Anadolu arısı (Apis mellifera anatoliaca) Türkiye’deki
en yaygın arı ırkıdır. Bu arı ırkı, kuzeydoğu ve güneydoğu bölgeleri hariç
ülkenin orta kısımlarındaki yerli arı popülâsyonunu oluşturmaktadır. Bu arı
ırkı doğu arılarının bir dalı olarak
sınıflandırılmıştır. Son zamanlarda yapılan genetik çalışmalar, bu bal arısı
ırkının Doğu Avrupa arılarının bir dalı olduğunu doğrulamıştır. Renk, verim,
morfolojik, fizyolojik ve davranış özellikleri bakımından büyük varyasyon
gösteren Anadolu arısı, çeşitli bölgelere adapte olmuş birçok ekotipe sahiptir.
Anadolu arı ırkının her ekotipi endemik çevresel koşullara sahip yaşam alanında
farklı özellikler ortaya koymaktadır. Anadolu arı ırkının en yaygın ekotipleri
Muğla arısı ve Orta Anadolu arısıdır. Anadolu arıları kirli sarı renkte ve
küçük vücut yapısına sahiptir. İtalyan, Karniyol ve Kafkas arılarına oranla
oldukça hırçın bir ırktır. Bu arı ırkı bazı çok iyi özelliklere de sahiptir.
Nektar toplama, kışlama yeteneği ve oğul eğilimi yüksek fakat yağmacılık
eğilimi düşüktür. Ayrıca kış döneminde az bal tüketen Anadolu bal arısı ırkı,
uygun koşullarda hızlı gelişir. Besin durumuna bağlı olarak iyi larva besleme
eğilimi Anadolu arısının önemli davranış özelliklerindendir. Bunlara ek olarak
kovan içerisinde ilave petek örme ve propolisi fazla taşıyıp kullanma gibi arzu
edilmeyen özelliklere sahiptir.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Structural Biology |
| Journal Section | Review |
| Authors | |
| Publication Date | November 30, 2017 |
| Acceptance Date | November 5, 2017 |
| Published in Issue | Year 2017 Volume: 17 Issue: 2 |
Important Note: Since the author-reviewer information is kept confidential on both sides in our Journal, both the author and the reviewer must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section. Authors should state that AI has not been used to prepare the manuscript, except for the references.
Note: Authors can also use the homepage of our Journal at https://uadubj.uludag.edu.tr/
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.