Sterilizasyon, bir ürün üzerindeki canlı mikroorganizmaların çoğalabilen türlerini, patojenlerini ve spor şekillerini ortadan kaldıran ya da
inaktive eden fiziksel veya kimyasal işlemlerdir. Sterilizasyon, hastalık
yapıcı enfeksiyonların riskini ortadan kaldırmakla beraber bulaşıcı
hastalıkların yayılma riskini de en aza indirir. Sterilizasyon işlemleri;
sağlık sektöründe, gıda sanayinde, kozmetik ürün hazırlanmasında
kullanılır. Steril tıbbi ürünlerin imalatı kontaminasyon risklerini en
aza indirmeyi amaçlamaktadır. Steril üretim işlemleri ikiye ayrılır.
Bunlar; son ürünün sterilize edildiği işlemler ve bazı ya da tüm aşamaları aseptik olarak hazırlanan ürünlerin işlemleridir. Steril farmasötik
ürünlerin üretimleri temiz alanlarda yapılmalıdır. Son ürünün sterilize
edildiği terminal sterilizasyon işlemleri hastalar için gelişmiş güvenlik
sağlamaktadır. Bu derlemenin amacı; ilaç üretiminde kullanılan sterilizasyon yöntemlerini açıklamak, temiz odalar hakkında ve sterilizasyon
işlemi sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi vermektir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 26 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 4 |