BibTex RIS Cite

Investigation of the Electrochemical Technical Textile Membran

Year 2012, Volume: 1 Issue: 3, - , 18.11.2014

Abstract

At present, fuel cells; efficient, economic and environmentally sound energy production and use technology as an application area. Proton exchange membrane proton conductive material that PEMFC 's and often is the heart of Dupont's Nafion' is used as the PEM. Nafion 'high cost, loss of conductivity at high temperatures and have some disadvantages such as high methanol permeability PEMFC' s limits their use. Therefore, lower cost and higher temperatures can be used instead of the Nafion membranes with better conductivity is investigated.
In this study, Nafion membranes produced by PEM alternatively non-Nafion membrane used in the fuel cell was tested. Porous and sulfonated aromatic requirement because of reasonable structure Dm - Naf polymer was synthesized. Structural analysis of the polymer synthesized by FT - IR, was made by TGA and DSC and the results are presented.

Elektrokimyasal Teknik Tekstil Membranının İncelenmesi

Year 2012, Volume: 1 Issue: 3, - , 18.11.2014

Abstract

Günümüzde, yakıt pilleri; verimli, ekonomik ve çevreyle uyumlu bir enerji üretim teknolojisi olarak uygulama ve kullanım alanı bulmaktadır. Proton iletken bir malzeme olan proton değişim membranı PEMFC' lerin kalbidir ve genellikle Dupont'un Nafion' u PEM olarak kullanılmaktadır. Nafion' un yüksek maliyeti, yüksek sıcaklıklardaki iletkenlik kaybı ve yüksek metanol geçirgenliği gibi bazı dezavantajlarının olması PEMFC' lerde kullanımlarını sınırlamaktadır. Bu nedenle Nafion yerine kullanılabilecek daha düşük maliyetli ve yüksek sıcaklıklarda iletkenlik özelliği daha iyi olan membranlar araştırılmaktadır.
Bu çalışmada, PEM yakıt pillerinde kullanılan Nafion membranlara alternatif olarak Non-Nafion membran üretimi denenmiştir. Gözenekli, aromatik ve sülfonlamaya uygun yapılarından dolayı Dm – Naf polimeri sentezlenmiştir. Sentezlenen bu polimerlerin yapısal analizleri FT – IR, TGA ve DSC ile yapılmıştır ve sonuçlar sunulmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section articles
Authors

İbrahim Üçgül

Çiler Çakır This is me

Publication Date November 18, 2014
Published in Issue Year 2012 Volume: 1 Issue: 3

Cite

IEEE İ. Üçgül and Ç. Çakır, “Elektrokimyasal Teknik Tekstil Membranının İncelenmesi”, Yekarum, vol. 1, no. 3, 2014.