Review
BibTex RIS Cite

Importance of Sugar Beet For the Food Industry

Year 2023, Volume: 2 Issue: 2, 54 - 64, 30.12.2023

Abstract

Sugar beet stands out as a strategic part of the food industry, with beet sugar production supplying one of the main raw materials for the food and beverage sector. These agricultural activities have far-reaching impacts not only on the food industry, but also in economic, social and environmental areas. Beet sugar production contributes to rural development by increasing farmer income, while also supporting employment across sectors. Increasing environmental sustainability and protecting soil quality through rotation practices constitute an important part of this agricultural activity. Sugar beet not only meets the demands of the food industry, but is also considered as a decisive agricultural resource in terms of agricultural policies and environmental sustainability. This review has been written to emphasise the importance of sugar beet for the food industry and to evaluate the subject in a holistic manner.

References

  • Afarı-Sefa, V. 2003. The world market situation for sugar and future policy developments. In seminar paper, Justus Liebig University, Giessen.
  • Antoni, D., Zverlov, V.V., Schwarz, W.H. 2007. Biofuels from microbes. Applied Microbiology and Biotechnology, 77: 23-35.
  • Arslan, I. 1987. İklim faktörlerinin verim ve kaliteye etkisi. I. Ulusal Şeker Pancarı Üretimi Sempozyumu, p: 23-27.
  • Avcı, S. 1996. Türkiye’de şekerpancarı ziraatının coğrafi esasları. Coğrafya Dergisi, Ayrı basım, 4: 265- 289.
  • Aytüre, S., Demir, N. 2008. AB-Türkiye ilişkileri sürecinde Türk şeker sektörü simülasyon sonuçları. Verimlilik Dergisi, (3): 85-100.
  • Buğutekin, A. 2007. Atıklardan biyogaz üretiminin incelenmesi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Büyüktavşan, Ö.F., Naneli, İ. 2020. Farklı münavebe tekniklerinin bitkisel üretim ve çevre üzerine etkileri. Journal of Agricultural Biotechnology, 1(1): 6-11.
  • Demirdöğen, A. 2022. Türkiye’de şeker: üretim, tüketim, ticaret ve politikaların kısa bir tartışması. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 8(1): 85-95.
  • Devadoss, S., Kropf, J. 1996. Impacts of trade liberalizations under the Uruguay round on the world sugar market. Agricultural Economics, 15(2): 83-96.
  • Dorn, G., Savenkova, T., Sidorova, O., Golub, O. 2015. Confectionery goods for healthy diet. Foods and Raw Materials, 3(1): 70-76.
  • Elgün, A. 2013. Şeker, şekerlemeler ve şekerli ürünler. Uluslararası, 2: 77-96.
  • Erdinç, Z. 2017. Türkiye’de şeker sanayinin gelişimi ve şeker sanayinde izlenen politikalar. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(3): 9-26.
  • Erekdiren,C., 1954. Şeker pancarının Tarihçesi. Pancar Aylık Çiftçi Dergisi, 28: 9-10.
  • Eştürk, Ö. 2018. Türkiye’de şeker sektörünün önemi ve geleceği üzerine bir değerlendirme. Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi, 2(1): 67-81.
  • Fedai, R. 2016. Bir politika alanı olarak şeker ve şeker pancarı. Tarih Okulu Dergisi, 9(28): 455-471.
  • Food and Agriculture Organization [Internet]. FAO, 2021 [cited 2021 December 18]. Avaible from: http://www.fao.org/publications/en/
  • Gibb, R. 2006. The European Union's ‘Everything But Arms’ development initiative and sugar: Preferential access or continued protectionism?. Applied Geography, 26(1): 1-17.
  • Global Top 100 Candy Companies [Internet]. Candy Industry, 2020 [cited 18 December 2020]. Available from: https://www. candyindustry. com/2020/global-top-100-candy-companies Günaydın, G. 2002. Küreselleşme ve Türkiye Tarımı. Ankara: TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası: Tarım Politikaları Yayın Dizisi, (3).
  • Günel, E., Çalışkan, M.E., Kuşman, N., Tuğrul, K.M., Yılmaz, A., Ağırnaslıgil, T., Onaran, H. 2010. Nişasta ve şeker bitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, p: 377-396.
  • Güneş, E., Gün, S., Gülçubuk, B., Olhan, E. 2004. Türkiye’de şeker politikalarının şekerpancarı üretimine etkileri: Ankara ili Polatlı ilçesi araştırması. Türkiye VI Tarım Ekonomisi Kongresi, p: 61-66.
  • Johnson, R.T., Alexander, J.T., Rush, G.E., Hawkes, G R. 1977. Şeker pancarı üretimindeki gelişmeler: prensipler ve uygulamalar (Çev. T. Bilgen, K. Eren, G. Onat). Ankara: Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ.
  • Kıymaz, T. (2002). Şeker Politikalarında Yeni Yönelimler ve Türkiye’nin Konumu. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Yayın No: 2652.
  • Kiple, K.F., Ornelas, K.C. 2000. The Cambridge world history of food. 1st ed. Cambridge University Press.
  • Kuşat, N., Kösekahyaoğlu, L. 2011. Gıda sektöründe ürün ve iyileştirilmiş ürün inovasyonları: Batı Akdeniz Bölgesi şekerleme, kakao ve çikolata alt sektörü üzerine bir uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 3(2): 193-215.
  • Mall, A.K., Misra, V., Santeshwari Pathak, A.D., Srivastava, S. 2021. Sugar beet cultivation in India: prospects for bio-ethanol production and value-added co-products. Sugar Tech, 23: 1218-1234. Outlook, A.A. 2008. OECD-F.
  • Ryzhakova, A.V., Babina, O.A. 2017. The global confectionery market. International Trade and Trade Policy, (4): 59-74.
  • Salihoğlu, N.K., Teksoy, A., Altan, K. 2019. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan atiklarindan biyogaz üretim potansiyelinin belirlenmesi: Balikesir ili örneği. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 8(1): 31-47.
  • Shapouri, H., Salassi, M. 2006. The economic feasibility of ethanol production from sugar in the United States, No. 1485-2022-1340.
  • Sunulu, S., Sunulu, A. 2016. Şeker pancarında cercospora yaprak lekesi hastalığı. Pankobirlik, 27(108): 34.
  • Supit, I., Van Diepen, C.A., De Wit, A.J.W., Kabat, P., Baruth, B., Ludwig, F. 2010. Recent changes in the climatic yield potential of various crops in Europe. Agricultural Systems, 103(9): 683-694.
  • Temizgüney, F. 2010. Erzurum Şeker Fabrikası'nın açılışı. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 17(43): 329-343.
  • Tosun, F. 2016. Şeker Pancarı ve Şeker. Ürün Raporu, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü TEPGE, 1-17.
  • Türkiye İstatistik Kurumu [Internet]. TÜİK, 2022 [cited 2022 December 18]. Avaible from:.https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr
  • United States Department of Agriculture- Economic Research Service [Internet]. USDA-ERS, 2010 [cited 2010 April 4]. Available from: http://www.ers.usda.gov/ briefing/sugar/data.html Veldet, T. 1958. 30. yılında Türkiye şeker sanayii. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ. Yayınları.
  • Wolf, B. 2016. Confectionery and Sugar-Based Foods. Reference Module in Food Science, 1-4.
  • Yıldırım, A., Altunç, Ö.F. 2020. Muş ili süt üretiminin arima modeli ile tahmini. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(UMS'20): 137-146.
  • Yılmaz, F.M., Yıldırım, E., Karakuş, M. 2019. Doğal renk maddesi katkılı sert şekerleme üretimi: Farklı karbonhidrat formülasyonlarının renk, camsı geçiş, higroskopite, karbonhidrat kompozisyonu ve duyusal özellikler üzerine etkileri. Gıda, 44(2): 357-368.

Şeker Pancarının Gıda Endüstrisi Açısından Önemi

Year 2023, Volume: 2 Issue: 2, 54 - 64, 30.12.2023

Abstract

Şeker pancarı, gıda endüstrisinin stratejik bir parçası olarak öne çıkmakta olup, pancar şekeri üretimi gıda ve içecek sektörünün temel hammaddelerinden birini tedarik etmektedir. Bu tarım faaliyetleri, sadece gıda endüstrisi üzerinde değil, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda geniş kapsamlı etkiler yaratmaktadır. Pancar şekeri üretimi, çiftçi gelirini artırarak kırsal kalkınmaya katkıda bulunmakta, aynı zamanda sektörlere yönelik istihdamı desteklemektedir. Münavebe uygulamaları sayesinde çevresel sürdürülebilirliği artırmak, toprak kalitesini korumak ise bu tarım faaliyetinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Şeker pancarı, sadece gıda endüstrisinin taleplerini karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda tarım politikaları ve çevresel sürdürülebilirlik açısından da belirleyici bir tarım kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Bu derleme şeker pancarının gıda endüstrisi açısından önemine vurgu yapmak ve konuyu bütüncül bir şekilde değerlendirme amacıyla yazılmıştır.

References

  • Afarı-Sefa, V. 2003. The world market situation for sugar and future policy developments. In seminar paper, Justus Liebig University, Giessen.
  • Antoni, D., Zverlov, V.V., Schwarz, W.H. 2007. Biofuels from microbes. Applied Microbiology and Biotechnology, 77: 23-35.
  • Arslan, I. 1987. İklim faktörlerinin verim ve kaliteye etkisi. I. Ulusal Şeker Pancarı Üretimi Sempozyumu, p: 23-27.
  • Avcı, S. 1996. Türkiye’de şekerpancarı ziraatının coğrafi esasları. Coğrafya Dergisi, Ayrı basım, 4: 265- 289.
  • Aytüre, S., Demir, N. 2008. AB-Türkiye ilişkileri sürecinde Türk şeker sektörü simülasyon sonuçları. Verimlilik Dergisi, (3): 85-100.
  • Buğutekin, A. 2007. Atıklardan biyogaz üretiminin incelenmesi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Büyüktavşan, Ö.F., Naneli, İ. 2020. Farklı münavebe tekniklerinin bitkisel üretim ve çevre üzerine etkileri. Journal of Agricultural Biotechnology, 1(1): 6-11.
  • Demirdöğen, A. 2022. Türkiye’de şeker: üretim, tüketim, ticaret ve politikaların kısa bir tartışması. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 8(1): 85-95.
  • Devadoss, S., Kropf, J. 1996. Impacts of trade liberalizations under the Uruguay round on the world sugar market. Agricultural Economics, 15(2): 83-96.
  • Dorn, G., Savenkova, T., Sidorova, O., Golub, O. 2015. Confectionery goods for healthy diet. Foods and Raw Materials, 3(1): 70-76.
  • Elgün, A. 2013. Şeker, şekerlemeler ve şekerli ürünler. Uluslararası, 2: 77-96.
  • Erdinç, Z. 2017. Türkiye’de şeker sanayinin gelişimi ve şeker sanayinde izlenen politikalar. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(3): 9-26.
  • Erekdiren,C., 1954. Şeker pancarının Tarihçesi. Pancar Aylık Çiftçi Dergisi, 28: 9-10.
  • Eştürk, Ö. 2018. Türkiye’de şeker sektörünün önemi ve geleceği üzerine bir değerlendirme. Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi, 2(1): 67-81.
  • Fedai, R. 2016. Bir politika alanı olarak şeker ve şeker pancarı. Tarih Okulu Dergisi, 9(28): 455-471.
  • Food and Agriculture Organization [Internet]. FAO, 2021 [cited 2021 December 18]. Avaible from: http://www.fao.org/publications/en/
  • Gibb, R. 2006. The European Union's ‘Everything But Arms’ development initiative and sugar: Preferential access or continued protectionism?. Applied Geography, 26(1): 1-17.
  • Global Top 100 Candy Companies [Internet]. Candy Industry, 2020 [cited 18 December 2020]. Available from: https://www. candyindustry. com/2020/global-top-100-candy-companies Günaydın, G. 2002. Küreselleşme ve Türkiye Tarımı. Ankara: TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası: Tarım Politikaları Yayın Dizisi, (3).
  • Günel, E., Çalışkan, M.E., Kuşman, N., Tuğrul, K.M., Yılmaz, A., Ağırnaslıgil, T., Onaran, H. 2010. Nişasta ve şeker bitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, p: 377-396.
  • Güneş, E., Gün, S., Gülçubuk, B., Olhan, E. 2004. Türkiye’de şeker politikalarının şekerpancarı üretimine etkileri: Ankara ili Polatlı ilçesi araştırması. Türkiye VI Tarım Ekonomisi Kongresi, p: 61-66.
  • Johnson, R.T., Alexander, J.T., Rush, G.E., Hawkes, G R. 1977. Şeker pancarı üretimindeki gelişmeler: prensipler ve uygulamalar (Çev. T. Bilgen, K. Eren, G. Onat). Ankara: Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ.
  • Kıymaz, T. (2002). Şeker Politikalarında Yeni Yönelimler ve Türkiye’nin Konumu. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Yayın No: 2652.
  • Kiple, K.F., Ornelas, K.C. 2000. The Cambridge world history of food. 1st ed. Cambridge University Press.
  • Kuşat, N., Kösekahyaoğlu, L. 2011. Gıda sektöründe ürün ve iyileştirilmiş ürün inovasyonları: Batı Akdeniz Bölgesi şekerleme, kakao ve çikolata alt sektörü üzerine bir uygulama. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 3(2): 193-215.
  • Mall, A.K., Misra, V., Santeshwari Pathak, A.D., Srivastava, S. 2021. Sugar beet cultivation in India: prospects for bio-ethanol production and value-added co-products. Sugar Tech, 23: 1218-1234. Outlook, A.A. 2008. OECD-F.
  • Ryzhakova, A.V., Babina, O.A. 2017. The global confectionery market. International Trade and Trade Policy, (4): 59-74.
  • Salihoğlu, N.K., Teksoy, A., Altan, K. 2019. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan atiklarindan biyogaz üretim potansiyelinin belirlenmesi: Balikesir ili örneği. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 8(1): 31-47.
  • Shapouri, H., Salassi, M. 2006. The economic feasibility of ethanol production from sugar in the United States, No. 1485-2022-1340.
  • Sunulu, S., Sunulu, A. 2016. Şeker pancarında cercospora yaprak lekesi hastalığı. Pankobirlik, 27(108): 34.
  • Supit, I., Van Diepen, C.A., De Wit, A.J.W., Kabat, P., Baruth, B., Ludwig, F. 2010. Recent changes in the climatic yield potential of various crops in Europe. Agricultural Systems, 103(9): 683-694.
  • Temizgüney, F. 2010. Erzurum Şeker Fabrikası'nın açılışı. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 17(43): 329-343.
  • Tosun, F. 2016. Şeker Pancarı ve Şeker. Ürün Raporu, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü TEPGE, 1-17.
  • Türkiye İstatistik Kurumu [Internet]. TÜİK, 2022 [cited 2022 December 18]. Avaible from:.https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr
  • United States Department of Agriculture- Economic Research Service [Internet]. USDA-ERS, 2010 [cited 2010 April 4]. Available from: http://www.ers.usda.gov/ briefing/sugar/data.html Veldet, T. 1958. 30. yılında Türkiye şeker sanayii. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ. Yayınları.
  • Wolf, B. 2016. Confectionery and Sugar-Based Foods. Reference Module in Food Science, 1-4.
  • Yıldırım, A., Altunç, Ö.F. 2020. Muş ili süt üretiminin arima modeli ile tahmini. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(UMS'20): 137-146.
  • Yılmaz, F.M., Yıldırım, E., Karakuş, M. 2019. Doğal renk maddesi katkılı sert şekerleme üretimi: Farklı karbonhidrat formülasyonlarının renk, camsı geçiş, higroskopite, karbonhidrat kompozisyonu ve duyusal özellikler üzerine etkileri. Gıda, 44(2): 357-368.
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Economics (Other)
Journal Section Reviews
Authors

Betül Yücel 0000-0003-3303-5210

Publication Date December 30, 2023
Submission Date December 20, 2023
Acceptance Date December 25, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Yücel, B. (2023). Şeker Pancarının Gıda Endüstrisi Açısından Önemi. Uluslararası Sivas Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi Dergisi, 2(2), 54-64.