Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Biological Active Components in Propolis Samples Produced by Using Different Methods

Year 2019, , 34 - 42, 29.05.2019
https://doi.org/10.31467/uluaricilik.568297

Abstract

In this study, biologically active compounds were investigated in propolis samples produced in different periods by using different propolis production methods. Langstroth type wooden beehives were used in the study. Propolis samples were collected in the nectar period and in the pre-winter period for the two years. As propolis production traps, plastic grid inner cover, with wooden Bell Board types attached to the front and side face of the hive were used. The powdered propolis samples were exctracted by using 96% ethanol for one week to obtain the solution. The phenolic components of propolis extracts were determined by GC-MS. The most common compounds in propolis samples are benzoic acids, coumaric acids, hexadecanoic acid, cinnamic acids, eudesmol and bisabolol and their derivatives. Propolis produced in different periods and years were found to contain 17 components in common.

References

  • Alencar, S.M., Oldoni, T.L.C., Castro, M.L., Cabral, I.S.R., Costa- Neto, C.M., Cury, J.A., Rosalen, P.L., Ikegaki, M. (2007). Chemical composition and biological activity of a new type of Brazalian propolis: Red propolis. Journal of Ethnopharmacology. 113 (2): 278-283.
  • Bankova, V.S., Christov, R.S., Tejera, A.D. (1998). Lignans and other constituents of propolis from the Canary Islands. Phytochemistry. 49 (5): 1411-1415.
  • Bankova, V., Popova, M., Trusheva, B. (2014). Propolis volatile compounds: chemical diversity and biological activity: a review. Chemistry Central J. 8:28.
  • Crane, E. (1991). The plant resources of honeybees (first part). Apiacta. 26: 57-64.
  • Genç, F., Dodoloğlu, A. (2002). Arıcılığın Temel Esasları. Atatürk Üniv. Zir. Fak., Ders Yayınları No: 166, Erzurum, 338s.
  • Gençay, Ö., Sorkun, K. (2002a). Propolis hakkında neler biliyoruz? Teknik Arıcılık Derg. 75: 17-21.
  • Gençay, Ö., Sorkun, K. (2002b). Propolisin kullanım alanları. Teknik Arıcılık Derg. 76: 11-14.
  • Ghisalberti, E.L. (1979). Propolis: A Review. Bee World. 60: 59–84.
  • Hegazi, A.G., Faten, K., Abd El Hadyb, F.K., Abd Allah, F. A. M. (2000). Chemical composition and antimicrobial activity of European propolis. Z. Naturforsch. 55c. 70-75.
  • Lannuzzi, J. (1993). Propolis collectors. Am. Bee J. 133 (2): 104–107.
  • Jolly, V. G. (1978). Propolis varnish for violins. J. Bee World. 59:4.
  • Karlıdağ, K.S., Genç F. (2007). Farklı Balarısı (Apis Mellifera) Irk ve Yöntemleri İle Üretilen Propolis Örneklerinin Reçine Miktarları. U. Arı D. / U. Bee J. 52-58.
  • Keskin, M., Kolaylı, S. (2018). Standardization of propolis, is it possible? U. Arı D. / U. Bee J. 18 (2): 101-110.
  • Kumova, U., Korkmaz, A., Avcı, B.C., Ceyran, G. (2002). Önemli bir arı ürünü: propolis. U. Arı Drg/ U. Bee J. 2 (2): 10-24.
  • Oruç, H.H., Sorucu, A., Ünal, H.H., Aydın L. (2017). Mevsim ve rakımın propolisteki biyolojik olarak aktif belirli fenolik bileşiklerin düzeylerine etkisi ve propolisin kısmi standardizasyonu. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 64, 13-20.
  • Schmidt, J.O., Buchmann, S.L. (1992). Other products of the hive. The Hive and Honey Bee, Dadant and Sons Hamilton Illinois. 928-977 p.
  • Sforcin, J.M., Fernandes Jr, A., Lopes, C.A.M., Bankova, V., Funari, S.R.C. (2000). Seasonal effect on Brazilian propolis antibacterial activity. Journal of Ethnopharmacology. 73: 243–249.
  • Silici, S. (2003). Propolisin bazı antimikrobiyel ve farmakolijik aktiviteleri üzerine bir araştırma. Çukurova Üniv. Fen Bil. Enst. Zootekni Anabilim Dalı (Doktora Tezi), Adana.
  • Silici, S. (2008). Farklı botanik orjine sahip propolis örneklerinde biyolojik olarak aktif bileşenlerin belirlenmesi, Erciyes Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Derg. 24 (1-2): 120 – 128.
  • Sorkun, K., Suer, B., Salih, B. (2001). Determination of chemical composition of Turkish propolis. Zeitschrift fur Naturforschung C-A Journal of Biosciences. 56 (7-8): 666-668.
  • Waykar, B., Alqadhi, Y.A. (2016). Beekeeping and Bee Products; Boon for Human Halth and Wealth. Indian J. Pharm. Biol. Res. 4 (3): 20-27. ISSN: 2320-926.
  • Uzel, A., Sorkun, K., Önçağ, Ö., Çoğulu, D., Gençay, Ö., Salih, B. (2005). Chemical compositions and antimicrobial activities of four different Anatolian propolis samples. Microbiological Research. 160: 189-195.

FARKLI YÖNTEMLER KULLANILARAK ÜRETİLEN PROPOLİS ÖRNEKLERİNDE BİYOLOJİK OLARAK AKTİF BİLEŞENLERİN BELİRLENMESİ

Year 2019, , 34 - 42, 29.05.2019
https://doi.org/10.31467/uluaricilik.568297

Abstract

Bu çalışmada, farklı
propolis üretim yöntemleri kullanılarak farklı dönemlerde üretilen propolis
örneklerinin biyolojik olarak aktif bileşenleri tespit edildi. Çalışmada
Langstroth tipi ahşap arı kovanları kullanıldı. Propolis örnekleri, nektar
dönemi ve kışlatma öncesi dönem olmak üzere yılda iki dönem olmak üzere 2 yıl
boyunca toplandı. Propolis üretim tuzağı olarak plastik ızgaralı örtü tahtası
ile kovan ön ve yan yüzüne monte edilen Bell Board tipi ahşap tuzaklar
kullanıldı. Toplandıktan sonra toz haline getirilen propolis örnekleri % 96’lık etanol ile bir hafta boyunca karıştırılarak
propolis ekstraktları elde edildi. Elde edilen propolisin etanolik
ekstraktlarının fenolik bileşenleri GC-MS ile belirlendi. Propolis ekstraklarının benzoik asit, kumarik asit,
hekzadekanoik asit, sinnamik asit, eudesmol ve bisabolol türevlerini içerdiği
tespit edildi. Farklı dönem ve yıllarda üretilen propolislerin 17 adet bileşeni
ortak olarak içerdiği tespit edildi.

References

  • Alencar, S.M., Oldoni, T.L.C., Castro, M.L., Cabral, I.S.R., Costa- Neto, C.M., Cury, J.A., Rosalen, P.L., Ikegaki, M. (2007). Chemical composition and biological activity of a new type of Brazalian propolis: Red propolis. Journal of Ethnopharmacology. 113 (2): 278-283.
  • Bankova, V.S., Christov, R.S., Tejera, A.D. (1998). Lignans and other constituents of propolis from the Canary Islands. Phytochemistry. 49 (5): 1411-1415.
  • Bankova, V., Popova, M., Trusheva, B. (2014). Propolis volatile compounds: chemical diversity and biological activity: a review. Chemistry Central J. 8:28.
  • Crane, E. (1991). The plant resources of honeybees (first part). Apiacta. 26: 57-64.
  • Genç, F., Dodoloğlu, A. (2002). Arıcılığın Temel Esasları. Atatürk Üniv. Zir. Fak., Ders Yayınları No: 166, Erzurum, 338s.
  • Gençay, Ö., Sorkun, K. (2002a). Propolis hakkında neler biliyoruz? Teknik Arıcılık Derg. 75: 17-21.
  • Gençay, Ö., Sorkun, K. (2002b). Propolisin kullanım alanları. Teknik Arıcılık Derg. 76: 11-14.
  • Ghisalberti, E.L. (1979). Propolis: A Review. Bee World. 60: 59–84.
  • Hegazi, A.G., Faten, K., Abd El Hadyb, F.K., Abd Allah, F. A. M. (2000). Chemical composition and antimicrobial activity of European propolis. Z. Naturforsch. 55c. 70-75.
  • Lannuzzi, J. (1993). Propolis collectors. Am. Bee J. 133 (2): 104–107.
  • Jolly, V. G. (1978). Propolis varnish for violins. J. Bee World. 59:4.
  • Karlıdağ, K.S., Genç F. (2007). Farklı Balarısı (Apis Mellifera) Irk ve Yöntemleri İle Üretilen Propolis Örneklerinin Reçine Miktarları. U. Arı D. / U. Bee J. 52-58.
  • Keskin, M., Kolaylı, S. (2018). Standardization of propolis, is it possible? U. Arı D. / U. Bee J. 18 (2): 101-110.
  • Kumova, U., Korkmaz, A., Avcı, B.C., Ceyran, G. (2002). Önemli bir arı ürünü: propolis. U. Arı Drg/ U. Bee J. 2 (2): 10-24.
  • Oruç, H.H., Sorucu, A., Ünal, H.H., Aydın L. (2017). Mevsim ve rakımın propolisteki biyolojik olarak aktif belirli fenolik bileşiklerin düzeylerine etkisi ve propolisin kısmi standardizasyonu. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 64, 13-20.
  • Schmidt, J.O., Buchmann, S.L. (1992). Other products of the hive. The Hive and Honey Bee, Dadant and Sons Hamilton Illinois. 928-977 p.
  • Sforcin, J.M., Fernandes Jr, A., Lopes, C.A.M., Bankova, V., Funari, S.R.C. (2000). Seasonal effect on Brazilian propolis antibacterial activity. Journal of Ethnopharmacology. 73: 243–249.
  • Silici, S. (2003). Propolisin bazı antimikrobiyel ve farmakolijik aktiviteleri üzerine bir araştırma. Çukurova Üniv. Fen Bil. Enst. Zootekni Anabilim Dalı (Doktora Tezi), Adana.
  • Silici, S. (2008). Farklı botanik orjine sahip propolis örneklerinde biyolojik olarak aktif bileşenlerin belirlenmesi, Erciyes Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü Derg. 24 (1-2): 120 – 128.
  • Sorkun, K., Suer, B., Salih, B. (2001). Determination of chemical composition of Turkish propolis. Zeitschrift fur Naturforschung C-A Journal of Biosciences. 56 (7-8): 666-668.
  • Waykar, B., Alqadhi, Y.A. (2016). Beekeeping and Bee Products; Boon for Human Halth and Wealth. Indian J. Pharm. Biol. Res. 4 (3): 20-27. ISSN: 2320-926.
  • Uzel, A., Sorkun, K., Önçağ, Ö., Çoğulu, D., Gençay, Ö., Salih, B. (2005). Chemical compositions and antimicrobial activities of four different Anatolian propolis samples. Microbiological Research. 160: 189-195.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Semiramis Karlıdağ 0000-0002-9637-2479

Ferat Genç 0000-0003-3906-4442

Publication Date May 29, 2019
Acceptance Date February 28, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

Vancouver Karlıdağ S, Genç F. FARKLI YÖNTEMLER KULLANILARAK ÜRETİLEN PROPOLİS ÖRNEKLERİNDE BİYOLOJİK OLARAK AKTİF BİLEŞENLERİN BELİRLENMESİ. U.Arı D.-U.Bee J. 2019;19(1):34-42.

Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.

Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin  kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

download 

work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.