.000 dolar olan 2017 yılı dünya taze mantar (agaricus cinsi mantarlar hariç) ihracatında Çin, Hollanda, İtalya ve Güney Koreönemli ülkeler olup, Türkiye dünya taze mantar ihracatından 6.148.000 dolarlık ihracat hacmiyle %0.8 oranında pay almıştır.2017 yılında 749.000.000 dolar civarlarında gerçekleşen dünya taze (agaricus cinsi mantarlar hariç) mantar ithalatının %12.8’i Almanya, %9.6’sı Fransa, %9.2’si İtalya, %8.6’sı Japonya tarafından gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında 1.4 milyar dolar olan dünya kurutulmuş mantar (agaricus cinsi mantarlar hariç) ihracatı 2017 yılında 2.255.000.000 dolar civarlarında gerçekleşmiştir. Dünyanın en büyük mantar üretici ve ihracatçı ülkesi olan Çin, 2017 yılı dünya kurutulmuş mantar ihracatının %90.7’sini karşılayan en önemli ülke konumundadır. 2017 yılında 514.000.000 dolar civarlarında gerçekleşen dünya kurutulmuş mantar (agaricus cinsi mantarlar hariç) ithalatının %19.3’ü Hong Kong, %14.2’si Tayland, %11.2’si Japonya tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye'den yurt dışına ihraç edilen mantarların büyük çoğunluğunu doğal mantarlar oluşturmaktadır. Çoğunlukla Avrupa ülkeleri ve Japonya tarafından talep edilen doğal mantarlar ülkemize önemli döviz girdisi sağlayabilecek hem yenilenebilir ve hem de sürdürülebilir bir kaynak olarak görülmelidir.

References

  • Anonim, 2018a. FAO; Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
  • Anonim, 2018b. Trade Map; Trade statistics for international business development, https://www.trademap.org
  • Anonim, 2018c. TÜİK; Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri,http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001
  • Anonim, 2018d. Türkiye İstatistik Kurumu Kayıtları, Ankara.
  • Ergün, E., M.K. Soylu, M. Uçar, 2008. Türkiye Kültür Mantarcılığının Sosyo-Ekonomik Yapısı. VIII. Mantarcılık Kongresi, s.9-14 Kocaeli.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agronomy
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Öztürk

Mustafa Kemal Soylu This is me

Mükremin Temel This is me

Filiz Pezikoğlu This is me

Gülşah Mısır Bilen This is me

Publication Date December 27, 2019
Submission Date November 20, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 1 Issue: 5

Cite

APA Öztürk, M., Soylu, M. K., Temel, M., Pezikoğlu, F., et al. (2019). Türkiye’nin Dünya Mantar Dış Ticaretindeki Yeri. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 1(5), 102-107.