Research Article
BibTex RIS Cite

Political Conditionality of Economic Interactions in the MiddleEast; Turkey's Relations with Iran, Iraq, and Syria

Year 2004, Volume: 1 Issue: 2, 103 - 128, 01.06.2004

Abstract

The political logic (i.e., political perceptions of the ruling elite in a given country and
nature of the political relations with other countries) determines economic activity, not
the other way around, among the proto-capitalist states of the Middle East. As the
political ties has primacy in the region in determining the course of economic relations,
even market .oriented democratic (or quasi-democratic) countries have to accept the
prominence of political-strategic relations when dealing with such states. This paper will
examine the interrelated fluctuation of trade and political tensions between Turkey and
its immediate Middle Eastern neighbours - Iran, Iraq, and Syria. It will highlight the
political determinants of the relationship between these countries; will discuss the role of
the US as the independent variable; and will assess the possible effects of the emergence
of Justice and Development Party government in Turkey on country's political and
economic relations with its Middle Eastern neighbours.

References

  • .....

Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile Bağlantıları

Year 2004, Volume: 1 Issue: 2, 103 - 128, 01.06.2004

Abstract

Orta Doğu'nun siyasi açıdan baskıcı - iktisadi açıdan kontrollü ülkelerinde, serbest pazar ekonomisinin hakim olduğu liberal siyasi ortama sahip ülkelerin aksine, siyasi mantık iktisadi faaliyetleri belirler. Bölgede iktisadi ilişkilerin çerçevesinin belirlenmesinde siyasi bağlantılar önceliğe sahip olduğu için, kendi ülkelerinde pazar ekonomisinin önceliğini uygulayan demokratik veya yarı-demokratik ülkeler dahi, Orta Doğu devletleriyle ilişkiye girerken siyasi faktörlerin üstünlüğünü kabul etmek zorundadırlar. Bu tespiti uygulamada gösterebilmek amacıyla, bu çalışma, Türkiye ile yakın Orta Doğu komşuları (İran, Irak ve Suriye) arasındaki iç içe geçmiş ticari ve siyasi ilişkilerin zikzaklı yapısını ele almaktadır. Çalışma bu ülkeler arasındaki ilişkilerin siyasi belirleyicilerini ortaya koyacak; ABD'nin bölgeye yönelik politikalarını etkin dışsal etmen olarak ele alacak; ve Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara gelmesinin ülkenin yakın Orta Doğu komşularıyla siyasi ve ekonomik ilişkilerini nasıl etkileyeceğini araştıracaktır.

References

  • .....
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Other ID JA28UY97TY
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Aydın This is me

Damla Aras This is me

Publication Date June 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Aydın, M., & Aras, D. (2004). Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile Bağlantıları. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 1(2), 103-128.
AMA Aydın M, Aras D. Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile Bağlantıları. uidergisi. June 2004;1(2):103-128.
Chicago Aydın, Mustafa, and Damla Aras. “Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak Ve Suriye Ile Bağlantıları”. Uluslararası İlişkiler Dergisi 1, no. 2 (June 2004): 103-28.
EndNote Aydın M, Aras D (June 1, 2004) Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile Bağlantıları. Uluslararası İlişkiler Dergisi 1 2 103–128.
IEEE M. Aydın and D. Aras, “Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile Bağlantıları”, uidergisi, vol. 1, no. 2, pp. 103–128, 2004.
ISNAD Aydın, Mustafa - Aras, Damla. “Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak Ve Suriye Ile Bağlantıları”. Uluslararası İlişkiler Dergisi 1/2 (June 2004), 103-128.
JAMA Aydın M, Aras D. Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile Bağlantıları. uidergisi. 2004;1:103–128.
MLA Aydın, Mustafa and Damla Aras. “Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak Ve Suriye Ile Bağlantıları”. Uluslararası İlişkiler Dergisi, vol. 1, no. 2, 2004, pp. 103-28.
Vancouver Aydın M, Aras D. Ortadoğu’da Ekonomik İlişkilerin Siyasi Çerçevesi; Türkiye’nin İran, Irak ve Suriye ile Bağlantıları. uidergisi. 2004;1(2):103-28.