1874 yılında Bandırma’da meydana gelen yangın kentte büyük
tahribata yol açmıştır. Ancak bu yangının ekonomik sonuçlarına dair literatürde
henüz herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışma Bandırma tarihinde çok
önemli bir yeri olan söz konusu yangının kentin ekonomisine verdiği zararları
birincil kaynaklardan faydalanarak ortaya koymaya çalışmaktadır.
Yangın sonucunda şehirdeki iktisadi ve sosyal yapıların büyük
çoğunluğu kullanılamaz hale gelmiştir. Yangından hemen sonra devlet öncelikle
beslenme ve barınma problemlerini gidermeye çalışmış; ekmek ve çadır temin
ederek halka dağıtmıştır. Bunun yanı sıra, zarar gören halkın vergi yükünü
hafifletmek amacıyla bazı kolaylıklar sağlanmış; imar ve inşa faaliyetleri için
gereken bazı malzemelerde vergi indirimlerine gidilmiştir. Fakat ahaliden bir
kısmının yeni plana ve ilâve mükellefiyetlere itirazları sebebiyle şehrin imar
ve inşa faaliyetleri uzun süre aksamıştır.
The
fire of 1874 took a heavy toll on the town of Bandırma. Yet, the available
literature still lacks detailed information concerning the economic consequences
of the disaster. Drawing
upon Ottoman archival documents as primary sources, the present study aims to
present a detailed account of the fire as one of the most important events in the history of Bandırma, as well as
the damages it inflicted upon the town’s economy.
As a
result of the disaster, the overwhelming majority of the commercial and social
buildings in the town were engulfed and destroyed by flames. Right after the
fire, the Ottoman government tried to tackle with food and accommodation
problems, providing bread and tents for the inhabitants. In addition, in order to alleviate the tax burden of the victims of the
disaster, it also provided certain conveniences, offering tax relief for
materials needed in reconstruction. However, a portion of the inhabitants
raised certain objections concerning the new rebuilding scheme and additional
liabilities, which in turn caused a long delay in the reconstruction and
redevelopment of the town.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 24, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 15 Issue: 1 |