Bu çalışmada, Konya ilinde arıcılık yapan işletmelerinin yapısal durumu
incelenmiştir. Araştırmanın ana materyalini, tabakalı tesadüfi örnekleme
yöntemine göre seçilen 45 arı işletmesinden anket yöntemi ile elde edilen
veriler oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre arıcılık yapan işletme
yöneticilerinin %56’sını 26-45 arası yaş grubu oluşturmakta, %40’ı ilkokul
mezunu, %64,44’ünün arıcılıkla ilgili deneyim süresi 10 yıl ve üzeri, %51,11’inin
arıcılık ile ilgili bilgi kaynağının kurslar olduğu belirlenmiştir.
İşletmelerin yapısal durumu ile ilgili olarak, işletmelerin tümünde langstroth
tipi kovan olduğu, işletmelerin %57,77’si gibi çoğunluğunda kovanlarda arılı
çerçeve sayısının 7-8 adet olduğu, işletmelerin % 46,66’sı gibi çoğunluğunun
anaarıyı kendisi ürettiği, %96’sının gezginci arıcılık yaptığı, %55,55’inin en
fazla varroa hastlığı ile karşılaştığı, %60’ının balı 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri
arasında hasat yaptığı, %75,55’inin kovan başına 20-30 kg bal aldığı, %51,11
gibi çoğunluğun balı toptancılara sattığı, % 57,78’inin arıcılık ile ilgili
temel sorunlarının arı ürünlerinin pazarlaması olduğu tespit edilmiştir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mayıs 2014 |
Kabul Tarihi | 23 Eylül 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 14 Sayı: 1 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.