Research Article

TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ

Volume: 24 Number: 2 August 30, 2019
TR

TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ

Abstract

Havacılık ve medikal sanayii gibi isterleri yüksek olan sektörlerde kullanılan parçaların imalatı genellikle yüksek hassasiyete sahip talaşlı imalat yöntemleri ile yapılmakta olup, bu işlemler sırasında yüksek teknoloji ürünü takım tezgahları kullanılmaktadır. Diğer yandan, son on yılda, önemli bir maliyet girdisi olan ve çevre etkisi bulunan enerji tüketimini, talaşlı imalat sırasında en aza indirme amaçlı çalışmalar yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla, düşük enerji tüketimi ile yüksek kaliteli iş parçalarının üretimi, giderek önem kazanmaktadır. Tornalama işlemi, talaş kaldırma işlemleri arasında en fazla tercih edilen işlemlerden birisidir. Günümüzde, Ti6Al4V malzemesi, sağladığı mekanik ve ısıl avantajlardan dolayı, hem havacılık hem de medikal sanayiinde yaygın olarak kullanılmakta ve yüksek hassasiyetli torna tezgahlarında işlenmektedir. Bu çalışmada, malzemesi Ti6Al4V olan iş parçasının yüzey pürüzlülüğü (Ra) ve bu iş parçasının üretimi sırasında elde edilen özgül kesme enerjisi (ÖKE) incelenmiştir. İşlem girdi parametreleri olarak; kesme derinliği (ap), kesme hızı (Vc) ve ilerleme (f) belirlenmiştir. Belirlenen çıktı parametrelerinin tahmini için Yanıt Yüzey Metodu (YYM) ve Yapay Sinir Ağları (YSA) kullanılmıştır. YSA ve YYM modellerinde kullanılan veriler Box-Behnken deney tasarımı ile elde edilmiştir. Bunun yanı sıra girdi parametrelerinin etkilerini incelemek adına, Merkezi Kompozit Deney Tasarımı (MKT) kullanılarak elde edilen sonuçlar üzerinden Varyans Analizi yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda minimum yüzey pürüzlülüğü elde etmek için kesme derinliği 0,2 mm, ilerleme 0,0637 mm/dev ve kesme hızı 36 m/dak olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda minimum özgül kesme enerjisi için gerekli girdi parametreleri; ap= 0,53 mm, f= 0,0963 mm/dev ve Vc= 44 mm/dak’dır. YSA modeli ile geliştirilen tahmin modelinin YYM tahmin modeline göre daha iyi sonuçlar ortaya koyduğu gözlemlenmiştir.

Keywords

References

  1. [1] Gutowski, T., Dahmus, J., Thiriez, A., (2006). Electrical Energy Requirements for Manufacturing Processes. In: The 13th CIRP International Conference on Life Cycle Engineering, Leuven, Belgium, 1(2).
  2. [2] Bilga, P.S., Singh, S., Kumar, R., (2016). Optimization of Energy Consumption Response Parameters for Turning Operation Using Taguchi Method. Journal of Cleaner Production, 137, 1406-1417.
  3. [3] Kara, S., Li, W., (2011). Unit Process Energy Consumption Models for Material Removal Processes. CIRP Annals - Manufacturing Technology, 60, 37–40.
  4. [4] Altıntaş, R.S., Kahya, M., Ünver, H.Ö., (2016). Modelling and optimization of energy consumption for feature based milling. International Journal of Advance Manufacturing Technology, 86, 3345-3363.
  5. [5] Mativenga, P.T., Rajemi, M.F. (2011). Calculation of optimum cutting parameters based on minimum energy footprint. CIRP Annals – Manufacturing Technology, 60, 149-152.
  6. [6] Newman, S.T., Nassehi, A., Imani-Asrai, R., Dhokia, V., (2012). Energy efficient process planning for CNC machining. CIRP Journal of Manufacturing Science and Technology, 5,127-136.
  7. [7] Wang, Q., Lie, F., Congbo, Li., (2013). An integrated method for assessing the energyefficiency of machining workshop. Journal of Cleaner Production, 52, 122-133.
  8. [8] Uluer, M.U., Unver, H.O., Gok, G., Fescioğlu-Ünver, N., Kılıç, S.E., (2016). A framework for energy reduction in manufacturing process chains (E-MPC) and a case study from the Turkish household appliance industry. Journal of Cleaner Production, 112, 3342-3360.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Gökberk Serin
TOBB ETÜ, Makine Mühendisliği Bölümü, Söğütözü, Ankara

Müge Kahya This is me
TOBB ETÜ, Makine Mühendisliği Bölümü, Söğütözü, Ankara

Murat Özbayoğlu
TOBB ETÜ, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Hakkı Özgür Ünver
TOBB ETÜ, Makina Mühendisliği Bölümü
Türkiye

Publication Date

August 30, 2019

Submission Date

March 27, 2017

Acceptance Date

July 31, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 24 Number: 2

APA
Serin, G., Kahya, M., Özbayoğlu, M., & Ünver, H. Ö. (2019). TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(2), 517-536. https://doi.org/10.17482/uumfd.301128
AMA
1.Serin G, Kahya M, Özbayoğlu M, Ünver HÖ. TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ. UUJFE. 2019;24(2):517-536. doi:10.17482/uumfd.301128
Chicago
Serin, Gökberk, Müge Kahya, Murat Özbayoğlu, and Hakkı Özgür Ünver. 2019. “TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 24 (2): 517-36. https://doi.org/10.17482/uumfd.301128.
EndNote
Serin G, Kahya M, Özbayoğlu M, Ünver HÖ (August 1, 2019) TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 24 2 517–536.
IEEE
[1]G. Serin, M. Kahya, M. Özbayoğlu, and H. Ö. Ünver, “TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ”, UUJFE, vol. 24, no. 2, pp. 517–536, Aug. 2019, doi: 10.17482/uumfd.301128.
ISNAD
Serin, Gökberk - Kahya, Müge - Özbayoğlu, Murat - Ünver, Hakkı Özgür. “TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 24/2 (August 1, 2019): 517-536. https://doi.org/10.17482/uumfd.301128.
JAMA
1.Serin G, Kahya M, Özbayoğlu M, Ünver HÖ. TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ. UUJFE. 2019;24:517–536.
MLA
Serin, Gökberk, et al. “TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, vol. 24, no. 2, Aug. 2019, pp. 517-36, doi:10.17482/uumfd.301128.
Vancouver
1.Gökberk Serin, Müge Kahya, Murat Özbayoğlu, Hakkı Özgür Ünver. TI6AL4V MALZEMESİNİN TORNALAMA İŞLEMİNDE ÖZGÜL KESME ENERJİSİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ TAHMİN MODELİ GELİŞTİRİLMESİ. UUJFE. 2019 Aug. 1;24(2):517-36. doi:10.17482/uumfd.301128

Cited By

Announcements:

30.03.2021-Beginning with our April 2021 (26/1) issue, in accordance with the new criteria of TR-Dizin, the Declaration of Conflict of Interest and the Declaration of Author Contribution forms fulfilled and signed by all authors are required as well as the Copyright form during the initial submission of the manuscript. Furthermore two new sections, i.e. ‘Conflict of Interest’ and ‘Author Contribution’, should be added to the manuscript. Links of those forms that should be submitted with the initial manuscript can be found in our 'Author Guidelines' and 'Submission Procedure' pages. The manuscript template is also updated. For articles reviewed and accepted for publication in our 2021 and ongoing issues and for articles currently under review process, those forms should also be fulfilled, signed and uploaded to the system by authors.