Research Article

MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ

Volume: 11 Number: 1 July 1, 2026
EN TR

MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ

Abstract

Bu çalışma, hümanist paradigmanın teolojik dogmalardan yalıtılmış radikal bir kopuşu temsil etmediğini, aksine dinsel yapı ve otorite biçimlerini içkin düzlemde yeniden üreten sekülerleşmiş bir teoloji olduğunu ileri sürmektedir. Teorik zemin Charles Taylor’un içkin çerçeve ve tamponlanmış benlik analizleri ile Mircea Eliade’ın kutsalın kamuflajı ve doğuştan-dindar insan/homo religiosus kavramsallaştırmalarının sentezi üzerine inşa edilerek modernitenin kutsallığı içkinliğe hapsettiği hipotezi tartışmaya açılmaktadır. Çalışmada, hümanizmin kutsalın ontolojik statüsünü beşerî düzleme dönüştürdüğü fenomenolojik bir perspektifle ortaya konulmaktadır. Bu bağlamda akıl, bilim ve ilerleme kavramları modernitenin seküler teslisi olarak kavramsallaştırılmış ve herhangi bir metafizik ilkeye gönderme yapmaksızın yapısal bir teolojik analojiye tabi tutulmuştur. Böylece aklın ilahi bir logosa, bilimin yanılmaz bir vahiye ve ilerleme mitinin ise seküler eskatolojiye dönüşme eğilimleri süreci fenomenolojik bir çözümlemeyle soruşturulmuştur. Analizler neticesinde, aklın araçsallaştırılarak rasyonel barbarlıklara zemin hazırladığı, bilimin metodolojik dogmatizme hapsedildiği ve ilerleme mitinin bugünü feda eden bir yıkım fırtınasına dönüştüğü tespit edilmiştir. Nihayetinde hümanizmin teizme alternatif bir ahlak sistemi olmaktan ziyade, kutsalı seküler formda yeniden üreten seküler bir teoloji olduğu sonucuna varılmıştır. Anlaşılan o ki hümanist paradigmanın asıl krizi, kendi seküler doğasının teolojisiyle yüzleşememesinde yatmaktadır. Sonuç olarak yerleşik anlatının aksine moderniteyi teolojik formların içerik değiştirerek varlığını koruduğu yapısal bir süreklilik ve kamuflaj süreci olarak yeniden tanımlayan çalışmamız, modernitenin ontolojik haritasını da yeniden çıkarmayı hedeflemektedir.

Keywords

References

  1. Adorno, Theodor W. Prizmalar: Kültür Eleştirisi ve Toplum. çev. Güçlü Ateşoğlu - Vedat Çorlu. İstanbul: Metis Yayınları, 2012.
  2. Adorno, Theodor W. - Horkheimer, Max. Aydınlanmanın Diyalektiği: Felsefi Fragmanlar. çev. Nihat Ülner - Elif Öztarhan. Kabalcı Yayıncılık, 2010.
  3. Arendt, Hannah. Kötülüğün Sıradanlığı: Eichmann Kudüs’te. çev. Özge Çelik. İstanbul: Metis Yayınları, 2009.
  4. Aron, Raymond. Sosyolojik Düşüncenin Evreleri. çev. Korkmaz Alemdar. Ankara: Bilgi Yayınevi, 2000.
  5. Ayer, Alfred Jules. Dil, Doğruluk ve Mantık. çev. Vehbi Hacıkadiroğlu. İstanbul: Metis Yayınları, 2010.
  6. Bacon, Francis. Yeni Organon. çev. Sema Önal. 2 Cilt. İstanbul: Say Yayınları, 2012.
  7. Bauman, Zygmunt. Modernite ve Holokaust. çev. Süha Sertabiboğlu. İstanbul: Alfa Yayınları, 2016.
  8. Benjamin, Walter. Son Bakışta Aşk: Walter Benjamin’den Seçme Yazılar. ed. Nurdan Gürbilek. çev. Ahmet Cemal. İstanbul: Metis Yayınları, 2012.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 1, 2026

Submission Date

March 27, 2026

Acceptance Date

June 26, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 11 Number: 1

APA
Yılmaz, M. F. (2026). MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ. Universal Journal of Theology, 11(1), 1-36. https://doi.org/10.56108/ujte.1917549
AMA
1.Yılmaz MF. MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ. UJTE. 2026;11(1):1-36. doi:10.56108/ujte.1917549
Chicago
Yılmaz, Muhammet Fatih. 2026. “MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ”. Universal Journal of Theology 11 (1): 1-36. https://doi.org/10.56108/ujte.1917549.
EndNote
Yılmaz MF (July 1, 2026) MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ. Universal Journal of Theology 11 1 1–36.
IEEE
[1]M. F. Yılmaz, “MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ”, UJTE, vol. 11, no. 1, pp. 1–36, July 2026, doi: 10.56108/ujte.1917549.
ISNAD
Yılmaz, Muhammet Fatih. “MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ”. Universal Journal of Theology 11/1 (July 1, 2026): 1-36. https://doi.org/10.56108/ujte.1917549.
JAMA
1.Yılmaz MF. MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ. UJTE. 2026;11:1–36.
MLA
Yılmaz, Muhammet Fatih. “MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ”. Universal Journal of Theology, vol. 11, no. 1, July 2026, pp. 1-36, doi:10.56108/ujte.1917549.
Vancouver
1.Muhammet Fatih Yılmaz. MODERNİTENİN TEOLOJİK BİLİNÇDIŞI: HÜMANİST SÖYLEMDE SEKÜLER KUTSALLARIN İNŞASI ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ANALİZ. UJTE. 2026 Jul. 1;11(1):1-36. doi:10.56108/ujte.1917549