Araştırma Makalesi

İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ

Sayı: 2 22 Aralık 2012
PDF İndir

İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ

Öz

Makalenin amacı, toplumsallaşma sürecinde ergenlerin İnterneti uzun süreli ve sık kullanımlarının ebeveynleriyle ilişkilerine etkilerinin belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini çocukları İzmir’in Bornova ve Karşıyaka ilçelerindeki devlet ve özel ilköğretim okullarında 2009-2010 öğretim yılında II. kademeye devam etmekte olan veliler oluşturmaktadır. Esas uygulamada 860 veli ile çalışılmış, 26 veli ile de derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada nicel veri toplama aracı olarak veli anketi; nitel veri toplama aracı olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama araçları araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Veriler değerlendirilirken, frekans, yüzde gibi tanımlayıcı istatistiksel metodların yanı sıra ki-kare bağımsızlık testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmını oluşturan derinlemesine görüşmelerden elde edilen metinlerin analiz edilmesinde ise, A.J.Greimas’ın “Eyleyenler modeli”nden (Actantial model) yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda İnternetin uzun süreli ve sık kullanımının ergenlerin ebeveynleriyle olan ilişkilerinde olumsuz etkisinin olduğu ve bu durumun çocuğu devlet okullarında öğrenim görmekte olan veliler tarafından daha fazla dile getirildiği ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Ege Üniversitesi

Proje Numarası

10-EĞF-001

Teşekkür

Bu çalışma yazarın Prof. Dr. Önal Sayın’ın danışmanlığında tamamladığı doktora tezinin alt problemlerinden birisini içermekte olup Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmiştir.

Kaynakça

  1. Armstrong, A., and Casement, C., (2000). The Child and the Machine: How Computers Put Our Children’s Education at Risk, MD: Robins Lane Press, Beltsville.
  2. Bilton, T., Bonnett, K., Jones, P., Lawson, T., Skinner, D., Stanworth, M., and Webster, A., (2002). Introductory Sociology, 4 th ed., Palgrave Macmillian, Basingstoke.
  3. Bugental, D.B., and Goodnow, J.J., (1998) Socialization processes. Handbook of Child Psychology: Vol 3. Social, Emotional, and Personality Development, Damon W (Series Ed) ve Eisenberg N. içinde (Vol. Ed.) (5th ed). Wiley, New York.
  4. Cordes, C., and Miller, E., (2000). Fool’s Gold: A Critical look at Computers in Childhood,(www.allianceforchildhood.net) Erişim Tarihi: 09/01/2008
  5. Collins, W. A., Gleason, T., and Sesma, A., (1997). Internalization, autonomy, and relationships: Development during adolescence. In. J. E. Grusec and L. Kuczynski (Eds.), Parenting ve children’s internalization of values: A handbook of contemporary theory. Wiley, New York.
  6. Dasen, P. R., (2000). Rapid social change and the turmoil of adolescence: A cross-cultural perspective, World Psychology, 7, 114–122.
  7. Eggen, P., and Kauchak, D., (2010). Educational Psychology, Windows on classrooms, eight edition, Pearson International Edition, Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Education Inc.
  8. Feldman, R. S., (2009). Physical Development in Adolescence, Part 5, Child Development, fifth edition, Prentice Hall, 409–502, U.S.A. Upper Saddle River, Prentice Hall, New Jersey.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bilim ve Teknoloji Sosyolojisi ve Sosyal Bilimler

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

22 Aralık 2012

Gönderilme Tarihi

11 Kasım 2012

Kabul Tarihi

11 Aralık 2012

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arslan Cansever, B. (2012). İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ. Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2, 1-16. https://izlik.org/JA54LL92NS
AMA
1.Arslan Cansever B. İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ. Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi. 2012;(2):1-16. https://izlik.org/JA54LL92NS
Chicago
Arslan Cansever, Belgin. 2012. “İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ”. Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi, sy 2: 1-16. https://izlik.org/JA54LL92NS.
EndNote
Arslan Cansever B (01 Aralık 2012) İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ. Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi 2 1–16.
IEEE
[1]B. Arslan Cansever, “İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ”, Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi, sy 2, ss. 1–16, Ara. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54LL92NS
ISNAD
Arslan Cansever, Belgin. “İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ”. Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi. 2 (01 Aralık 2012): 1-16. https://izlik.org/JA54LL92NS.
JAMA
1.Arslan Cansever B. İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ. Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi. 2012;:1–16.
MLA
Arslan Cansever, Belgin. “İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ”. Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi, sy 2, Aralık 2012, ss. 1-16, https://izlik.org/JA54LL92NS.
Vancouver
1.Belgin Arslan Cansever. İNTERNETİN ERGENLERİN EBEVEYNLERİYLE İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ. Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2012;(2):1-16. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54LL92NS