Bu çalışmada, 132 adet farklı tip un ve ekmek örneğindeki (34 beyaz un, 14 kepekli un, 10 mısır unu, 36 beyaz ekmek, 28 kepek ekmeği ve 10 mısır ekmeği) okratoksin A (OTA) düzeyleri belirlenmiştir. Örnekler, Bursa’daki farklı fırın ve marketler ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin farklı birliklerinden, Şubat 2005-Mayıs 2006 tarihleri arasında toplanmıştır. Örneklerdeki OTA düzeyleri ELISA tekniği ile tespit edilmiştir. Örnekler arasında en yüksek değer 9.30 µg/kg olarak kepek ununda saptanmıştır. Örneklerin %83’nde (110 örnek) OTA tespit edilmiş ve %70’nde (92 örnek) toksin düzeylerinin tolerans limitinin (3 µg/kg) üzerinde olduğu belirlenmiştir. Un ve ekmek örneklerinde tespit edilen OTA miktarları, halk sağlı açısından risk oluşturabilecek düzeylerdedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 26 Issue: 1-2 |