Windows İşletim Sistemi Kurulu Bilgisayarlara Bağlanan Mobil Telefonların Adli Bilişim Açısından İncelenmesi
Abstract
Bilişim ve iletişim alanında yaşanan yenilikler sayesinde hayatımıza giren teknolojik ürünlerin başında bilgisayar ve mobil cihazlar gelmektedir. Günümüzde bilgisayar ve mobil cihazlar birbirlerine kablolu ya da kablosuz olarak bağlanabilmekte ve birbirleri arasında sürekli bir veri alışverişi olmaktadır. Windows işletim sistemi, birçok mobil telefon ile uyumlu çalışmakta ve bu telefonların kablolu ya da kablosuz olarak bilgisayara bağlanması halinde yapılan işlemleri kayıt altına almakta ve ardında dijital izler bırakmaktadır. Bu dijital izler, gerek duyulduğunda Windows bünyesinde bulunan araçlar sayesinde incelenebileceği gibi harici bir adli bilişim aracı aracılığıyla da incelenebilmekte, delil elde etme ve analiz sürecinde önemli bir rol oynayabilmektedir. Bu çalışmada, farklı mobil işletim sistemlerine sahip (Android ve iOS) mobil telefonların USB bağlantı kablosu ve kablosuz bağlantı (Wi-Fi) aracılığıyla bilgisayara bağlanması durumunda Windows 11 işletim sistemi üzerinde bıraktıkları dijital izlerin, Windows Kayıt Defteri, Windows Olay Günlükleri kayıtları ve ilgili diğer yazılımlar (USBDeview, DCode, Access Data Registry Viewer vb.) kullanılarak tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında bir metodoloji önerilmiş, gerçek verilerle uygulamalar yapılmış, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve öneriler sunulmuştur.
Keywords
References
- AccessData. (2014). Registry Viewer. https://d1kpmuwb7gvu1i.cloudfront.net/RegistryViewer_UG.pdf
- Alghafli, K. A., Jones, A., & Martin, T. A. (2011). Forensic analysis of the Windows 7 registry. Journal of Digital Forensics, Security and Law, 5(4), 5–30. https://doi.org/10.15394/jdfsl.2010.1081
- Arshad, A., Iqbal, W., & Abbas, H. (2018). USB storage device forensics for Windows 10. Journal of Forensic Sciences, 63, 856–867. https://doi.org/10.1111/1556-4029.13596
- Casey, E. (2011). Digital evidence and computer crime (3rd ed.). Elsevier.
- Çakır, H., & Kılıç, M. S. (2013). Bilişim suçlarına ilişkin delil elde etme yöntemlerine genel bir bakış. Polis Bilimleri Dergisi, 15(3), 23–44.
- Çetin, A. (2025). Windows işletim sistemi kurulu bilgisayarlara bağlanan telefonların adli bilişim açısından incelenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Ankara Üniversitesi.
- Digital Detective. (t.y.). DCode™ – Timestamp decoder. https://www.digital-detective.net/dcode/
- Đuranec, A., Topolčić, D., Hausknecht, K., & Delija, D. (2019, Mayıs 20–24). Investigating file use and knowledge with Windows 10 artifacts. In 42nd International Convention on Information and Communication Technology, Electronics and Microelectronics (MIPRO) (ss. 1213–1218). IEEE. https://ieeexplore.ieee.org/document/8756877
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Computer Forensics
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 5, 2026
Submission Date
January 28, 2026
Acceptance Date
March 26, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 2 Number: 1