Introduction: It is important to evaluate the effects of the online education system on students, especially those studying applied sciences like nursing.
Objective: The objective of this study is to determine stress and satisfaction levels in last-year nursing students during their online education.
Method: The study has a quasi-experimental design with a single group, pre-test and post-test. The study sample included last-year nursing students. Data were collected before and after the online education. Data about sociodemographic features were expressed in numbers and percentages. Mean scores for the academic subscale of Nursing Education Stress Scale and for Student Satisfaction Scale and its subscales were evaluated with dependent groups t-test.
Results: 62.5% of the students did not have difficulty in Internet access, but 57.5% experienced difficulty in following online classes and fulfilling their assignments. No significant difference was found in terms of academic stress between face-to-face and online education. However, the mean scores for Student Satisfaction Scale and its subscales significantly differed between face-to-face and online education.
Conclusion: Students’ academic stress decreased during online education; however, their satisfaction levels dropped during online education. Education programs encouraging students to become more active learners should be developed and all students should be able to benefit from technological facilities equally. Randomized-controlled studies are needed to compare effectiveness of face-to-face and online education.
Giriş: Online eğitim sisteminin özellikle hemşirelik gibi uygulamalı bilimlerde öğrenim gören öğrenciler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi önemlidir.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, son sınıf hemşirelik öğrencilerinin çevrimiçi eğitimleri sırasında yaşadıkları stres ve memnuniyet düzeylerini belirlemektir.
Yöntem: Araştırma tek gruplu, ön test ve son testli yarı deneysel desendedir. Araştırmanın örneklemini son sınıf hemşirelik öğrencileri oluşturmaktadır. Veriler, çevrimiçi eğitim öncesi ve sonrasında toplanmıştır. Sosyodemografik özelliklere ilişkin veriler sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Hemşirelik Eğitimi Stres Ölçeği akademik alt boyutu ile Öğrenci Memnuniyeti Ölçeği ve alt ölçek puan ortalamaları bağımlı gruplar t-testi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin %62.5'i internete erişimde zorluk yaşamazken, %57.5'i online dersleri takip etmede ve ödevlerini yapmada zorluk yaşamıştır. Yüz yüze ve çevrimiçi eğitim arasında akademik stres açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Ancak Öğrenci Memnuniyeti Ölçeği ve alt ölçek puan ortalamaları, yüz yüze ve çevrimiçi eğitim arasında anlamlı bir farklılık göstermiştir. Yüz yüze ve çevrimiçi eğitim arasında akademik stres açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak Öğrenci Memnuniyeti Ölçeği ve alt ölçek puan ortalamaları, yüz yüze ve çevrimiçi eğitim arasında anlamlı bir farklılık göstermiştir.
Sonuç: Çevrimiçi eğitim sırasında öğrencilerin akademik stresi azalmış ancak çevrimiçi eğitim sırasında memnuniyet düzeyleri düşmüştür. Öğrencileri daha aktif öğrenmeye teşvik eden eğitim programları geliştirilmeli ve teknolojik olanaklardan tüm öğrenciler eşit şekilde yararlanabilmelidir. Yüz yüze ve çevrimiçi eğitimin etkililiğini karşılaştırmak için randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Obstetrics and Gynocology Nursing |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 19, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: 3 |