Research Article

EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ

Volume: 5 Number: 3 November 30, 2024
EN TR

EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ

Abstract

Amaç: Bu araştırma; ebelerin afet farkındalık düzeyleri ve afet dönemlerinde ebelik hizmetlerinin rolüne yönelik düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan araştırma, Nisan-Aralık 2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini; Türkiye’de görev yapan ebeler, örneklemini ise 280 ebe oluşturmuştur (n=280). Veriler “Tanıtıcı Bilgi Formu ve Afet Farkındalık Ölçeği” ile çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan ebelerin Afet Farkındalık Ölçeği toplam puan ortalaması 74.13±3.58 olup, 35-45 yaş aralığında, evli, lisans mezunu, meslekte çalışma süresi en az 20 yıl olan, afetlere yönelik etkinliklere katılan ve afet deneyimi olan ebelerin puan ortalamasının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Ayrıca ebelerin %67.1’i afet öncesi dönemde ebelik hizmetlerinin rolünün en çok ebelik hizmetleri afet planını hazırlamak olduğunu; %62.8’i afet döneminde hayat kurtarma, ilk yardım ve acil müdahale; %84.3’ü afet sonrası dönemde kadınların yaşam kalitesinin, eğitim, gelir durumlarının iyileştirilmesini sağlanmak olduğunu belirtmiştir. Sonuç: Çalışmada ebelerin afet farkındalık düzeylerinin orta seviyede olduğu ve bazı sosyo-demografik özelliklerinin afet farkındalıklarını etkilediği, ebelerin afet öncesi, afet dönemi ve afet sonrası dönemlerde önemli rollerinin olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Keywords

References

  1. Akpınar NB, Ceran MA. Afetlerle ilgili güncel yaklaşımlar ve afet hemşiresinin rol ve sorumlulukları. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2020;1(1):28-40.
  2. Azzollini S, Depaula PD, Cosentino AC, Bail Pupko V. Applications of psychological first aid in disaster and emergency situations: its relationship with decision making. Athens Journal of Social Sciences. 2018;5(2):201-213.
  3. Bulut Y. Afet ve acil durumlarda hemşirelerin ilk yardım bilgi düzeyleri, Namık kemal üniversitesi sağlık uygulama ve araştırma merkezi örneği. Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. 2019.
  4. Boztaş MH, Aker AT, Munir K, Çelik F, Aydin A, Karasu U, Mutlu EA. Post traumatic stress disorder among adults in the aftermath of 2011 Van-Ercis earthquake in Turkey. Turk J Clin Psychiatry. 2019;23:380-388.
  5. Cebeci SP, Arberk OK. Sağlık çalışanlarının hastane afet ve acil durum planı bilgi düzeyi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2021;9(120):103-112.
  6. Demirbaş H, Sezer A, Ergun A. Afet yönetiminde halk sağlığı hemşiresinin rol ve sorumlulukları. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi. 2013;21(2):122-128.
  7. Demirci K, Avcu T. Afet süreçlerinde kadın bireylerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi. 2021;11(1):86.
  8. Diab GM, Mabrouk SM. The effect of guidance booklet on knowledge and attitudes of nurses regarding disaster preparedness at hospitals. Journal of Nursing Education and Practice. 2015;5(9):17-31.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Midwifery

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

December 6, 2024

Publication Date

November 30, 2024

Submission Date

February 20, 2024

Acceptance Date

October 3, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 5 Number: 3

APA
Demir, R. (2024). EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 5(3), 279-292. https://izlik.org/JA65KC39NB
AMA
1.Demir R. EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2024;5(3):279-292. https://izlik.org/JA65KC39NB
Chicago
Demir, Rukiye. 2024. “EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ”. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 5 (3): 279-92. https://izlik.org/JA65KC39NB.
EndNote
Demir R (November 1, 2024) EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 5 3 279–292.
IEEE
[1]R. Demir, “EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ”, YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol. 5, no. 3, pp. 279–292, Nov. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA65KC39NB
ISNAD
Demir, Rukiye. “EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ”. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 5/3 (November 1, 2024): 279-292. https://izlik.org/JA65KC39NB.
JAMA
1.Demir R. EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2024;5:279–292.
MLA
Demir, Rukiye. “EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ”. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol. 5, no. 3, Nov. 2024, pp. 279-92, https://izlik.org/JA65KC39NB.
Vancouver
1.Rukiye Demir. EBELERİN AFET FARKINDALIK DÜZEYLERİ VE AFET DÖNEMLERİNDE EBELİK HİZMETLERİNİN ROLÜNE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi [Internet]. 2024 Nov. 1;5(3):279-92. Available from: https://izlik.org/JA65KC39NB