Propolis
is a resinous, slightly soluble in water, viscous, sticky, odourous natural
mixture. Bioefficacy of raw propolis is limited due to its resinous nature so
it is treated with different solvents and consumed as extracts. Health of the
consumer is put at risk because of solvents used for preparing propolis extract
are not considered carefully. In this study, a solvent free propolis, loaded
with alginat microbeads, were prepared, in order to overcome the damaging
effects of solvents. The release properties of these beads were temporally
determined in a simulated in vitro
digestive system. Obtained results were compared with data obtained under the
same conditions for raw propolis. It was determined that a propolis loaded
alginate microbead released about 95% of active components of propolis at a pH
of 7.40.
Propolis,
reçinemsi, suda az çözünen vizkoz, yapışkan, keskin kokulu doğal bir
karışımdır. Reçinemsi yapısından dolayı ham propolisin biyoyararlılığı düşük
olup, propolis çeşitli çözücüler ile muamele edilmekte ve ekstraktları halinde
tüketilmektedir. Ekstrakt elde edilmek için bilinçsizce kullanılan çözücüler
nedeniyle insan sağlığı tehlikeye sokulmaktadır. Çözücülerin olumsuz etkilerini
ortadan kaldırabilmek için, çözücü bağımsız propolis yüklü alginat kapsüller
elde edildi. Bu kapsüllerin in vitro
sindirim sisteminde zamana bağlı olarak salınım oranlarının değişimi tespit
edildi. Aynı şartlar altında ham propolisin salınım miktarı ile kıyaslandı.
Kapsüllerin pH 7,4’e propolis aktif bileşenlerinin %95’ inden fazlasını saldığı
tespit edildi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 19, 2018 |
Acceptance Date | September 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 18 Issue: 2 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.