Özet
İnsanın ihtiyaç ve isteklerini biçimlendiren teknoloji, verimlilikle birlikte işlevselliği arttırarak yaşamda vaz geçilemez olmuştur. Dijital teknoloji insanı ve toplumu değiştirmektedir. İnsan yaşamının her alanında yaşanan bu dönüşüm ekonomi dinamiklerini de etkilemektedir. Üretim ve tüketim modelleri, pazarlama ve reklam stratejileri dijital ortamda bulunan algoritmalar aracılığı ile kontrol edilmektedir. Dijital ortamı kullanan birey, dijital evrenle yoğun ve etkileşimli iletişimdedir. Küresel bağlamda teknolojiye bağlı gelişen dijital toplum ve dijital kültür henüz demokratik ve sosyal eşilikçi bir düzen sağlayamamıştır. Günümüz dijital teknolojileri ve bununla birlikte oluşmaya başlayan dijital toplumlar, dijital uygarlık stratejilerini hızla hayata geçirmek üzere ilerlemektedir. Henüz tasarım aşamasında olan ve dijital kaos döneminin yaşandığı öte evren modelleri ile ilgili bu süreçte; insanlığın bir arada, ortak değerlerle olası olumsuzlukları gözeterek, insanlık adına alternatif bir sistemi oluşturması mümkündür. Kurgulanmakta ve tasarlanmakta olan insanlığın dijital uygarlığıdır. Bu yazıda, dijitalleşmeyle birlikte toplumsal dinamiklerde yaşanan temel değişimler ve olasılıklar incelenmektedir.
Anahtar Kelimeler : dijital kültür, dijital kültür endüstrisi, öte evren, dijitalleşme, dijital uygarlık
Abstract
Technology that shapes human needs and desires has become indispensable in life by increasing functionality along with efficiency. Digital technology is changing people and society. This transformation, which is experienced in all areas of human life, also affects economic dynamics. Production and consumption models, marketing and advertising strategies are controlled by algorithms in the digital environment. The individual using the digital environment is in intense and interactive communication with the digital universe. The digital culture and digital society that have developed in the global context, depending on technology, have not yet provided a democratic and social equality. Today's digital technologies and the digital societies that have started to emerge with it are moving forward to rapidly implement digital civilization strategies. It is possible for humankind to create an alternative system for humanity by considering common values and possible negativities, in this process of digital chaos regarding the meta verse models, which are still in the design phase. That is the digital civilization of humankind being constructed and designed. In this article, the fundamental changes and possibilities in social dynamics with digitalization are examined.
Key Words : digital culture, digital culture industry, meta verse, digitalization, digital civilization
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 2, 2022 |
Submission Date | June 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 1 |
CreativeCommons Attribtion-ShareAlike 4.0 International Licence 146271331027042
Diamond Open Access refers to a scholarly publication model in which journals and platforms do not charge fees to either authors or readers.
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.
Archiving Policy:
http://jfhs.scientificwebjournals.com/en/pub/jfhs/lockss-manifest
Archiving is done according to ULAKBİM "DergiPark" publication policy (LOCKSS).