Abstract
Amaç: Türkiye’de Rekreasyon uzmanı yetiştiren üniversitelerin, misyon ve vizyon bildirimlerini, makro (üniversite), mezo (fakülte) ve mikro (bölüm) düzeyde incelemek, bu kurumların hedeflediği mezun niteliklerini içerik analiziyle ortaya çıkartmak, sonuçları Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırmaktır.
Materyal ve Metot: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Rekreasyon Bölümüne sahip olan 44 kamu üniversitesinden oluşmaktadır. Çalışmaya misyon ve vizyon bildirimleri bu araştırma için belirlenen temel şartları sağlayan 19 üniversite ve alt birimleri dahil edilmiştir. Kurumların internet sayfalarından alınan veriler kodlanarak önceden belirlenen temalara göre gruplandırılmış, bu kodların frekansları tablolar ve grafikler halinde karşılaştırmalı olarak raporlanmıştır.
Bulgular: 1. Üniversite, fakülte ve bölümler öğrencilerin daha çok “mesleki bilgisini” artırmayı hedeflemektedir. 2. Fakülteler, mezunlarının mesleklerini tutkuyla yapmaları için ilham kaynağı olarak öngördükleri “vatanseverlik” gibi temel değerleri bildirimlerinde sıklıkla kullanmaktadır. 3. “İletişim”, “takım çalışması”, “örgütsel davranış” ve “deneyim” makro, mezo ve mikro düzeyde en az vurgulanan mezun nitelikleri olarak karşımıza çıkmaktadır. 4. Bölümler vizyon ve misyon bildirimlerinde, “meslek bilgisinin” yanı sıra öğrencilerin “liderlik ve “yönetici /denetleyici” özelliklerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Sonuç: Makro, mezo ve mikro düzey misyon ve vizyon bildirimlerinde hedeflenen mezun niteliklerinde uyumsuzlukların olduğu görülmektedir. Stratejik amaçların en yalın haliyle anlatıldığı bu bildirimlerde; Rekreasyon uzmanları için çok gerekli olan ve daha çok staj veya iş deneyimi sırasında kazanılan niteliklerin sistematik olarak göz ardı edildiği anlaşılmaktadır. Bu sonucun mezunların istihdam edilebilme olasılığını ve kurumsal imajı olumsuz yönde etkileyeceği öngörülmektedir.
Supporting Institution
Çalışma herhangi bir kurum tarafından desteklenmemektedir