BibTex RIS Cite

STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI

Year 2015, Volume: 1 Issue: 1, - , 01.07.2015

Abstract

Yaşam döngüsünün devam ettirilebilmesi için gereksinim duyulan mal ve hizmetlerin insan faktörü kullanılmadan, doğal yollardan tam olarak karşılanamamasından dolayı üretime ihtiyaç duyulmuştur. Üretimle doğan stok kavramı, gelecekte duyulabilecek talebi karşılamaya yönelik olarak malların biriktirilmesi olarak tanımlanmaktadır. İşletmelerin başarılı yönetimi için stokların etkin kontrolü şarttır. Girdi olarak kullanılan kaynakların kısıtlı ve maliyetli olduğu günümüz koşullarında, firma maliyetlerinin minimum düzeyde tutulması, karlılığın maksimizasyonunun sağlanması gerekmektedir. Belirlenen stratejik planlar doğrultusunda işletmeler, taşıdığı büyük öneme rağmen stok kontrol maliyetlerinin minimum seviyelere çekilmesini amaçlar. Gelişen teknolojinin sağladığı en büyük avantajlardan biri olan bilgisayar kullanımı ve entegre planlama sistemlerinin gelişimi ve gerekli simülasyon tekniklerinin kullanımı ile işletmelerde stok kontrolü çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmada yaygın bir modelleme tekniği ile çalışma planının düzenlenmesi, stoklama maliyetlerinin optimum düzeyde tutulmasının sağlanması için planlama aşamalarının incelenmesi ve planlama sisteminin yeniden yapılandırılması; alanında ülke çapında başarıya sahip olan bir firmanın Adana’da faaliyet gösteren Müşteri Hizmetleri ve Tedarik Zinciri Yöneticiliği Adana Bölge Müdürlüğü’nde ele alınmıştır.

Çalışmada modelleme tekniği olarak “simülasyon” kullanılmıştır. Firmada sistem performansında ve işleyişinde çeşitli eksiklikler tespit edilmiştir. Bu eksiklikler doğrultusunda; veri tabanı yönetim sistemleri arasına çok sonradan girmiş olmasına rağmen, bu alanda önemli ölçüde başarı sağlayarak küçük ölçekli veri tabanları için çok kullanılan bir paket haline gelen Access programı kullanılmıştır.

Firmanın depo kapasite özellikleri, tedarikçi uygulama stratejileri ve firmaya bağlı olarak çalışan servislerin müşteri memnuniyeti ve pazarlama hedefleri doğrultusunda sadece Adana Bölge Müdürlüğüne ait olarak çalışan Access tabanlı yeni bir Tedarik Zinciri Programı yapılandırılmıştır. Yeni kurulan program; SAP kullanımını ve faaliyetlerini doğrudan destekleyecek şekilde tasarlanmış, çalışanlara zaman kaybı yaşatmayacak entegre bir sistem oluşturulmuştur. Hazırlanan programla, firmanın yedek parça depolarında bulunan tüm malzemelerin planlamasından maksimum verim sağlanarak stok kontrol problemi ortadan kaldırılmaya çalışılmış, her yedek parça için optimum ekonomik sipariş miktarı (Emniyet Değeri) ve optimum yeniden sipariş verme miktarı (Yuvarlama Değeri) belirlenmeye çalışılmıştır.

Year 2015, Volume: 1 Issue: 1, - , 01.07.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Piril Tekin This is me

Publication Date July 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Tekin, P. (2015). STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, 1(1).
AMA Tekin P. STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. September 2015;1(1).
Chicago Tekin, Piril. “STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1, no. 1 (September 2015).
EndNote Tekin P (September 1, 2015) STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1 1
IEEE P. Tekin, “STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI”, Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, vol. 1, no. 1, 2015.
ISNAD Tekin, Piril. “STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1/1 (September 2015).
JAMA Tekin P. STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2015;1.
MLA Tekin, Piril. “STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, vol. 1, no. 1, 2015.
Vancouver Tekin P. STOK MİKTARLARININ OPTİMUM DÜZEYDE TUTULMASINDA PLANLAMANIN ÖNEMİ: ÖRNEK BİR TEDARİK ZİNCİRİ PROGRAMI. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2015;1(1).