BibTex RIS Cite

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ

Year 2015, Volume: 1 Issue: 2, 11 - 21, 06.01.2016

Abstract

SWEBOK 2004 (Software Engineering Body of Knowledge) çalışmalarındaki yazılım mühendisliği programlarına ait önerilerin ortak özelliği, ihtiyaçlara cevap verecek yazılım ürünlerine yönelik çekirdek program paketleriydi. Gerçek dünya problemlerindeki artışlar nedeni ile SWEBOK bilgi alanlarında 2010 ve 2013 yıllarında güncellemeler yapılmıştır. Yazılım mühendisliği öğrencilerinin gerçek dünya uygulamalarındaki gelişmeleri izlemeleri ve güncellenmiş SWEBOK çalışmalarına bağlı olarak ders içeriklerinin düzenlenmesi önemlidir. Amaca yönelik ürün geliştirmede gereksinimlerin dokümantasyona dayalı belirlenmesi olan analiz çalışmaları, ülkemizde de şirketlerin işe alım ilanlarında aradıkları niteliklerdendir. INCOSE (International Council on Systems Engineering) 2020 yılının uzgörüsünü model tabanlı sistem mühendisliği olarak tanımlayarak,  yazılım mühendisliğinin sistem mühendisliği ile bütünleşik çalışan bağımsız bir disiplin olduğunu açıklaştırmıştır.  Bu görüş, kavramsal modellemede biçimsel betimleme dillerinin yazılım mühendisliği programı içerisindeki yerini onaylar. Metin odaklı bir dil olarak biçemini ayrık matematikten, birinci derece önermeler hesabından alan herhangi bir betimleme dili, problemin görsel olarak modellenmiş çözümünden programlama dili çözümüne geçmeden önce, ara aşamada kavramsal modellemesidir. Karmaşık sistemlerin çözümlerine yönelik yüklü eğitim programını öğrencilere nasıl cazip hale getirebiliriz? sorusuna cevap klasikleşmiş monoton dersler yerine,  teori ile pratiği birleştirerek öğrencilere projeler yaptırılmasıdır. Çalışmaların diğer öğrenciler tarafından derste yeniden değerlendirilmesi, her öğrencinin incelemesi ile ilgili görüşlerini ve konuya bakış açısını zenginleştirmektedir. Böylece yazılım mühendisliği mesleğinin temel özellikleri olan meraklı ve etkileşimli olma, devamlı öğrenme nitelikleri eğitim süresince edinilmektedir.  Sonuç ise öğrencilerin staj ve yarı zamanlı çalışma istemlerinde ülkemizde sayıları hızla artan yazılım geliştirme sektöründe hak ettikleri yerlere yerleşebilmeleridir.

Year 2015, Volume: 1 Issue: 2, 11 - 21, 06.01.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zeynep Altan This is me

Publication Date January 6, 2016
Published in Issue Year 2015 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Altan, Z. (2016). YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, 1(2), 11-21.
AMA Altan Z. YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. January 2016;1(2):11-21.
Chicago Altan, Zeynep. “YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1, no. 2 (January 2016): 11-21.
EndNote Altan Z (January 1, 2016) YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1 2 11–21.
IEEE Z. Altan, “YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ”, Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, vol. 1, no. 2, pp. 11–21, 2016.
ISNAD Altan, Zeynep. “YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 1/2 (January 2016), 11-21.
JAMA Altan Z. YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2016;1:11–21.
MLA Altan, Zeynep. “YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, vol. 1, no. 2, 2016, pp. 11-21.
Vancouver Altan Z. YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLGİ ALANLARINDAKİ GELİŞMELERİN EĞİTİM PROGRAMLARINA UYARLANMASININ ÖNEMİ. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2016;1(2):11-2.