Salmonella enterica serovar Enteritidis (S. Enteritidis) is the most predominant serovar in poultry and eggs, and it poses a significant threat to public health worldwide as it is a leading cause of salmonellosis in humans, which is transmitted through the consumption of contaminated poultry products like eggs. The objective of this study was to evaluate the presence of S. Enteritidis in household chicken eggs collected from Erzurum Province, Türkiye. A total of 168 household chicken eggs were collected from 168 small family poultry farms. Salmonella spp. was not isolated from any of the examined egg internal contents; however, successful isolation and identification of Salmonella spp. were achieved in 4 of the shell samples. Further characterization of the identified Salmonella spp. isolates was performed at the serovar level using 16S rDNA sequence analysis, and all 4 isolates were identified as S. Enteritidis. In conclusion, this study highlights the inherent risk of S. Enteritidis contamination in household chicken eggs and emphasizes the vital significance of implementing stringent food safety measures to safeguard consumer well-being and ensure the protection of public health.
Salmonella enterica serovar Enteritidis (S. Enteritidis), kümes hayvanları ve yumurtalarda en yaygın serovardır. Dünya genelinde halk sağlığı için önemli bir tehdit oluşturmaktadır çünkü insanlarda salmonellozun önde gelen nedenidir. Kontamine tavuk ürünleri, özellikle yumurtaların tüketimi yoluyla insanlara bulaşır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Erzurum ilinden toplanan evcil tavuk yumurtalarında S. Enteritidis'in varlığını değerlendirmektir. Toplam 168 evcil tavuk yumurtası, 168 adet küçük aile tipi tavuk çiftliğinden toplandı. Salmonella spp., incelenen hiçbir yumurta içeriğinden izole edilmedi. Ancak Salmonella spp.'nin başarılı izolasyonu ve tanısı 4 kabuk örneğinde elde edildi. Tanımlanan Salmonella spp. izolatlarının serovar düzeyinde daha fazla karakterizasyonu için 16S rDNA sekans analizi kullanıldı. Tüm izolatlar S. Enteritidis olarak tanımlandı. Sonuç olarak, bu çalışma ev tipi tavuk yumurtalarında S. Enteritidis kontaminasyon riskini ortaya koymakta, tüketicinin sağlığını korumak ve halk sağlığını güvence altına almak için sıkı gıda güvenliği önlemlerinin uygulanmasının hayati önemini vurgulamaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Microbiology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 30, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 19 Issue: 2 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License