Son yıllarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp, apiterapi ve organik ürünlere olan ilgi ve talebin artması ile fonksiyonel bir gıda ürünü olan propolis, alternatif olarak ön plana çıkmış ve bu konuda yapılan araştırmalar artmıştır. Çalışmalarda, propolisin antibakteriyel, antifungal, antiviral, antikanser, antitümör, lokal anestezik, antiinflamatuvar ve antioksidan özellikleri ile kalp ve diyabet gibi kronik hastalıklar, kanser, ağız ve diş hastalıkları, viral hastalıklar, gastrointestinal, nörolojik ve deri hastalıklarında olumlu yönde etkisinin bulunduğu bildirilmiştir. Propolisin standardizasyonu ile ilgili çalışmalar ülkemizde yürütülmekte olup diğer ülkelerde de mevcut çalışmalar içerisinde eksiklikler olmakta ve henüz genel kabul görmüş bir standardizasyon bulunmamaktadır. Bu nedenle, propolisin fonksiyonel özellikleri üzerinde değişen etkiler oluşturması önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, doz-yanıt ve yapı-işlev mekanizmasının daha iyi anlaşılmasını sağlayabilecek nitelikte yeni araştırmalara gereksinim duyulmaktadır. Bu derlemede, propolisin bazı hastalıkların tedavisine destek olabilecek ortaya konulmuş faydalı etkilerinin güncel olarak belirlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
In recent years, with increasing interest and demand for traditional and complementary medicine, apitherapy and organic products, propolis, a functional food product, has been on the spotlight as an alternative, with incresing research on this field. Studies have reported that propolis, with its various antibacterial, antifungal, antiviral, anticancer, antitumor, local anesthetic, antiinflammatory and antioxidant properties, has proven to have beneficial effects on chronic diseases related to heart and diabetes, cancer, oral and dental infections, viral infections, gastrointestinal, neurological, and skin diseases. There are ongoing studies in our country on the standardization of propolis, as well as lack of data in current studies from other countries, thus there appears to be no standardization yet with an overall acceptance. Therefore, changes in the functional properties of propolis, leading to varying effects, happens to be a significant problem. Further studies are required to better understand its dose-response and structure-function mechanisms. This review aims to determine and evaluate the current proven beneficial effects of propolis to complement treatment of certain diesases.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Sciences |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | September 11, 2021 |
Acceptance Date | September 3, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |