Bu çalışmada, hanehalklarının ev dışı gıda tüketimi tercihini etkileyen
başlıca sosyo-ekonomik faktörlerin analizi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Logit
Modeli kullanılmış ve hanehalklarıyla yüz yüze görüşme yoluyla yapılan
anketlerden elde edilen veriler analiz edilerek model tahmin edilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre incelenen hanehalklarının ortalama aylık geliri
5.642,35 TL, aylık ortalama tüketim harcaması 5.169,22 TL, aylık ortalama gıda
harcaması 1.396,58 TL ve aylık ortalama ev dışı gıda harcaması ise 393,71 TL
olarak belirlenmiştir. İncelenen hanehalklarının %45,45’inin ev dışı gıda
tüketiminde bulundukları tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, modele
dahil edilen açıklayıcı değişkenlerden çalışan eş unsuru dışındaki
değişkenlerin tamamının beklenen işarete sahip olduğu tespit edilmiştir.
Değişkenlerin ev dışı gıda tüketimi olasılığına etkileri teorik beklentiyle
uyumlu olarak sırasıyla hane büyüklüğü (-%3), medeni durum (-%36), eğitim
durumu (%1), ikinci gelir grubu (%32), üçüncü gelir grubu (%49), sağlık (-%58),
ekonomiklik (-%50), hijyeniklik (%16) ve evdeki gıda tüketimi harcamaları
(-%0,02) olarak hesaplanmıştır.
In the study investigating the household food consumption away from home
in Isparta, it is aimed to determine the main socio-economic factors affecting
household preferences. For this purpose, data is obtained through face-to-face
surveys with households and the Logit Model is utilised for the estimation.
According to the results of the research, the average monthly income of the
households is determined to 5,642.35 TL, the average monthly consumption
spending is 5,169.22 TL, the average monthly food spending is 1,396.58 and the
average monthly food spending away from home is 393.71 TL. It is also found
that %45.45 of the households consume food away from home. The model estimation
reveals that all but one of the explanatory variables employment status of
spouse included in the model have expected signs. The effects of variables are
paralel with theoretical expectations and the effects of household size and
marital status on the probability of food away from home consumption are -%3 and -%36. The same figures are %1, %32, %49, -%58, -%50, %16 and -%0.02 for
educational level, second income group, third income group, health, economy,
hygiene and household food consumption expenditures respectively.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 15 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 14 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2 |
ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ
Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.
Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.
MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ
Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.
ISSN: 2149 - 5823