Teknolojik gelişime paralel olarak sanayileşme sürecinin hızlanması gıda zinciri ile ağır metal veya metalik bileşiklerin canlılara geçişine, ciddi sağlık problemlerinin oluşumuna sebep olmaktadır. Bu çalışma ile Erzurum merkez ve ilçelerinden toplanan çiğ süt örneklerindeki ağır metal düzeyinin belirlenmesi ve halk sağlığı açısından öneminin ortaya konması amaçlanmıştır. Erzurum ve ilçelerini kapsayacak şekilde 5 ayrı bölgeden toplanan 50 adet çiğ süt örneği, Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometre (ICP-MS) cihazı kullanılarak analiz edilmiştir. Örneklerin istatistiksel analizleri ise, GraphPad Prism 7.0 ile yapılmış ve sonuçlar one-way ANOVA yöntemine göre değerlendirilmiştir. Erzurum merkez ve ilçeleri olmak üzere 5 farklı bölgeden toplanan süt örneklerinde alüminyum 478,7-698,1 μg/L, arsenik 0,650-0,871 μg/L, civa 0,0016-0,015 μg/L, kadmiyum 0,038-0,083 μg/L ve kurşun 0,89-2,61 μg/L arasında belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre örneklerin ağır metal düzeyleri Türk Gıda Kodeksinde belirtilen limit değerlerin altında belirlenirken, Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) tarafından belirtilen limit değerler açısından ise sadece Al seviyesinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
In parallel with technological development, the industrialization period also accelerated, and this led to the transition of heavy metals or metallic compounds to living beings by the food chain and caused serious health problems. The aim of this study is to determine the level of heavy metals in raw milk samples collected from the center and districts of Erzurum in order to detect its importance in terms of public health. Fifty raw milk samples collected from 5 different areas involving the center and all districts of Erzurum were analyzed by using the Inductively Coupled Plasma – Mass Spectrometer (ICP-MS) device present in Atatürk University Eastern Anatolia High Technology Application and Research Center. Statistical analyses of the samples were conducted by using GraphPad Prism 7.0, and the results were evaluated according to the One-way analysis of variance method. It was detected that aluminium was 478.7-698.1 µg/L, arsenic was 0.650-0.871 µg/L, mercury was 0.0016-0.015 µg/L, cadmium was 0.038-0.083 µg/L, and lead was 0.89-2.61 µg/L in milk samples collected from 5 different regions including center and all districts of Erzurum. According to the results obtained in the study, while the heavy metal levels of the samples were determined to be below the limit values specified in the Turkish Food Codex; only the aluminium level was found to be high in terms of the limit values specified by Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 17 Issue: 2 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License