Arılar, önemli
çiçek ziyaretçisi ve çeşitli bitkilerin tozlayıcısıdır. Arılar tarafından
tozlaşma sebze türlerinin üretimi için gereklidir. Kendine döllenen sebzelerin örtü altı ve -açıkta yetiştiriciliğinde
optimum tozlaşma ve döllenme ürünün verim, kalite ve erken olgunlaşma gibi
özelliklerini artırmaktadır. Tozlayıcı olarak bal arıları ve bombus
arıları, ticari hibrit tohum üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yabancı döllenen sebzelerde döllenme, dolayısı ile meyve ve tohum gelişimi için
polenlerin erkek çiçeklerden dişi çiçeğe taşınması gerekir. Bu bitkilerde
tozlaşmanın neredeyse tamamı arılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı
döllenen bitkilerde arılarının kullanılması, verimin maksimize edilmesinde en
etkili ve çevre dostu yaklaşım olarak kabul edilmektedir.
| Journal Section | Research Articles |
|---|---|
| Authors | |
| Publication Date | December 30, 2013 |
| Acceptance Date | January 31, 2013 |
| Published in Issue | Year 2013 Volume: 13 Issue: 2 |
Important Note: Since the author-reviewer information is kept confidential on both sides in our Journal, both the author and the reviewer must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section. Authors should state that AI has not been used to prepare the manuscript, except for the references.
Note: Authors can also use the homepage of our Journal at https://uadubj.uludag.edu.tr/
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.