Research Article

Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği

Volume: 1 Number: 2 February 15, 2020

Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği

Abstract

Bu çalışmada kadınların ev içi işler aracılığı ile ücretsiz emeklerinin görünür kılınması, bu emeklerinin toplumda bir üretim olarak algılanmaması ve tüketimin bir nesnesine dönüştürülmesi süreci üzerine odaklanılmıştır. Özel alanda ücretsiz çalışan annelerin emeklerinin karşılık bulması, bu alanların yok olma tehlikesini ortadan kaldırılacağı hususu vurgulanmıştır. Bu kapsamda ücretsiz emek kavramının tarihsel ve kuramsal görünümü ele alınarak tarihsel süreçte annelik ve kadınlık gibi iki profilin oluştuğu, sadece bir kavramın olumlanarak diğerini ötekileştirilmemesi gerektiği hususu eleştirilmiştir. Kadının ücretsiz emeği, kadının daha çok ev içi işler ve annelik niteliğinden kaynaklanmaktadır. Kadının ücretsiz emeği sanayi devrimi ile birlikte ekonomik yapının seri üretim faaliyetleri, kapitalizmin güçlenmesi ve emeğin sömürülmesi süreci ile karşılık bularak maddi bir güce evrilmiştir. Kadının emeği görünür ve maddi bir karşılık bulmuştur ancak kadının hem ev içi işler hem üretim ile meşgul olma zorunluluğu doğmuştur. Birey annelik mesleği seçimi yaptığında alanı ve emeği ile ilgili sorunlar yaşadığı görülmektedir. Bu tedirginlikten daha sancılı bir süreç ise kadının ücretli emeğinin kapitalizmin yayılmacı politikası ile tüketim toplumunda, kadını tüketim aracı kılarak kadınlık ve annelik kavramları üzerinden bir çatışmanın görünür kılınması olmuştur. Kadının bedeni, kapitalizm tarafından tüketim alışkanlıkların oluşması için reklam unsuru olarak algılanmaktadır. Bu sebeple çalışmada kadınlık ve annelik tartışması üzerinden annenin ücretsiz emeği, tüketim olgusu ve kapitalizm üzerinde okunması amaçlanmaktadır.

Keywords

References

  1. Gülnur Acar Savrun Elisabeth Badınter

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Women's Studies

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

February 15, 2020

Submission Date

February 3, 2020

Acceptance Date

February 6, 2020

Published in Issue

Year 2019 Volume: 1 Number: 2

APA
Akyıldırım, E. (2020). Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği. International Journal of Business and Economic Studies, 1(2), 75-85. https://izlik.org/JA94BF44RN
AMA
1.Akyıldırım E. Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği. BES JOURNAL. 2020;1(2):75-85. https://izlik.org/JA94BF44RN
Chicago
Akyıldırım, Erol. 2020. “Kadının Özel Ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği”. International Journal of Business and Economic Studies 1 (2): 75-85. https://izlik.org/JA94BF44RN.
EndNote
Akyıldırım E (February 1, 2020) Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği. International Journal of Business and Economic Studies 1 2 75–85.
IEEE
[1]E. Akyıldırım, “Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği”, BES JOURNAL, vol. 1, no. 2, pp. 75–85, Feb. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA94BF44RN
ISNAD
Akyıldırım, Erol. “Kadının Özel Ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği”. International Journal of Business and Economic Studies 1/2 (February 1, 2020): 75-85. https://izlik.org/JA94BF44RN.
JAMA
1.Akyıldırım E. Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği. BES JOURNAL. 2020;1:75–85.
MLA
Akyıldırım, Erol. “Kadının Özel Ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği”. International Journal of Business and Economic Studies, vol. 1, no. 2, Feb. 2020, pp. 75-85, https://izlik.org/JA94BF44RN.
Vancouver
1.Erol Akyıldırım. Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği. BES JOURNAL [Internet]. 2020 Feb. 1;1(2):75-8. Available from: https://izlik.org/JA94BF44RN


28007

BES JOURNAL-International Journal of Business and Economic Studies is licensed with Creavtive Commons (CC) Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0).