Research Article

Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği

Volume: 5 Number: 9 January 20, 2018
TR EN

Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği

Öz

Özet

Küreselleşme neticesinde rekabet ortamı uluslararası hale gelmiştir. Küresel rekabet ortamında şirketler varlıklarını ve büyümelerini sürdürebilmek için bir takım politikalar geliştirmek zorunda kalmıştır. Şirketlerin yatırımcılar ve kreditörler nezdinde güven ve itibar kazanmak amacıyla gerçekleştirdikleri faaliyetlerden biri de muhafazakâr muhasebe uygulamalarıdır. Muhasebe muhafazakârlık kavramı az da olsa kar etmek ya da zarardan kaçınmak olarak anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda kar dağıtımı ile muhafazakârlık kavramı arasında bir ilişkinin olması beklenmektedir. Bu çalışmada kar dağıtımı ile muhasebede muhafazakârlık kavramı arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu doğrultuda BIST 100 Endeksinde yer alan şirketlere ait veriler kullanılarak analiz gerçekleştirilmiştir. Fakat sportif ve finansal şirketler bilançolarının farklılık arz etmesi nedeniyle çalışmanın kapsamı dışında tutulmuştur. Şirketlerden elde edilen veriler panel veri analizi ile incelenmiştir.


Anahtar Kelimeler

References

  1. Ahmed, A. S., Billings, B. K., Morton, R. M., & Stanford-Harris, M. (2002). The role of accounting conservatism in mitigating bondholder-shareholder conflicts over dividend policy and in reducing debt costs. The Accounting Review, 77(4), 867-890.
  2. Ahmed, A. ve Duellman, S., (2007). Accounting Conservatism And Board Of Director Characteristics: An Empirical Analysis, Journal of Accounting and Economics, Vol:43.
  3. Ata, A. ve Ağ, Y.(2010). “Firma Karakteristiğinin Sermaye Yapısı Üzerindeki Etkisinin Analizi”, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi, Sayı:11, s.45-60.
  4. Baker, H. K. ve Weigand, R. (2015). Corporate dividend policy revisited. Managerial Finance, 41(2), 126-144.
  5. Ball, R. ve Shivakumar, L., (2005). Earnings Quality in UK Private Firms: Comperative loss recognition timeliness, Journal of Accounting and Economics, Vol: 39.
  6. Basu, S., (1997). The Conservatism Principle and The Asymmetric Timeliness off Earnings, Journal of Accounting and Economics, pp: 3-37.
  7. Beaver, W. ve Ryan, S., (2005). Conditional and Unconditional Conservatism: Consept and Modelling, Review of Accounting Studies, No: 10.
  8. Bebchuk, L. (1994). Efficient and inefficient sales of corporate control, The Quarterly Journal of Economics, 109: 957-994.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 20, 2018

Submission Date

August 22, 2017

Acceptance Date

October 10, 2017

Published in Issue

Year 2018 Volume: 5 Number: 9

APA
Tekin, B., & Gör, Y. (2018). Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği. Uluslararası Yönetim Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(9), 47-58. https://izlik.org/JA68BU46HH
AMA
1.Tekin B, Gör Y. Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği. Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2018;5(9):47-58. https://izlik.org/JA68BU46HH
Chicago
Tekin, Bilgehan, and Yusuf Gör. 2018. “Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı Ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği”. Uluslararası Yönetim Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 5 (9): 47-58. https://izlik.org/JA68BU46HH.
EndNote
Tekin B, Gör Y (January 1, 2018) Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği. Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 5 9 47–58.
IEEE
[1]B. Tekin and Y. Gör, “Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği”, Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 5, no. 9, pp. 47–58, Jan. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68BU46HH
ISNAD
Tekin, Bilgehan - Gör, Yusuf. “Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı Ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği”. Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 5/9 (January 1, 2018): 47-58. https://izlik.org/JA68BU46HH.
JAMA
1.Tekin B, Gör Y. Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği. Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2018;5:47–58.
MLA
Tekin, Bilgehan, and Yusuf Gör. “Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı Ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği”. Uluslararası Yönetim Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 5, no. 9, Jan. 2018, pp. 47-58, https://izlik.org/JA68BU46HH.
Vancouver
1.Bilgehan Tekin, Yusuf Gör. Şirketlerde Kar Payı Dağıtım Kararı ile Muhasebede Muhafazakârlık Kavramı Arasındaki İlişkinin Analizi: BIST100 Örneği. Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi [Internet]. 2018 Jan. 1;5(9):47-58. Available from: https://izlik.org/JA68BU46HH