Research Article

TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM

Volume: 2 Number: 3 September 30, 2017

TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM

Abstract

İnsanın hayatında en çok hissettiği temel olgulardan birisi de değişim ve gelişimdir. Bu durum bireysel hayatta olduğu gibi toplumsal hayatta daha çok müşahede edilmektedir. Bu bağlamda klasik ifadeyle “değişmeyen tek şey değişimdir” diyebiliriz. Ama insanların değişime karşı çoğu zaman direnç gösterdiğini görmekteyiz. Bu durum, yeni olmayıp insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Çünkü değişimin doğasında her zaman için bir stres, kaygı ve belirsizlik vardır. Değişince hayatından bazı şeylerin yok olacağını düşünen insanlar olabildiğince değişime direnirler. Değişince zarar edeceğini düşünen, zarardan kaçınma eğilimi yüksek olanlar; gelecekte olabilecek sorunlar, belirsizlik korkusu ve yabancısı olduğu şeyden korkma gibi kötümser endişeler değişimi engelleyen temel faktörlerdir. Biz bu çalışmada değişimin bir ihtiyaç olduğunu vurgularken çeşitli endişelerle değişime kendisini kapatan ve direnen insanların zihinsel arka planını ve temel özelliklerini İslami bakış açısıyla irdelemeye çalışacağız.


Keywords

References

  1. Akalın, Şükrü vd. Türkçe Sözlük, TDK Yay., Ankara 2011.
  2. Armağan, Mustafa, Gelenek, Ağaç Yayıncılık, İstanbul, 1992.
  3. Bakırcıoğlu, Rasim, Eğitim ve Psikoloji Sözlüğü, Anı Yay., Ankara 2016.
  4. Celaleyn, Celaleddin el Mahalli, Celaleddin es’s-Suyuti, Tefsiru’l-Celaleyn, Dar İbn Kesir, Beyrut 2014.
  5. Çelebi, Halis, İslami Hareket ve Özeleştiri Üzerine, Rey Yay., (çev. Metin Parıldı), Kayseri ts.
  6. Çelik, Celalettin, Din Sosyolojisi, Palet Yay., Konya 2013.
  7. Çoban, Mehmet, Otokritik, Çağlayan Yay., İzmir 2007.
  8. Guenon, Rene, Egemenliğin Ve Çağın Alametleri, (çev. M. Kanık), İz Yay., İstanbul, 1990.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

September 30, 2017

Submission Date

September 19, 2017

Acceptance Date

October 8, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 2 Number: 3

APA
Turşak, M. (2017). TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM. Universal Journal of Theology, 2(3), 198-206. https://izlik.org/JA78AH33CJ
AMA
1.Turşak M. TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM. UJTE. 2017;2(3):198-206. https://izlik.org/JA78AH33CJ
Chicago
Turşak, Musa. 2017. “TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM”. Universal Journal of Theology 2 (3): 198-206. https://izlik.org/JA78AH33CJ.
EndNote
Turşak M (September 1, 2017) TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM. Universal Journal of Theology 2 3 198–206.
IEEE
[1]M. Turşak, “TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM”, UJTE, vol. 2, no. 3, pp. 198–206, Sept. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78AH33CJ
ISNAD
Turşak, Musa. “TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM”. Universal Journal of Theology 2/3 (September 1, 2017): 198-206. https://izlik.org/JA78AH33CJ.
JAMA
1.Turşak M. TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM. UJTE. 2017;2:198–206.
MLA
Turşak, Musa. “TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM”. Universal Journal of Theology, vol. 2, no. 3, Sept. 2017, pp. 198-06, https://izlik.org/JA78AH33CJ.
Vancouver
1.Musa Turşak. TOPLUMSAL GELİŞMENİN VE İLERLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: ATALAR KÜLTÜ VEYA PATERNALİZM. UJTE [Internet]. 2017 Sep. 1;2(3):198-206. Available from: https://izlik.org/JA78AH33CJ