Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ISPARTA İLİNDE HANEHALKLARININ EV DIŞI GIDA TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK FAKTÖRLERİN ANALİZİ

Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 46 - 63, 20.12.2019
https://doi.org/10.29131/uiibd.591909

Öz

Bu çalışmada, hanehalklarının ev dışı gıda tüketimi tercihini etkileyen
başlıca sosyo-ekonomik faktörlerin analizi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Logit
Modeli kullanılmış ve hanehalklarıyla yüz yüze görüşme yoluyla yapılan
anketlerden elde edilen veriler analiz edilerek model tahmin edilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre incelenen hanehalklarının ortalama aylık geliri
5.642,35 TL, aylık ortalama tüketim harcaması 5.169,22 TL, aylık ortalama gıda
harcaması 1.396,58 TL ve aylık ortalama ev dışı gıda harcaması ise 393,71 TL
olarak belirlenmiştir. İncelenen hanehalklarının %45,45’inin ev dışı gıda
tüketiminde bulundukları tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, modele
dahil edilen açıklayıcı değişkenlerden çalışan eş unsuru dışındaki
değişkenlerin tamamının beklenen işarete sahip olduğu tespit edilmiştir.
Değişkenlerin ev dışı gıda tüketimi olasılığına etkileri teorik beklentiyle
uyumlu olarak sırasıyla hane büyüklüğü (-%3), medeni durum (-%36), eğitim
durumu (%1), ikinci gelir grubu (%32), üçüncü gelir grubu (%49), sağlık (-%58),
ekonomiklik (-%50), hijyeniklik (%16) ve evdeki gıda tüketimi harcamaları
(-%0,02) olarak hesaplanmıştır.

Kaynakça

  • Akbay, C. & Boz, İ. (2005). Kahramanmaraş'ta Ailelerin Ev ve Ev Dışı Gıda Talebi ve Tüketici Davranışlarının Ekonometrik Analizi. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(1), 122-131.
  • Amemiya, T. (1985). Advanced Econometrics. Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts.
  • Bezerra, I. N., Souza A. M., Pereira R. A. & Sichieri R. (2013). Consumption of Foods Away From Home in Brazil. Rev Saude Publica, 47(1), 200-211.
  • Çiçek, A. & Erkan, O. (1996). Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. GOPÜ Zirat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Ekeyılmaz S. (2006). Antalya İlinde Ev Dışı Gıda Talebi. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Ertürk, M. (2018). Tüketicilerin Dışarıda Yemek Yeme Nedenleri. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 17(3), 1203-1224.
  • Greene, W.H. (2000). Econometrics Analysis. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  • Gujarati, D.N. (1995). Basic Econometrics. Mc Graw-Hill Inc, USA.
  • Gül, A., Özdeş Akbay, A., Özçiçek Dölekoğlu, C., Özel, R. & Akbay, C. (2003). Adana İli Kentsel Alanda Ailelerin Ev Dışı Gıda Tüketimlerinin Belirlenmesi. TEAE Yayın No: 95, 2003, Ankara.
  • http://www.brandday.net/ekonomi/turkiyede-yeme-icme-sektorunun-boyutlari-gastronomi-ekonomisi-ara-rapor-2018-h8213.html, (08.03.2019).
  • Jang, S., Ham, S. & Hong, G. S. (2007). Food-Away-From-Home Expenditure on Senior Households in the United States: A Double-Hurdle Approach. Jounrnal of Hospitaly & Tourism Research, 31(2), 147-167.
  • Keelan, C. D., Henchion, M. M. & Newman, C. F. (2009). A Double-Hurdle Model of Irish Households' Foodservice Expenditure Patterns. Journal of International Food & Agribussiness Marketting, 21, 269-285.
  • Kim, E. J. (2002). The Impact Of Economic And Socio-Demographic Characteristics On The Decision To Eat Out: Whether To Eat Out Where To Eat Out, Doktora Tezi, Ohio State University, Human Ecology.
  • Lee, J. Y. & Brown, M. G. (1986). Food Expenditures at Home and Away From Home in the United States-- A Switching Regression Analysis. The Review of Economics and Statistics, 68(1), ss. 142-147.
  • Liu, M. (2011). Food Expenditures Away From Home By Type Of Meal And By Facility, Yüksek Lisans Tezi, The University Of Tennessee Knoxville, Agricultural Economics.
  • Nayga, R. M. (1991). Analysis Of Socio-Economic And Demographic Factors Affecting Food Away From Home Consumption, Doktora Tezi, Texas A&M University, Agricultural Economics, Texas.
  • Öncü, M. A., Çatı, K. & Özbay, G. (2007). "Hızlı Yiyecek İşletmelerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörler'', Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 317-336.
  • Özdemir, B. (2010). Dışarıda Yemek Yeme Olgusu: Kuramsal Bir Model Önerisi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi,21(2), 218-232.
  • Park, C. (2004). Efficient or Enjoyable? Consumer Values of Eating-out and Fast-food Restaurant Consumption in Korea. Hospitaly Management, 23, 87-94.
  • Pol, L. G. & Pak S. (1995).Consumer Unit Types and Expenditures on Food Away From Home. The Journal on Consumer Affairs, 29(2), 403-428.
  • Redman, B. J. (1980), The Impact of Woman's Time Allocation on Expenditure for Meals Away From Home and Prepared Foods. American Journal of Agricultural Economics, 62(2), 234-237.
  • TÜIK, (2015). Gelire Göre Sıralı %20'lik Gruplar Göre Tüketim Harcamalarının Dağılımı, 2010-2015. Hanehalkı Bütçe Araştırması.
  • TÜIK, (2017). Mahallelere Göre Hanehalkı Sayısı, Isparta. 31. Aralık 2017 Tarihli Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları.
  • USDA, Economic Research Service, (2018). Constant Dollar Food and Alcohol Expenditures, Without Taxes and Tips, for all Purchasers. Revisions to the Food Expenditure Series, August.
  • Yazırlı, N. (2015). Ev Dışı Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörler: Nazilli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.

SOCIO-ECONOMİC FACTORS AFFECTING HOUSEHOLD FOOD CONSUMPTION AWAY FROM HOME IN ISPARTA

Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 46 - 63, 20.12.2019
https://doi.org/10.29131/uiibd.591909

Öz

In the study investigating the household food consumption away from home
in Isparta, it is aimed to determine the main socio-economic factors affecting
household preferences. For this purpose, data is obtained through face-to-face
surveys with households and the Logit Model is utilised for the estimation.
According to the results of the research, the average monthly income of the
households is determined to 5,642.35 TL, the average monthly consumption
spending is 5,169.22 TL, the average monthly food spending is 1,396.58 and the
average monthly food spending away from home is 393.71 TL. It is also found
that %45.45 of the households consume food away from home. The model estimation
reveals that all but one of the explanatory variables employment status of
spouse included in the model have expected signs. The effects of variables are
paralel with theoretical expectations and the effects of household size and
marital status on the probability of food away from home consumption are  -%3 and -%36. The same figures are %1,  %32, %49, -%58, -%50, %16 and -%0.02 for
educational level, second income group, third income group, health, economy,
hygiene and household food consumption expenditures respectively.

Kaynakça

  • Akbay, C. & Boz, İ. (2005). Kahramanmaraş'ta Ailelerin Ev ve Ev Dışı Gıda Talebi ve Tüketici Davranışlarının Ekonometrik Analizi. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(1), 122-131.
  • Amemiya, T. (1985). Advanced Econometrics. Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts.
  • Bezerra, I. N., Souza A. M., Pereira R. A. & Sichieri R. (2013). Consumption of Foods Away From Home in Brazil. Rev Saude Publica, 47(1), 200-211.
  • Çiçek, A. & Erkan, O. (1996). Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. GOPÜ Zirat Fakültesi Yayınları No: 12, Ders Notları Serisi No:6, Tokat.
  • Ekeyılmaz S. (2006). Antalya İlinde Ev Dışı Gıda Talebi. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Ertürk, M. (2018). Tüketicilerin Dışarıda Yemek Yeme Nedenleri. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 17(3), 1203-1224.
  • Greene, W.H. (2000). Econometrics Analysis. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  • Gujarati, D.N. (1995). Basic Econometrics. Mc Graw-Hill Inc, USA.
  • Gül, A., Özdeş Akbay, A., Özçiçek Dölekoğlu, C., Özel, R. & Akbay, C. (2003). Adana İli Kentsel Alanda Ailelerin Ev Dışı Gıda Tüketimlerinin Belirlenmesi. TEAE Yayın No: 95, 2003, Ankara.
  • http://www.brandday.net/ekonomi/turkiyede-yeme-icme-sektorunun-boyutlari-gastronomi-ekonomisi-ara-rapor-2018-h8213.html, (08.03.2019).
  • Jang, S., Ham, S. & Hong, G. S. (2007). Food-Away-From-Home Expenditure on Senior Households in the United States: A Double-Hurdle Approach. Jounrnal of Hospitaly & Tourism Research, 31(2), 147-167.
  • Keelan, C. D., Henchion, M. M. & Newman, C. F. (2009). A Double-Hurdle Model of Irish Households' Foodservice Expenditure Patterns. Journal of International Food & Agribussiness Marketting, 21, 269-285.
  • Kim, E. J. (2002). The Impact Of Economic And Socio-Demographic Characteristics On The Decision To Eat Out: Whether To Eat Out Where To Eat Out, Doktora Tezi, Ohio State University, Human Ecology.
  • Lee, J. Y. & Brown, M. G. (1986). Food Expenditures at Home and Away From Home in the United States-- A Switching Regression Analysis. The Review of Economics and Statistics, 68(1), ss. 142-147.
  • Liu, M. (2011). Food Expenditures Away From Home By Type Of Meal And By Facility, Yüksek Lisans Tezi, The University Of Tennessee Knoxville, Agricultural Economics.
  • Nayga, R. M. (1991). Analysis Of Socio-Economic And Demographic Factors Affecting Food Away From Home Consumption, Doktora Tezi, Texas A&M University, Agricultural Economics, Texas.
  • Öncü, M. A., Çatı, K. & Özbay, G. (2007). "Hızlı Yiyecek İşletmelerinin Tercihinde Etkili Olan Faktörler'', Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), 317-336.
  • Özdemir, B. (2010). Dışarıda Yemek Yeme Olgusu: Kuramsal Bir Model Önerisi. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi,21(2), 218-232.
  • Park, C. (2004). Efficient or Enjoyable? Consumer Values of Eating-out and Fast-food Restaurant Consumption in Korea. Hospitaly Management, 23, 87-94.
  • Pol, L. G. & Pak S. (1995).Consumer Unit Types and Expenditures on Food Away From Home. The Journal on Consumer Affairs, 29(2), 403-428.
  • Redman, B. J. (1980), The Impact of Woman's Time Allocation on Expenditure for Meals Away From Home and Prepared Foods. American Journal of Agricultural Economics, 62(2), 234-237.
  • TÜIK, (2015). Gelire Göre Sıralı %20'lik Gruplar Göre Tüketim Harcamalarının Dağılımı, 2010-2015. Hanehalkı Bütçe Araştırması.
  • TÜIK, (2017). Mahallelere Göre Hanehalkı Sayısı, Isparta. 31. Aralık 2017 Tarihli Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları.
  • USDA, Economic Research Service, (2018). Constant Dollar Food and Alcohol Expenditures, Without Taxes and Tips, for all Purchasers. Revisions to the Food Expenditure Series, August.
  • Yazırlı, N. (2015). Ev Dışı Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörler: Nazilli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orhan Orçun Bıtrak 0000-0001-5648-4161

Selim Adem Hatırlı 0000-0001-9632-3071

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 15 Temmuz 2019
Kabul Tarihi 14 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bıtrak, O. O., & Hatırlı, S. A. (2019). ISPARTA İLİNDE HANEHALKLARININ EV DIŞI GIDA TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK FAKTÖRLERİN ANALİZİ. Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 5(2), 46-63. https://doi.org/10.29131/uiibd.591909

ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ

Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.  

Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.

Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur. 

MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ


Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.

ISSN: 2149 - 5823