Since the last quarter of the twentieth century, the actors of global politics have multiplied, and their relationships have diversified. This has also led to a redefinition of foreign policy strategies. States tend to increase their public diplomacy activities. Cuisine, the most tangible form of cultural resource, has become one of the powerful tools of public diplomacy. Food, dishes, and cuisine have played an essential role throughout history and have begun to be defined as a diplomacy tool. We define gastrodiplomacy as a public diplomacy activity that aims to attract people through food. Turkey has a unique culinary culture due to its location and multicultural character. A Turkish cuisine is a tool that deserves to be promoted in Turkish foreign policy and an opportunity for nation branding. This article examines the concept of gastrodiplomacy, identifies the components of Turkish cuisine, shows Turkey's gastrodiplomacy activities, and offers suggestions for Turkey's gastrodiplomacy initiatives.
Yirminci yüzyılın son çeyreğinden itibaren dünya ekonomisinde ve politikasında yaşanan gelişmelerle hem küresel siyasetin aktörleri çoğalmış hem de bu aktörlerin ilişkileri çeşitlenmiştir. Bu durum, dış politikada kullanılan stratejilerin de yeniden belirlenmesini gerektirmiştir. Bugün, devletlerin kamu diplomasisi faaliyetlerini arttırdığı gözlemlenmektedir. Kültürel kaynakların en somut hali olan mutfak, kamu diplomasisinin güçlü araçlarından biri haline gelmiştir. Tarih boyunca önemli bir yere sahip olan gıda, yemek ve mutfak, yirmi birinci yüzyılda özel diplomasi alanı olarak da tanımlanmaya başlanmıştır. Bu doğrultuda gastrodiplomasiyi, yemeği farklı toplulukları cezbetme olarak kültürel diplomasi ve ulus markalaşmasını destekleyen kamu diplomasisi faaliyeti olarak ifade etmekteyiz. Coğrafi konumu ve çok kültürlü yapısı sayesinde Türkiye, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Türk mutfağının Türk dış politikasında öne çıkartılması gereken bir araç olduğunu ve ulus markalaşması için bir fırsat olduğunu düşünmekteyiz. Bu makalede, gastrodiplomasi kavramını inceledikten sonra, Türk mutfağının bileşenlerini tanımladık, Türkiye’nin gastrodiplomasi faaliyetlerini ortaya koyduk ve Türkiye’nin gastodiplomasi girişimleri için önerilerde bulunduk.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | International Politics, Turkish Foreign Policy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | July 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 17 |
The opinions in the articles published in Üsküdar University Journal of Social Sciences belong to the author. The articles published in another journal, book, and so on are not accepted. National or international conference presentations, seminar presentations, or panel presentations can be included in the publication process after being specified in the footnote and converted into the article format.
Academic articles published in the journal can only be reproduced for educational purposes. The articles and the graphics and tables in the articles cannot be duplicated or archived in part or as a whole without permission except for educational purposes. Quotations may be made from the articles under the condition that they are indicated in the academic publications.
It is assumed that the authors undertake that they would not claim royalties for the articles they submit to Üsküdar University Journal of Social Sciences.