Ortaokul Rehber Öğretmenleri, Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri Ve Yöneticilerinin Okullarda Yapılan Siber Zorbalık Çalışmaları Hakkındaki Görüşleri Ve Siber Zorbalığın Önlenmesi Hakkındaki Önerileri
Abstract
Bu araştırmanın amacı, ortaokullarda yapılan siber zorbalık çalışmalarını ve siber zorbalığın azalması ve ya önlenmesinde öğretmenlerin önerilerini ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubu, 2015–2016 eğitim öğretim yılında, Ankara’nın Keçiören ilçesinde seçilen altı ortaokulda görevli yedi rehber öğretmen ve yedi bilişim teknolojileri öğretmeni ve yedi okul yöneticisinden oluşmaktadır. Nitel araştırmada en yaygın veri toplama tekniklerinden görüşme ile veriler toplanmış, verilerin çözümlenmesinde içerik analizi türlerinden kategorisel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılımcıların verdikleri cevaplar incelendiğinde; en fazla bilgilendirme yapıldığı ve bilgilendirme çalışmalarının daha çok öğrencilere yönelik yapıldığı sonucuna varılmıştır. Katılımcıların siber zorbalığı önlemek için okullarda yapılan çalışmalarda kimlerin görev alması gerektiği sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde sırasıyla en fazla bilişim teknolojileri öğretmenleri ve rehber öğretmenlerin görev alması gerektiği belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların önerileri öğrenciler, aileler, eğitimciler, okul yöneticileri ve devlet olmak üzere beş kategoriye ayrılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılarak siber zorbalık konusunda hem ailelere ve devlete yönelik hem de bu konuda gelecekte yapılacak araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Keywords
References
- Akbulut, Y., & Çuhadar, C. (2011). Reflections of preservice information technology teachers regarding cyber bullying. Turkish Online Journal of Qualitative Inquiry (TOJQI), 2(3), 67-76.
- Altunışık, R., Çoşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2005). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri: SPSS uygulamalı (4.bs.). Adapazarı: Sakarya Kitabevi.
- Arıcak, O. T. (2009). Üniversite öğrencilerindeki siber zorbalık davranışlarının bir yordayıcısı olarak psikiyatrik belirtiler. Eurasian Journal of Educational Research, 34, 167-184.
- Ayas, T. (2008). İlköğretim okullarına yönelik geliştirilen zorbaca davranışları önleme programının etkinliğinin test edilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Ayas, T., & Horzum, M. B. (2011). Öğretmenlerin sanal zorbalık algılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. International Online Journal of Educational Sciences, 3(2), 619-640.
- Belsey, B. (2004). Cyberbullying. 15.06.2015 tarihinde http://www.cyberbully.ca sayfasından erişilmiştir.
- Bryce, J., Klang, M . (2009). Young people is disclosure of personal information and online privacy: Control, choice and consequences. Information Security Technical Report, 14 (3), 160-166.
- Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2011). Bilimsel araştırma yöntemleri (Sekizinci baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 16, 2017
Submission Date
May 29, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 3 Number: 2
Cited By
Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Siber Zorbalığa İlişkin Farkındalıkları ve Rehber Öğretmenlerle İşbirlikleri
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.53444/deubefd.1538258Determination of Cyber Information Security Awareness and Cyber Bullying Tendencies of Lecturers
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17679/inuefd.1565813
