BibTex RIS Kaynak Göster

LOOKING AT “THE MOST FAMOUS TOWER OF THE WORLD” CLOSELY

Yıl 2009, Sayı: 1, 189 - 214, 30.06.2009

Öz

The Turkish literature of the Republic era is a kind of literature open to new foundations, thoughts, movements and a Westernized one. The innovations tried upon different literary styles were observed during this period. On this account; Sevim Burak (1931-1983) follows a different pattern who created Works of art in the field of short story, drama and novel. In spite of having many works in different fields, she focuses on the short story type the mostly. We are going to have a close look to Burak’s short story; The Most Famous Tower Of The World (Dünyanın En Meşhur Kulesi); which she didn’t include in her books. First of all, her way of understanding short story is going to be examined. Later, we’re going to try examining this work of art from the aspects of subject and incident, thoughts, figure, point of view, techniques of narration, time, setting and language and style. Our aim is to describe Sevim Burak’s -who is a different pen to the traditional Turkish literature way of undertanding the short story and from this aspect, define her works of art which are not included in literature. On this account, we hope that this close look study, which includes the text of the story in the last part, is going to supply the author’s story world.

“DÜNYANIN EN MEŞHUR KULESİ”NE YAKINDAN BAKMAK

Yıl 2009, Sayı: 1, 189 - 214, 30.06.2009

Öz

Cumhuriyet devri Türk edebiyatı farklı oluşumlara, düşüncelere, akımlara sahne olan yüzü Batı’ya dönük bir edebiyattır. Bu dönemde değişik edebî türlerde yapılmaya çalışılan yenilikler de kendini gösterir. Bu bağlamda Cumhuriyet edebiyatının içerisinde öykü, tiyatro, roman türünde eserler veren Sevim Burak (1931- 1983) farklı bir çizgi izler. Yazarın farklı türlerde eserleri bulunmasının yanı sıra onun en çok üzerinde durduğu tür öyküdür. Biz çalışmamızda Burak’ın kitaplarına almadığı “Dünyanın En Meşhur Kulesi” adlı öyküsüne bir yakından bakma çalışması yapacağız. İlk olarak genel hatları ile Sevim Burak’ın öykü anlayışı ele alınacaktır. Ardından bahsi geçen eseri; konu ve vaka, fikirler, figürler, anlatıcı ve bakış açısı, anlatım teknikleri, zaman, mekân, dil ve üslup yönleriyle değerlendirmeye çalışacağız. Amacımız, Türk edebiyatının farklı bir kalemi olan Sevim Burak’ın öykü anlayışını tespit ederek bu çerçevede kitaplarına girmeyen bir eserini tahlile çalışmaktır. Bu bağlamda, incelemenin sonunda öykü metninin de yer alacağı, bu yakından bakma denemesinin yazarın öykü dünyasına katkı sağlayacağı kanısındayız.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA47NH26ZA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bedia Koçakoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Koçakoğlu, B. (2009). “DÜNYANIN EN MEŞHUR KULESİ”NE YAKINDAN BAKMAK. Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları(1), 189-214.
Creative Commons Lisansı
YTEA isimli yazarın Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
www.ytearastirmalari.com bağlantısındaki esere dayalı olarak.