Bu çalışma ile Ardahan ili Merkez ve ilçelerinde geleneksel yöntemlerle bakım besleme yapan hayvancılık işletmelerinde ketozis görülme oranı ile yetiştiricilerin bakım-besleme koşulları arasındaki ilişki yapılan anket değerlendirmeleri ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın materyalini, hayvancılık işletme/sürü sahibi 97 üreticiyle yüz yüze yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler ve gözlemler oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda işletme düzeyinde subklinik ve klinik ketozis görülme oranı %22,7 (22/97) olarak belirlenmiştir. Yapılan analizlerde ketozisli hayvanlarda süt veriminin önemli ölçüde (P<0.01) azaldığı ortaya konulmuştur. Bununla birlikte mera döneminde sağlıklı bir sürünün ortalama süt verimi 11.14 kg iken, bu sayı ketozisli sürüde %15,2 oranında azalarak 9.45 kg’a düştüğü, kış döneminde ise sağlıklı bir sürünün ortalama süt veriminin 5,81 kg, ketozisli sürüde de %24,3 oranında azalarak 4,40 kg’a düştüğü tespit edildi. Çalışma kapsamında yapılan ki-kare analizinde istatistiki açıdan önemli bir ilişki olmamakla mera döneminde hayvanlarına ek katkı maddesi verdiğini bildiren işletmelerin %68,8’inde (11/16) ketozis görülmezken, %31,2’sinde (5/16) ketozis görüldüğü belirlenmiştir.
Sonuç olarak, Ardahan ilindeki işletmelerin ketozis hastalığına ilişkin yeterli düzeyde bilgilerinin olmadığı ve hayvanların mera dışında yeterli düzeyde beslenmediği belirlenmiştir.
Bu araştırma “Ardahan Yöresindeki İneklerde Ketozis Yaygınlığının Araştırılması” adlı doktora tezinin bir bölümünden özetlenerek hazırlanmıştır.
The relationship between the rate of incidence for ketosis seen in the livestock enterprises providing caring and nutrition in the center and districts of Ardahan province and the care-nutrition conditions of the breeders was tried to be revealed with this study through survey evaluations. The material of the study consists of data obtained from face-to-face survey conducted with 97 breeders owning livestock enterprise/herd and observations. As a result of the study, the rate of incidence for subclinical and clinical ketosis at the level of enterprise was determined as 22.7% (22/97). In the analyzes, it was revealed that milk yield in animals with ketosis decreases significantly (P <0.01). On the other hand, it was found that while the average milk yield of a healthy herd is 11.14 kg in the grazing season, this number decreases by 15.2% in the herd with ketosis to 9.45 kg and while the average milk yield of a healthy herd is 5.81 kg in the dormant season, it decreases by 24.3% in the herd with ketosis to 4.40 kg. Although there was no statistically significant relationship in the chi-square analysis conducted within the scope of the study, it was found that while ketosis is not observed in 68.8% (11/16) of enterprises notifying that they give additives to the animals in the grazing season, it is seen in 31.2% (5/16) of them.
As a result, it was determined that the enterprises in Ardahan province do not have sufficient knowledge about ketosis and the animals are not fed enough outside of the pasture.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2020 |
Submission Date | June 11, 2020 |
Acceptance Date | August 15, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 5 Issue: 2 |