Review
BibTex RIS Cite

ARI SÜTÜNÜN YAPISI, İNSANLAR VE ARILAR İÇİN ÖNEMİ

Year 2015, , 16 - 21, 15.02.2016
https://doi.org/10.31467/uluaricilik.377563

Abstract

Türkiye gerek florası
gerekse koloni varlığı
ile  iyi bir 
arıcılık potansiyeline sahiptir. Arılar hem bitkilerin tozlaşmalarını sağlamaları hem de ürünleri ile insanlar in büyük bir öneme sahiptirler. Arı sütü 6-15 günlük yaştaki çi arıların kafalarındaki hypopharyngeal ve mandibular salgı bezlerinden salgıladıkları, ana arı ve genç larvaları besledikleri, beyaz-krem renginde, besin değeri çok yüksek kıvamlı bir gıda maddesidir. İşçi arılar ana arı ve genç larvaları arı tü ile beslerler. Ana arı ile işçi arılar arasında genetiksel olarak hiç bir farklılık yoktur. Diploit
larvalar; 3 günlük
yaştan sonra nektar- bal ve polen karışı ile beslenirse çi, arı tü ile beslenirse ana arı olarak gelişir. Ana arılar 3-4 yıl işçi arılar ise 6-7 hafta kadar yaşarlar. İşçi arılar dişi olmasına rağmen yumurtalıkları gelişmemiştir ve yumurtlamazlar Kraliçe arıların yumurtalıkları mükemmel bir şekilde gelişmiştir ve günde 1500-2000 yumurta yumurtlarlar. Ana
arı daha iri yapı
olmasına rağmen gelişmesini
16 günde, çi arılar ise 21 
günde tamamlarlar. İşçi ve ana arı arasındaki tüm bu farklıkların yegane nedeni beslenme farklılıklarıdır. Arı tünün arılar üzerindeki bu müthiş etkileri nedeniyle insanlar da kullanmaya başlamışlar ve kullanımı her geçen gün zla yaygınlaşmaktadır.

References

  • Akyol, E. Bal Arılarında (Apis mellifera L.) ‘’Yumurtanın Yapısı ve Post Embriyonik Gelişme.’’ Uludağ Arıcılık Dergisi, 7(4) 135-144, (2007).
  • Akyol, E., Arı Sütünün Önemi ve Üretim Teknikleri. Forth International Muğla Beekeeping and Pine Honey Congress. 1-4 November, 2013, Marmaris/Muğla.
  • Arslan, A., Bayraktar, A., 1988. Arı Sütü ve Kimyasal Bileşimi. Teknik Arıcılık Dergisi. 8:27-30.
  • Benfenati, L; Sabatini, A G; Nanetti, A (1986) Composizione in sali minerali della gelatina reale. Apicoltura 2: 129-143.
  • Chang, S.Y., 1979; Effects of size and type of queen cup on the production of royal jelly and acceptance by nurse bees. Apic. Abst., 201.
  • Donadieu, Y., 1983. Royal Jelly in natural therapeutics. Paris, France; Maloine Editeur,A. Edition 6, 56 pp. Genç, F., 1993. Arıcılığın Temel Esasları. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları No:149.
  • Jianke, L., Weitua, Y., 1995. Interrelationship Between Number of Queen Cells and Royal Jelly Quantity and Quality. Apimondia Zhengzhou Animal Huzbandry Engineerng Collage Zhengzhou. China.
  • Johansson, T. S. K., Johansson, M.P., 1994; Queen introduction. Am. Bee J., 134: 5, 329- 332.
  • Karacaoğlu, M., Kösoğlu. M., Koç, A. U., 2004. Farklı Yöntemlerin Ege Ekotipi (A. m. anatolica) ve Kafkas x Ege Melezi (A. m. caucasica) Bal Arılarının Arı Sütü Verimleri Üzerine Etkileri ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 1(1):29 – 33
  • Korkmaz, A., Öztürk, C., 2010. Arı Sütü. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Samsun İl Tarım Müdürlüğü, Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Yayınları.
  • Korkmaz, A., Akyol, E., 2015. Arı Sütü Üretimi. Ceylan Ofset 1. Baskı, ISBN: 978-605- 65564-0-1, SAMSUN.
  • Laidlaw, H. H., 1979. Contemporary Queen Rearing. Dadant and Sons. Hamilton. Illinois.
  • Lercker, G; Capella, P; Conte, L S; Ruini, F; Giordani, G (1981) Components of royal jelly: I. Identification of the organic acids. Lipids 16: 912-919.
  • Lercker, G; Vecchi, M A; Piana, L; Nanetti, A; Sabatini, A G (1984) Composition de la fraction lipidique de la gelée royale de larves d’abeilles reines et ouvrières (Apis mellifera ligustica, Spinola) en fonction de l’âge des larves. Apidologie 15(3): 303-314.
  • Öztürk, C., Kumova, U., 1998. Çukurova Koşullarında Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerine Uygulanacak Farklı Besleme ve Yetiştirme Yöntemlerinin Arı Sütü Verimine Olan Etkilerinin Araştırılması. Teknik Arıcılık Dergisi. Sayı :59.
  • Root, A.I., 1983 The ABC and XYZ of Bee Culture 570-572., The A.I. Root Company, Medina. Ohio. USA.
  • Rembold, H., Czoppelt, Ch. And Rao, p.J., 1974. Effect of Juvenile Hormone treatment oncaste differentiation in the honey bee(Apis mellifera) J.Insect Physiol. 20: 1193-1202.
  • Shibi, C., Shengming, H., Fuhai, L., Fuxiu, L., 1993 b. Study on the Correlation of the Age of Nurse Bee with Royal Jelly Yield and Quality. China Pop. Sci. Press. p. 82-91.
  • Şahinler, N., Kaftanoğlu, O., 2005. The Effects of Season and Honeybee (Apis mellifera L.) Genotype on Acceptance Rates and Royal Jelly Production. Turk J. Vet. Anim. Sci. 29: 499- 503.
  • Vecchi, M A; Sabatini, A G; Grazia, L; Tini, V; Zambonelli, C (1988) Il contenuto in vitamine come possibile elemento di caratterizzazione della gelatina reale. Apicoltura 4: 139-146.
  • Witherell, 1984. Other Products of the Hive. Edited by Dadant and Sons. Hamilton. Illinois.

Structure of Royal Jelly, Importance for Humans and Bees

Year 2015, , 16 - 21, 15.02.2016
https://doi.org/10.31467/uluaricilik.377563

Abstract

Turkey has a good beekeeping potential with good flora and colony potential. Honey bees are importance insect for human with pollination of plant and their products. Royal jelly is secreted from hypopharengeal and mandibular glands that is stiuated head of 6-15 days-old worker bees, queen and young larvae feed, white-cream color consistency and nutrient value of the food is very high. The worker bees feed queen bees and young larvae with royal jelly. There is no genetically differences between Queen and worker bees. If the diploid larvae are fed with nectar-honey and pollen they develope as worker, the larvae are fed with royal jelly they develope as queen. Queen bees live up to 3-4 years but worker bees live 6 - 7 weeks in an active season. Although the worker bees are female, Their ovaries are undeveloped and they don’t ovulate. Ovaries of queen bees are developed perfectly and they can lay 1500-2000 eggs daily. Although the queen bee larger, they develop in 16 days, the worker bees complete the development in 21 days. The Cause of all these differences between the worker and queen bees are nutritional differences. Because of the great effects of royal jelly on bees, people have started using this product and use of it rapidly gaining popularity with each passing day.

References

  • Akyol, E. Bal Arılarında (Apis mellifera L.) ‘’Yumurtanın Yapısı ve Post Embriyonik Gelişme.’’ Uludağ Arıcılık Dergisi, 7(4) 135-144, (2007).
  • Akyol, E., Arı Sütünün Önemi ve Üretim Teknikleri. Forth International Muğla Beekeeping and Pine Honey Congress. 1-4 November, 2013, Marmaris/Muğla.
  • Arslan, A., Bayraktar, A., 1988. Arı Sütü ve Kimyasal Bileşimi. Teknik Arıcılık Dergisi. 8:27-30.
  • Benfenati, L; Sabatini, A G; Nanetti, A (1986) Composizione in sali minerali della gelatina reale. Apicoltura 2: 129-143.
  • Chang, S.Y., 1979; Effects of size and type of queen cup on the production of royal jelly and acceptance by nurse bees. Apic. Abst., 201.
  • Donadieu, Y., 1983. Royal Jelly in natural therapeutics. Paris, France; Maloine Editeur,A. Edition 6, 56 pp. Genç, F., 1993. Arıcılığın Temel Esasları. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları No:149.
  • Jianke, L., Weitua, Y., 1995. Interrelationship Between Number of Queen Cells and Royal Jelly Quantity and Quality. Apimondia Zhengzhou Animal Huzbandry Engineerng Collage Zhengzhou. China.
  • Johansson, T. S. K., Johansson, M.P., 1994; Queen introduction. Am. Bee J., 134: 5, 329- 332.
  • Karacaoğlu, M., Kösoğlu. M., Koç, A. U., 2004. Farklı Yöntemlerin Ege Ekotipi (A. m. anatolica) ve Kafkas x Ege Melezi (A. m. caucasica) Bal Arılarının Arı Sütü Verimleri Üzerine Etkileri ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 1(1):29 – 33
  • Korkmaz, A., Öztürk, C., 2010. Arı Sütü. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Samsun İl Tarım Müdürlüğü, Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şubesi Yayınları.
  • Korkmaz, A., Akyol, E., 2015. Arı Sütü Üretimi. Ceylan Ofset 1. Baskı, ISBN: 978-605- 65564-0-1, SAMSUN.
  • Laidlaw, H. H., 1979. Contemporary Queen Rearing. Dadant and Sons. Hamilton. Illinois.
  • Lercker, G; Capella, P; Conte, L S; Ruini, F; Giordani, G (1981) Components of royal jelly: I. Identification of the organic acids. Lipids 16: 912-919.
  • Lercker, G; Vecchi, M A; Piana, L; Nanetti, A; Sabatini, A G (1984) Composition de la fraction lipidique de la gelée royale de larves d’abeilles reines et ouvrières (Apis mellifera ligustica, Spinola) en fonction de l’âge des larves. Apidologie 15(3): 303-314.
  • Öztürk, C., Kumova, U., 1998. Çukurova Koşullarında Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerine Uygulanacak Farklı Besleme ve Yetiştirme Yöntemlerinin Arı Sütü Verimine Olan Etkilerinin Araştırılması. Teknik Arıcılık Dergisi. Sayı :59.
  • Root, A.I., 1983 The ABC and XYZ of Bee Culture 570-572., The A.I. Root Company, Medina. Ohio. USA.
  • Rembold, H., Czoppelt, Ch. And Rao, p.J., 1974. Effect of Juvenile Hormone treatment oncaste differentiation in the honey bee(Apis mellifera) J.Insect Physiol. 20: 1193-1202.
  • Shibi, C., Shengming, H., Fuhai, L., Fuxiu, L., 1993 b. Study on the Correlation of the Age of Nurse Bee with Royal Jelly Yield and Quality. China Pop. Sci. Press. p. 82-91.
  • Şahinler, N., Kaftanoğlu, O., 2005. The Effects of Season and Honeybee (Apis mellifera L.) Genotype on Acceptance Rates and Royal Jelly Production. Turk J. Vet. Anim. Sci. 29: 499- 503.
  • Vecchi, M A; Sabatini, A G; Grazia, L; Tini, V; Zambonelli, C (1988) Il contenuto in vitamine come possibile elemento di caratterizzazione della gelatina reale. Apicoltura 4: 139-146.
  • Witherell, 1984. Other Products of the Hive. Edited by Dadant and Sons. Hamilton. Illinois.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Review
Authors

Ethem Akyol This is me

Publication Date February 15, 2016
Acceptance Date July 21, 2015
Published in Issue Year 2015

Cite

Vancouver Akyol E. ARI SÜTÜNÜN YAPISI, İNSANLAR VE ARILAR İÇİN ÖNEMİ. U.Arı D.-U.Bee J. 2016;15(1):16-21.

Cited By


Apitherapy and Health
Black Sea Journal of Health Science
Gökçe ÖZDEMİR
https://doi.org/10.19127/bshealthscience.816036

Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.

Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin  kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

download 

work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.